Jak ušetřit za pitnou vodu

Jak ušetřit za pitnou vodu

21. 11. 2013

Cena pitné vody roste

Ve většině měst stoupají ceny nejen za pitnou vodu z vodovodu, ale i za služby při čištění odpadních vod, tzv. stočné. Určitě někteří z vás mají své fígle, jak ušetřit pitnou vodu v domácnosti, a tak snížit finanční náklady. Někdo podlehl reklamě a kupuje balenou pitnou vodu v obchodech. Tak ale jistě neušetří. Ale určitě nikdo nesplachuje obsah WC vodou z koupených lahví.

Bohužel většina lidí v Česku splachuje WC zdravotně nezávadnou pitnou vodou z vodáren. Voda z vodovodu bývá však často kvalitnější, než ta prodávaná balená. Tak proč ji zbytečně kupovat? Kdo má vlastní dobrou studnu, tak má zlatý důl.

Nesplachujeme pitnou vodou

Doma dlouhá léta splachujeme obsah záchodu už v domácnosti použitou vodou. Nejčastěji shromažďujeme ve vaně vodu vypouštěnou z automatické pračky, ale dá se využít i voda po koupání a sprchování. Na nabírání stačí menší džbán nebo kbelík. Viz fotografie č.2. Někdo využívá i odpadní vodu z kuchyně, ale ta bývá značně mastná a mísa WC se pak musí častěji čistit. Zatím jsem tady fígl na úspory vody na i60.cz neviděl, a tak ho přidávám, i když jsem o způsobu šetření pitné vody psal již jinde.

Když jsem bydlel v rodinném domku, tak jsem přivedl trubkami do domu vodu z potoka a od jara do podzimu jsme splachovali nečištěnou přírodní vodou, jen tam byl hrubý filtr proti mechanickým nečistotám. Koncem listopadu začínala voda v přívodních trubkách zamrzat a museli jsme přejít na domácí systém šetření pitné vody.

Za rok ušetříme korun tisíc i víc

Bohužel lidé si zvykli žít velmi pohodlně a bez námahy. A tak někomu může připadat nepohodlné splachovat obsah WC kbelíkem. Šikovný technik by malým čerpadlem odstranil i užívání kbelíku. Z umyvadla se dá použitá  voda snadno zachycovat  po odšroubování víčka sifonu (snímek č.1). Je ale vhodné zaslepit zátkou odtokovou trubku do zdi, aby do místnosti nepronikal zápach z odpadního potrubí. Někdy jen málo znečištěnou mýdlovou vodu z umyvadla využijeme v automatické pračce, a pak na splachování. Takže se využije 3x.  ( Jen návštěvy u nás doma nenutíme splachovat kbelíkem a mají ten luxus splachovat čistou pitnou vodou.)

Pokud zkusíte vodou šetřit, zjistíte při ročním vyúčtování podstatné snížení nákladů na domácnost. Za minulý rok jsme ušetřili střízlivým odhadem 1650 Kč. Stačí jen trochu chtít. Pro někoho s velkým platem je to malá  a zanedbatelná úspora. Pro nás v důchodu je to částka podstatná.

Staré české přísloví praví : "Kdo šetří má za tři!" 

Můj fígl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.