Jak ušetřit za pitnou vodu

Jak ušetřit za pitnou vodu

21. 11. 2013

Cena pitné vody roste

Ve většině měst stoupají ceny nejen za pitnou vodu z vodovodu, ale i za služby při čištění odpadních vod, tzv. stočné. Určitě někteří z vás mají své fígle, jak ušetřit pitnou vodu v domácnosti, a tak snížit finanční náklady. Někdo podlehl reklamě a kupuje balenou pitnou vodu v obchodech. Tak ale jistě neušetří. Ale určitě nikdo nesplachuje obsah WC vodou z koupených lahví.

Bohužel většina lidí v Česku splachuje WC zdravotně nezávadnou pitnou vodou z vodáren. Voda z vodovodu bývá však často kvalitnější, než ta prodávaná balená. Tak proč ji zbytečně kupovat? Kdo má vlastní dobrou studnu, tak má zlatý důl.

Nesplachujeme pitnou vodou

Doma dlouhá léta splachujeme obsah záchodu už v domácnosti použitou vodou. Nejčastěji shromažďujeme ve vaně vodu vypouštěnou z automatické pračky, ale dá se využít i voda po koupání a sprchování. Na nabírání stačí menší džbán nebo kbelík. Viz fotografie č.2. Někdo využívá i odpadní vodu z kuchyně, ale ta bývá značně mastná a mísa WC se pak musí častěji čistit. Zatím jsem tady fígl na úspory vody na i60.cz neviděl, a tak ho přidávám, i když jsem o způsobu šetření pitné vody psal již jinde.

Když jsem bydlel v rodinném domku, tak jsem přivedl trubkami do domu vodu z potoka a od jara do podzimu jsme splachovali nečištěnou přírodní vodou, jen tam byl hrubý filtr proti mechanickým nečistotám. Koncem listopadu začínala voda v přívodních trubkách zamrzat a museli jsme přejít na domácí systém šetření pitné vody.

Za rok ušetříme korun tisíc i víc

Bohužel lidé si zvykli žít velmi pohodlně a bez námahy. A tak někomu může připadat nepohodlné splachovat obsah WC kbelíkem. Šikovný technik by malým čerpadlem odstranil i užívání kbelíku. Z umyvadla se dá použitá  voda snadno zachycovat  po odšroubování víčka sifonu (snímek č.1). Je ale vhodné zaslepit zátkou odtokovou trubku do zdi, aby do místnosti nepronikal zápach z odpadního potrubí. Někdy jen málo znečištěnou mýdlovou vodu z umyvadla využijeme v automatické pračce, a pak na splachování. Takže se využije 3x.  ( Jen návštěvy u nás doma nenutíme splachovat kbelíkem a mají ten luxus splachovat čistou pitnou vodou.)

Pokud zkusíte vodou šetřit, zjistíte při ročním vyúčtování podstatné snížení nákladů na domácnost. Za minulý rok jsme ušetřili střízlivým odhadem 1650 Kč. Stačí jen trochu chtít. Pro někoho s velkým platem je to malá  a zanedbatelná úspora. Pro nás v důchodu je to částka podstatná.

Staré české přísloví praví : "Kdo šetří má za tři!" 

