Antické divadlo v Athénách

Antické divadlo v Athénách

18. 3. 2014

Původně jsem nechtěl k tématu divadla nic psát, protože nejsem ochotnický herec a nyní chodím do divadel velmi zřídka. Ale vzpomněl jsem si na některé divadelní zážitky, které by mohl být zajímavé i pro ostatní čtenáře. V divadlech mnoha forem se hrají představení, která nám představují život ve všech jeho formách – od komedie, přes frašky, tragikomedie až po tragédie. Vždy je to k zamyšlení a mnozí diváci prožívají často děj téměř jako skutečnost. I prožitek cizí tragédie na scéně očišťuje.

Dětství s divadlem

V Praze jsem se kdysi narodil a do divadel jsem chodil často s rodiči. Zejména na dětská loutková představení, která tehdy nebyla drahá. V Praze sídlilo Divadlo Spejbla a Hurvínka a jiná stálá loutková scéna pro děti, která hrála každý týden v neděli – dnes už neexistuje, ale sídlila u Jindřišské věže na Senovážném náměstí. Můj strýc hrál také jako amatér v jednom loutkovém divadle, a tak jsem měl k loutkám blízký vztah. Strýc mne i učil jak se pomocí provázků loutky vodí. Znal jsem důvěrně celé zákulisí loutkového divadla a věděl jsem, že do draka se kouř vhání přes trubičku v ocase, ale děti v hledišti s otevřenou pusou sledovaly jak kouř vychází ze tří drakových hlav. Na Spejbla a Hurvínka jsme v Praze chodili pravidelně každý rok na představení pro školy.

Mládí v divadlech

Pro studenty byla dříve divadla v Praze cenově velmi dostupná a chodili jsme na řadu představení v Komorním divadle, které dnes už neexistuje. Zde jsem viděl velmi známou antickou tragédii Médea (Medeia), kde hlavní roli vytvořila Irena Kačírková. Hráli zde i další velmi známí herci jako Václav Voska, Marie Drahokoupilová a mnozí další. Představení jsme navštívili v Praze mnoho - od Národního divadla, přes divadla ABC, E.F.Buriana, S.K.Neumanna až po Vinohradské divadlo. Pochopitelně jako mladí jsme chodili do divadla SEMAFOR (Sedm malých forem) do pasáže ALFA u Václavského náměstí na Suchého a Šlitra. Zpívali jsme s nimi i jejich písničky. Jsou to hezké vzpomínky na divadelní zážitky.

Výběr divadla v dospělosti

Pochopitelně dospělý člověk už nemusí chodit na povinná školní divadelní představení a vybírá si sám. Navíc jsou vstupenky podstatně dražší než pro studenty a zvažujete, zda to představení v pořadí vašich hodnot je důležitější, než jiné podstatné výdaje pro rodinu s dětmi. Bydlel jsem 25 let mimo Prahu v krajském městě. Bohužel jsem zjistil, že např. některé farmaceutické firmy korumpují lékaře tím, že jim nabízejí zdarma vstupenky do divadel v Praze. Včetně dopravy autem do divadla a zpět do bydliště. Smutné je, že taková je praxe. Pak jsou léky pochopitelně dražší. Protože jsem měl v příbuzenstvu lékaře, tak jsme byli v Národním divadle na představení „Sluha dvou pánů“ s Miroslavem Donutilem od Carla Goldoniho. A později na řadě dalších představeních s trpkou příchutí. Jak se bohužel říká : „ Hloupý kdo dává a hloupější, kdo nebere.“ Krásná jsou divadelní představení v přírodě jako v Českém Krumlově u otáčivého hlediště nebo Shakespearovské slavnosti v objektech Pražského Hradu. Zažil jsem i tradiční divadelní představení Kabuki v japonském Tokiu, ale to by bylo na další dlouhý článek.

Zážitek v původním antickém divadle

V roce 1982 jsem byl služebně na atletickém mistrovství Evropy v Athénách. Pochopitelně jsme vedle  pracovního nasazení na sportovních stadionech měli čas na návštěvu památek, které byly všude okolo nás. Předpokládám, že řada ze čtenářů i60 podobná antická divadla navštívila v Itálii, Řecku, Turecku nebo i Bulharsku.  V původním antickém divadle Herodion pod athénskou Akropolí - ( i jinde ) se občas hrají představení pro turisty (video), a tak jsme nezaváhali a zaplatili jsme si návštěvu Eurípidovy tragédie „Médea“, kterou jsem už znal z Prahy. Herci hráli v klasických tógách, ale bez masek (video), na které nejsme v moderním divadle zvyklí. Skvělá  akustika stupňovitého kamenného kruhového hlediště je neuvěřitelná. Herci sice mluvili řecky, ale pod jevištěm se pohybovaly titulky překladu do angličtiny. Kostýmy, atmosféra místa i večerní osvětlení nás vtáhly do děje. Na takové představení se nezapomíná. Když se vypnulo elektrické osvětlení po představení, tak měsíc v úplňku svítil na antické divadlo stejně jako před více než před 2000 lety.

divadlo i60.cz
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Návštěva takového divadla musela být strhujícím zážitkem. Také mám ráda divadlo, od dětství jsem do divadel chodila, i když nejsem z Prahy, a proto možnosti byly omezené. V současné době jsem se začala chodit do divadla bát. Protože nemáme stálou scénu, dojíždějí k nám divadla hlavně z Prahy, Ústí i odjinud. Bohužel, stalo se nějakou mně nepochopitelnou módou, nastudovávat klasické hry "moderně", dokonce i opery- z Figarovy svatby jsem odešla po prvním jednání, přesto, že patří k mým oblíbeným. Podobné to bylo i s Kupcem benátským a dalšími. Jsem v důchodu, nemohu proto riskovat, že za drahou vstupenkou se krývá nějaký paskvil. Jsem ráda, že jsem dříve byla aktivní návštěvnicí divadel a že ještě nemám sklerózu a tak si všechna ta báječná představení pamatuji.Kdysi jsem viděla i Vámi vzpomínanou Médeu, hostovalo u nás ND a bylo to krásné, i když s uvedením v antickém prostoru se to asi nedá srovnat.
Miroslav Štorch
Jsem rád, že alespoň paní Zuzanka si vzpomněla na návštěvu antického divadla. V Řecku je jich opravdu hodně. Starořecká divadla byla předlouhou pro pozdější scény. Jedna babička bouchla do zad herce Viktora Preisse, když stál u výlohy obchodu a vynadala mu, že opustil ortopédku Bětku v seriálu " Nemocnice na kraji města." Zaměnila seriálovou postavu hokejisty s osobou herce. To se ve stáří bohužel stává :-(
Zuzana Pivcová
Já jsem zažila jen amfiteátr na okraji města Rhodos, bez představení, ale i tak to bylo úžasné, jak se každé slovo neslo až do nejvyšších řad. Mistrovská akustika.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.