Fígl s předvařováním a předsmažováním

Fígl s předvařováním a předsmažováním

2. 12. 2013

Nevím, jak vy, ale já, když vidím krásné maso, navíc v akci, neodolám a koupím pořádný flák. Nemáme moc velký důchod, spíš pod průměrem, ani nejíme maso denně, takové brambory s tvarohem s bylinkami, bramborové lokše, havířina, bramborová buchta a další, to všechno jsou bašty, co projdou mozkem, pěkně závit po závitu.

Jednou se mi zvlášť zadařilo. Koupila jsem úžasnou vykoštěnou pečeni, bez tlustého kolem, radost se podívat. Takový čtyřkilový šál - macek. Jenomže jak s těmi kily naložit? Rozřezat na kusy a zmrazit? Kdepak, maso se tím připraví o šťavnatost. Takže jsem nakrájela plátky, naklepala, osolila a obalila v trojobalu. Řízky jsem předsmažila do "nedosmažena", světlá zlatá barva a po vychladnutí zabalila po dvou a čtyřech kusech do pytlíků k mražení, naskládala do mrazáku do štůsků. Pak stačilo řízky rozmrazit a na pánvi dosmažit. Pro více lidí jsem je dala do pekáče a dodělala v troubě.

Začala jsem tak zmrazovat i jiná jídla, dávala do krabiček k mražení a pak stačilo jen rozmrazit, eventuelně dodělat ( zaprášit, přidat smetanu atd.). Perfektní je slepice (kuře) na paprice, předdělám se spoustou cibule, asi jako do guláše, maso do měkka, oberu ho, šťávu dochutím, přidám maso a rozdělím do krabiček, zmrazím. Pak stačí rozmrazit, v mléce rozkvrdlat hladkou mouku a nakonec smetanu. Eventuelně ještě dochutit. Ale kdykoli rychle potřebuji jídlo pro nás či návštěvu a podobně, rozmrazím v mikrovlnce nebo ve vařící vodní lázni.

Vzhledem k tomu, že žijeme většinu roku na chalupě a ve vsi není žádný obchod, nakupujeme ve velkém a dokud vše nespotřebujeme, na nákup nejedeme. V době, kdy je hodně práce na zahradě, hodí se předvařené jídlo. Španělských  ptáčků jsem měla dvanáct (když už, tak už) rozdělila také do krabiček a podle toho, kolik nás bylo, jsem rozmrazila, dodělala šťávu či omáčku. Zmrazuji předdělaný guláš z nožiny, upečené maso a dlaší dobroty. Potřebuji zpracovat mrkev, vyndám krabičku či krabičky s vepřovým, mrkev a brambory jsou hotové, než rozmrzne maso. Upeče se flák najednou a ještě se ušetří proud nebo plyn.  

Můj fígl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Táňa Tomková
To je úplně bezvadné, dělám to podobně s různými druhy potravin, ale takhle se řízky mě ještě nenapadlo. Prima, pořád se učím!
Milada Salajková
Když má člověk vařit pro jednoho, je to tragedie. Tento návod rozkecám všem co jsou singl a ještě nechtějí obědy v nosiči. Diky.
Jarmila Komberec Jakubcová
Váš "fígl" je fakt dobrý a děkuji za skvělý nápad.Člověk neustále učí a pořád něco neví.Zkušenosti jsou k nezaplacení.Děkuji a když budu něco praktického vědět napíši to do této rubriky.
Věra Katolická
Když jsem byla sama s dětmi a dojížděla daleko do práce,začla jsem to také tak dělat.Přesně,jak to píšete,nakoupila jsem v akci,zpracovala a zamrazila.Jen ty řízky jsem ještě nikdy nezkoušela,nenapadlo mě,že by to šlo,takže příležitostně vyzkouším.Hlavní je,dávat do mrazáku pokrmy nezahuštěné-bez mouky.To taky dost lidí neví.teď žiju sama,ale dělám to tak stále,jen v menším množství.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...