Můj fígl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslav Štorch
Tak konečně došlo na regulérní hlasování finále. Když náhle prudce narostly hlasy u jedné finalistky, tak jsem napsal redakci, že jde o neregulérní hlasování a nenechám si to líbit. Redakce napsala, že najde řešení, ale nechce soutěž anulovat. Pak se připojila paní Chodorová, které se také regulérnost soutěže nezdála a přihodila pár stovek hlasů, ke kterým se ostatním přiznala. Každý si sám musí sáhnout do svědomí jak to bylo. Naštěstí nejde o velké ceny. Ale poctivý přístup soutěžících považuji za velmi důležitý. Ve sportu je doping nepovolený a tady také.
Miroslav Štorch
Pane Kopáčku, zdražování různých komodit nemá těsnou souvislost se šetřením. Např.elektřina a plyn se bude zlevňovat v roce 2014 a pitná voda se bude zdražovat jen někde. V Irsku je pitná voda pro občany státu zdarma. U nás se zprivatizovala viz http://www.vodarenstvi.com/privatizace-vodaren.php a někde je koupily zahraniční společnosti jako Veolia z Francie. Kupodivu v Praze má sídlo v jedné z nejdražších ulic - Pařížská 11, Praha 1. Zajituje vodu pro 3,7 milionu obyvatel ČR. Jako dítě jsem bydlel u velkých vodáren v Praze-Podolí u Vyšehradu. V době kubánské krize byly vodárny hlídány vojáky s kulomety. Ale někdo v rámci divoké československé privatizace je prodal do zahraničí-asi za slušnou provizi. A tak jsou dnes většinou české vodárny a rozvody v rukou zahraničních kapitálových společností. Nejen proto je třeba šetřit pitnou vodou. Už z principu, že pitné vody je škoda jen na spláchnutí obsahu WC.
František Kopáček
Šetření je skvělá věc,ale ne vždy se vyplatí. Víte proč se zdražuje voda? Protože šetříme. Vodárny chtějí své peníze a když zmenšíme úsporami spotřebu,zdraží aby měli svoje peníze.Takže čím víc ušetříme tím víc zaplatíme. P.S. V dnešní době se opravdu cmrndáním špíny moc ušetřit nedá.Lepší je pořídit se ekonomický úsporný splachovač.
Jiří Libánský
Jak tak sleduji, jaká se zde rozpoutala debata, zjišťuji, že názory jsou různé. Nesporným přínosem článku pana Štorcha je to, že jsme se nad úsporou vody zamysleli a máme zájem se tím každý svým vlastním způsobem zabývat.
Jitka Chodorová
Pane Štorch,nic proti vašemu fíglu,já jsem jen chtěla říci,že už jsem se našetřila vodou tak,že bych se k tomu nerada vracela,nanosila jsem se vody ze studny do poschodí a to samé jsem si zopakovala,když jsem špinavou vodu nosila ven,WC bylo suché a venku,naštěstí se během těch 45let i vesnice zmodernizovala ve všech směrech a já si velice vážím toho,že mi teče studená i teplá voda a můžu se kdykoliv osprchovat a taky si spláchnout WC dle potřeby,ale myslím si,že vodou nijak neplýtvám.Jinak vám přeji vše dobré.
Miroslav Štorch
Paní Chodorová máte pravdu, že zlepšováky si může každý doma zkoušet, ale mělo by to mít rozumnou míru. Kdo má dost prostoru tak má více možností. U nás doma máme nevyužitou starší expanzní nádrž, kam se dá znečištěná voda načerpat a samospádem vypouětět. Za záclonkou ta nádrž nebude vidět. Dnes v České televizi mluvili o zdražení vodného a stočného v příštím roce o 4-5 %. U Tábora až na 91,70 Kč za metr krychlový pitné vody, v Brně na 70,90 Kč.
Hana Chlebníčková
Vytekla vám při pečení koláče ovocná šťáva na plech či na dno trouby? Co nejrychleji skvrnu posypte solí - takto se nepřipálí a později ji mnohen snadněji odstraníte.
Jitka Chodorová
Nedá mi to,abych ještě jednou nereagovala,šetřit s vodou bychom měli všichni,je to dnes opravdu drahý špás,ale všeho s mírou,jestli se pan Miroslav rozhodl pro nějaký zlepšovák,je to jeho věc,ale ne každý má tu možnost,schovávat špinavou vodu za záclonkou.Máme jednoho manželova bratrance,který se po ovdovění přestěhoval z velkého města k nám na ves,koupil menší dům,vodu nemá zavedenou jistě,elektřinu nepoužívá,nevaří,prostě on nežije,mýt se chodí v létě do řeky,či do rybníka,v zimě obtěžuje restaurace v okolí,kde se omývá na WC a podobně.Ten pán je milonář a chodí jako šupák.Můžeme ukazovat na zašlé časy,či kultury jiných zemí,taky přehnanou šetřivost některých z nás,ale řekněme si upřímně,nejdeme tak nějak zpátky?
Zuzana Pivcová
Svým příspěvkem jsem rozhodně nechtěla demonstrovat, že žiji jak v předminulém století a ve vaně si shromažďuji špinavou vodu na splachování WC. Ale když mám vodu z pračky nebo když myju s kýblem předsíň, tak tu vodu na záchod rozhodně použiji a není rozhodující, jestli mě to BAVÍ. Trochu si vždycky vybavím některé řecké ostrovy nebo Kypr s nedostatkem vody, kde mají lidé stanoveno, kolik smějí spotřebovat vody, čili jak často se mohou koupat, a připadá mi dost surové, že jsou takhle omezováni i proto, aby si turisté mohli vody neomezeně užít v hotelích. Nejde jen o to šetřit ZA VODU, ale šetřit VODOU. To je všechno a Vám, pane Štorchu, tleskám.
Miroslav Štorch
Souhlasím s panem Libánským, že špinavá voda ve vaně nepůsobí příjemně. V rodinném domku jsem měl přívod užitkové vody z potoka. Teď připravuji nádrž u stropu schovanou za elegantní záclonkou, kam se bude voda čerpat z vany malým čerpadlem. Ta pak bude čistá. Vodu z pračky tam máme zatím jen improvizovaně. Dělali jsme rekonstrukci bytového jádra a dolaďujeme detaily. Byl jsem služebně v Japonsku a bydlel tam i v rodinách.Tam šetří vodu a mají vysoko umístěná umyvadla,. ze kterých odtéká použitá voda automaticky samospádem do splachovací nádržky u WC. :-) Chytrost nejsou žádné čáry. Jen dobré nápady. http://storch.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=71280

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.