Kde se nachází střed Evropy? 
No přece v Havlíčkově Brodě!

Kde se nachází střed Evropy?
No přece v Havlíčkově Brodě!

4. 3. 2014

Kde se nachází střed Evropy? Na tuto otázku vám jednoznačně neodpovědí ani odborníci, natož abych v tom měla jasno já. Výpočty se různí a těch „zaručeně správných“ míst je více. Střed kontinentu mezi Atlantikem a Uralem je těžké přesně určit z důvodu členitosti pobřeží i ostrůvků, které se ve vodách nacházejí. Na východě zase dlouhá a široká hradba pohoří Ural moc jasně neřeší přesnou linii oddělující Evropu od Asie.

Geografové postupně přicházejí s novými výpočty a teoriemi. Proto můžete najít takto označených míst více. A nejsou pouze v naší republice - v zemi, o níž se ví, že leží v srdci Evropy. Avšak já jsem zůstala jaksi „paf“ při zjištění, že ty přesně určené středy jsou od sebe vzdálené stovky kilometrů. Zapátrala jsem ve vzpomínkách a vybavil se mně nenápadný pomníček - kámen, který jsem na vlastní oči viděla už kdysi dávno v západních Čechách u Chebu. Ten právě oznamoval ten střed a já to vnímala jako historický fakt a dále jsem to šířila s naprostou samozřejmostí.

Rozumíte tomu zmatku?

Teprve později jsem četla zprávy o tom, že střed Evropy se nachází v Litvě. Čekali byste to? Já tedy rozhodně ne! To jsou mi pořádky – pomyslela jsem si. Začala jsem hledat a hloubat dále. Narazila jsem na jakési městečko Rachiv v Zakarpatské oblasti Ukrajiny, u něhož je také označení, hlásající, že právě tam je střed Evropy. A co jiná, starší zjištění? Ta říkají, že prostou metodou šel na výpočty polský astronom Szymon Antoni Sobiekrajski již v roce 1775 a stal se prvním, který tehdy umístil astronomický střed Evropy do své země. On jednoduše vzal v úvahu čtyři nejvzdálenější body kontinentu a v místě, kde se křížily, vyznačil ten střed. Bylo to město Suchowola v severovýchodním Polsku.

Nebudu zde uvádět výčet všech míst i zemí, které si na tento bod činí nárok. Ale vypadá to, že by nám ho snad cizinci chtěli z Česka jaksi odejmout? Zjednodušeně by se skoro dalo říci: co výzkum, to nalezení nového bodu. S dalšími analýzami postupně bude přicházet asi mnoho odborníků. A závěr? Nenechám Vás v tom zmatku na holičkách a pozvu Vás do kraje Vysočina, kde je těchto středů vyznačeno hned několik.

Například v malé obci Jakubovice u Golčova Jeníkova mají pamětní kámen označený jako „Pupek Evropy“. Člověka napadá otázka: jde o recesi, nebo seriozní záležitost? Zdá se, že pravda bude tak někde v půli. V Číhošti, blízko Ledče nad Sázavou se zase nalézá vyznačený opravdový Střed republiky.

Střed je v Havlíčkově Brodě

Ano, tento střed je v Havlíčkově Brodě. Aspoň tedy podle Járy Cimrmana. A to byl nějaký génius! On prý jen zmínil, že takové místo může být u Brodu. Ale u kterého Brodu? To byla otázka! S pomocí nalezených souřadnic a dalších hledaných souvislostí vše směřovalo na Vysočinu. Nesmím opomenout také Cimrmanovu průpovídku, že tím místem se může stát takové, které o to bude nejvíce usilovat.
Tyto skutečnosti pomohl vypátrat znalec Cimrmanova díla, Zdeněk Svěrák v jeho pozůstalosti.

Po najití přesného bodu se hledal způsob, jak důstojně na toto význačné místo upozornit. Zvítězil trychtýř. Ten pak zhotovil ve velikosti 3,20 m výšky x 2,50 m šířky pan Martin Šteller. Proč právě trychtýř? Protože má více významů i podob. K nalévání myšlenek a snadnému osvojení si nových vědomostí je tvar trychtýře ideální. Ten trychtýř již dvanáctý rok zdobí veřejně přístupnou zahradu s malým zeleným bludištěm, přiléhající k domu s poetickou kavárnou „U notáře“ v Sázavské ulici.

Na závěr citát klasika:
"Nezpochybňujte prosím střed Evropy. Ať máme alespoň něco jistého".

Střed Evropy není jedinou zajímavostí Havlíčkova Brodu. Stojí za to vypravit se podívat i na další místa a historické památky. O některých bude řeč v dalším příspěvku na téma Naše města.

Moje město, moje obec
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Střed Evropy? Ten je přece na náměstí v královském městě Kouřimi okr. Kolín! Jeďte se tam podívat, Kouřim je zajímaví nejen pro "střed Evropy".
Jaroslava Handlová
Děkuji za Vaše komentáře. Doufám, že se Vám bude Brod líbit i při Vaší návštěvě. Maruš dík za doplnění názvu stromu. Také mu říkám svatojánský chléb, ale Rohovník asi bude správnější, viď?
Olga Štolbová
Na vlastní oči vidět střed Evropy bude určitě úžasné. Mě bude, samozřejmě, zajímat i ta kavárna " U notáře ". Ale hlavně se na Vás všechny moc těším.
Zuzana Pivcová
To mi bezděky připomnělo dohady, kde byla bájná Kolchida nebo dokonce Atlantida. Střed Evropy je jednoznačnější!! Určitě je u nás doma. Tedy u vás.
Marie Novotná
Člověk by ani neřekl,kolik je variant . Strom v zahradě ,si myslím, je svatojánský chléb-Karob,jinak také Rohovník obecný.Děkuji za připomenutí hezkého místa.
Dana Kolářová
Zajímavý a pěkný příspěvek! Už se na návštěvu „Středu Evropy“ těším zase o něco víc.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...