Ptákem letošního
roku je čáp

Ptákem letošního
roku je čáp

6. 2. 2014

Česká společnost ornitologická (ČSO) vyhlásila Ptákem roku 2014 čápa černého a čápa bílého. K volbě čápů přispělo několik důvodů, například se letos posedmé uskuteční celoevropské sčítání čápů bílých a třetí celostátní sčítání čápů černých.

"Čáp bílý byl jedním z prvních ptáků roku přesně před 20 lety. Nyní jsme k němu přibrali i jeho méně známého příbuzného, tajemného čápa černého," uvedl předseda ČSO Jiří Flousek. Ornitologové doufají v to, že se do projektu sčítání čápů významně zapojí i veřejnost. Podrobnější informace o sčítání čápů ČSO zveřejní 12. března na webu www.cap.birdlife.cz.

Podle ornitologů čápi bílí postupně opouštějí úrodné nížiny a stěhují se výše do hor, což jim usnadňuje i změna klimatu. Naopak černí čápi se z dříve plachých lesních ptáků, které bylo těžké jen zahlédnout, stávají stále běžnějšími a lisé se s nimi nezřídka setkají i na potoce uprostřed vesnice.

"Je až s podivem, jak se čápi zvládají vyrovnat se všemi nástrahami, které jim člověk a příroda připravuje," uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek, podle něhož společně se Správou Krkonošského národního parku vyhlásili fotografickou soutěž o nejlepší snímky čápa bílého a čápa černého. "Vítězné fotografie budou představeny na putovní výstavě, jejíž vernisáž se bude konat 6. září ve Vrchlabí," dodal Vermouzek.

Kampaň Pták roku organizuje ČSO od roku 1992. Loňským ptákem roku se stala břehule říční, zákonem chráněná nejmenší vlaštovka v Česku, jejíž početnost v 90.letech výrazně klesla.

ptactvo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.