Ptákem letošního
roku je čáp

Ptákem letošního
roku je čáp

6. 2. 2014

Česká společnost ornitologická (ČSO) vyhlásila Ptákem roku 2014 čápa černého a čápa bílého. K volbě čápů přispělo několik důvodů, například se letos posedmé uskuteční celoevropské sčítání čápů bílých a třetí celostátní sčítání čápů černých.

"Čáp bílý byl jedním z prvních ptáků roku přesně před 20 lety. Nyní jsme k němu přibrali i jeho méně známého příbuzného, tajemného čápa černého," uvedl předseda ČSO Jiří Flousek. Ornitologové doufají v to, že se do projektu sčítání čápů významně zapojí i veřejnost. Podrobnější informace o sčítání čápů ČSO zveřejní 12. března na webu www.cap.birdlife.cz.

Podle ornitologů čápi bílí postupně opouštějí úrodné nížiny a stěhují se výše do hor, což jim usnadňuje i změna klimatu. Naopak černí čápi se z dříve plachých lesních ptáků, které bylo těžké jen zahlédnout, stávají stále běžnějšími a lisé se s nimi nezřídka setkají i na potoce uprostřed vesnice.

"Je až s podivem, jak se čápi zvládají vyrovnat se všemi nástrahami, které jim člověk a příroda připravuje," uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek, podle něhož společně se Správou Krkonošského národního parku vyhlásili fotografickou soutěž o nejlepší snímky čápa bílého a čápa černého. "Vítězné fotografie budou představeny na putovní výstavě, jejíž vernisáž se bude konat 6. září ve Vrchlabí," dodal Vermouzek.

Kampaň Pták roku organizuje ČSO od roku 1992. Loňským ptákem roku se stala břehule říční, zákonem chráněná nejmenší vlaštovka v Česku, jejíž početnost v 90.letech výrazně klesla.

ptactvo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Já vždycky v létě při návštěvě jižních Čech pozoruji na Hluboké nad Vltavou čapí rodinku na hnízdě. Před mnoha lety tam hnízdili čápi na starém továrním komínu, ale protože údajně trus padal dovnitř, tak obec hnízdo sundala, ale nikdo nechtěl čápům uškodit, proto jim ho upevnili na blízký seříznutý strom. Povedlo se a čápi tam přilétají stále, už asi mnoho generací. Když jsem je fotila, tak jedině se zoomem, ale stejně to nebylo nic moc.
Jana Šenbergerová
To mě moc těší, proto znovu připojuji odkaz na stránky, kde je můžete nejen denně vídat, ale také podporovat. www.makov.cz
Miroslav Štorch
Souhlasím s panem Petrem, že někteří přelétaví ptáci by se neměli chránit, ale selektivně odstraňovat z politického nebe a výsluní- Pan Kalousek jako krysa opustil potápějící se loď KDU a našel si jinou bárku v českých kalných vodách. Čápy mám rád a často je fotografuji. Ale musím používat teleobjektivy, protože jsou plaší e nenechají si člověka k sobě příliš přiblížit. Sledování čápů s přenosnými vysílačkami na zádech bylo vždy zajímavé. Říkalo se, že nosí batůžky. :-) Staral se o to Miroslav Bobek nynější ředitel pražské ZOO.
Petr Václavek
Ptákem roku je poslanec Pospíšil, který se nechal zvolit za ODS, poté zjistil, že už mu ve straně pšenka nepokvete, tak z ní vystoupil a nyní se chce nechat zvolit do Europarlamentu za TOP09. Na takového přelétavého ptáka by si měli počíhat myslivci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.