Kde se nachází střed Evropy? 
No přece v Havlíčkově Brodě!

Kde se nachází střed Evropy?
No přece v Havlíčkově Brodě!

4. 3. 2014

Kde se nachází střed Evropy? Na tuto otázku vám jednoznačně neodpovědí ani odborníci, natož abych v tom měla jasno já. Výpočty se různí a těch „zaručeně správných“ míst je více. Střed kontinentu mezi Atlantikem a Uralem je těžké přesně určit z důvodu členitosti pobřeží i ostrůvků, které se ve vodách nacházejí. Na východě zase dlouhá a široká hradba pohoří Ural moc jasně neřeší přesnou linii oddělující Evropu od Asie.

Geografové postupně přicházejí s novými výpočty a teoriemi. Proto můžete najít takto označených míst více. A nejsou pouze v naší republice - v zemi, o níž se ví, že leží v srdci Evropy. Avšak já jsem zůstala jaksi „paf“ při zjištění, že ty přesně určené středy jsou od sebe vzdálené stovky kilometrů. Zapátrala jsem ve vzpomínkách a vybavil se mně nenápadný pomníček - kámen, který jsem na vlastní oči viděla už kdysi dávno v západních Čechách u Chebu. Ten právě oznamoval ten střed a já to vnímala jako historický fakt a dále jsem to šířila s naprostou samozřejmostí.

Rozumíte tomu zmatku?

Teprve později jsem četla zprávy o tom, že střed Evropy se nachází v Litvě. Čekali byste to? Já tedy rozhodně ne! To jsou mi pořádky – pomyslela jsem si. Začala jsem hledat a hloubat dále. Narazila jsem na jakési městečko Rachiv v Zakarpatské oblasti Ukrajiny, u něhož je také označení, hlásající, že právě tam je střed Evropy. A co jiná, starší zjištění? Ta říkají, že prostou metodou šel na výpočty polský astronom Szymon Antoni Sobiekrajski již v roce 1775 a stal se prvním, který tehdy umístil astronomický střed Evropy do své země. On jednoduše vzal v úvahu čtyři nejvzdálenější body kontinentu a v místě, kde se křížily, vyznačil ten střed. Bylo to město Suchowola v severovýchodním Polsku.

Nebudu zde uvádět výčet všech míst i zemí, které si na tento bod činí nárok. Ale vypadá to, že by nám ho snad cizinci chtěli z Česka jaksi odejmout? Zjednodušeně by se skoro dalo říci: co výzkum, to nalezení nového bodu. S dalšími analýzami postupně bude přicházet asi mnoho odborníků. A závěr? Nenechám Vás v tom zmatku na holičkách a pozvu Vás do kraje Vysočina, kde je těchto středů vyznačeno hned několik.

Například v malé obci Jakubovice u Golčova Jeníkova mají pamětní kámen označený jako „Pupek Evropy“. Člověka napadá otázka: jde o recesi, nebo seriozní záležitost? Zdá se, že pravda bude tak někde v půli. V Číhošti, blízko Ledče nad Sázavou se zase nalézá vyznačený opravdový Střed republiky.

Střed je v Havlíčkově Brodě

Ano, tento střed je v Havlíčkově Brodě. Aspoň tedy podle Járy Cimrmana. A to byl nějaký génius! On prý jen zmínil, že takové místo může být u Brodu. Ale u kterého Brodu? To byla otázka! S pomocí nalezených souřadnic a dalších hledaných souvislostí vše směřovalo na Vysočinu. Nesmím opomenout také Cimrmanovu průpovídku, že tím místem se může stát takové, které o to bude nejvíce usilovat.
Tyto skutečnosti pomohl vypátrat znalec Cimrmanova díla, Zdeněk Svěrák v jeho pozůstalosti.

Po najití přesného bodu se hledal způsob, jak důstojně na toto význačné místo upozornit. Zvítězil trychtýř. Ten pak zhotovil ve velikosti 3,20 m výšky x 2,50 m šířky pan Martin Šteller. Proč právě trychtýř? Protože má více významů i podob. K nalévání myšlenek a snadnému osvojení si nových vědomostí je tvar trychtýře ideální. Ten trychtýř již dvanáctý rok zdobí veřejně přístupnou zahradu s malým zeleným bludištěm, přiléhající k domu s poetickou kavárnou „U notáře“ v Sázavské ulici.

Na závěr citát klasika:
"Nezpochybňujte prosím střed Evropy. Ať máme alespoň něco jistého".

Střed Evropy není jedinou zajímavostí Havlíčkova Brodu. Stojí za to vypravit se podívat i na další místa a historické památky. O některých bude řeč v dalším příspěvku na téma Naše města.

Moje město, moje obec
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.