Pomoc při spáleninách

Pomoc při spáleninách

12. 11. 2013

Tuhle radu znám od útlého dětství od maminky a ta ji údajně znala od naší babičky, tatínkovy matky. Je tedy hodně stará, ale zaručeně spolehlivá.

Na spáleniny malé i velké, od plotny, horké vody, oleje, žehličky, ale i při neopatrném opalování, pomůžou kvasnice. Ty se musí rozředit vodou na řídkou kaši a tou se natírá popálené místo. Když horkost kvasnice vysuší, přidává se další a další voda, aby kvasnice byly stále vlhké. Horkost postupně ustupuje a také spálená kůže bledne. Je lepší se této proceduře raději hodinku věnovat, než pak protrpět noc. Jiné děti bývaly z koupaliště spálené tak, že nemohly spát a pak se sloupaly, ale my nikdy.
Na kvasnicovou kaši nedám dopustit celý život. Kvasnice si vozím s sebou i na dovolenou do Středomoří, kde nejsou běžně k dostání. To jsem poznala před pár lety na Rhodu a už bych to nechtěla zažít. Nikdy mi nic jiného tak nepomohlo jako kvasnice, ani doporučovaný tvaroh, jogurt nebo citron či chlazení ledovou vodou. Podotýkám však, že se nesmí jednat o spáleninové puchýře nebo už jinak poškozenou kůži. Jen celistvou rudou spáleninu.

Přeji vám, abyste mou radu raději nepotřebovali, ale pro jistotu....

Můj fígl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Já pro změnu jsem se včera přitiskla k horké pánvi. Kvasnice doma nebyly. Použila jsem nabídnutou metodu pana Jonáše s hladkou moukou a musím říct, že to po chvíli zabralo. Příště (i když bych byla raději, aby žádné nebylo) zkusím med!
Jana Šenbergerová
Tuto sobotu jsem měla příležitost na vlastní kůži si znovu ověřit účinnost mé osvědčené metody na spáleniny. Zatím nikdy nezklamala. Nechala jsem na plynovém sporáku pečicí plechy a hned vedle jsme vařili vodu na čaj. Nevím proč mě napadlo zrovna v té chvíli plechy uklidit. Pravou rukou jsem sáhla na rozžhavený plech. Děsivá bolest mi projela třemi prsty, jen palec a malíček byly ušetřeny. Okamžitě jsem ochladila pod proudem vody a nanesla vrstvu tekutého medu na spálené prsty. Asi dvacet minut to příšerně bolí, ale pak jako když utne, přestane. Odjížděli jsme pryč, nemohla jsem se patlat medem déle, tak jsem na promaštění spálené kůže vzala s sebou mast na ruce s měsíčkem. Zprvu to vypadalo děsivě. Teď zůstal jen matný náznak puchýře, který se ani nevytvořil a mohu dělat všechno, aniž by něco bolelo nebo mokvalo. Kvasnice jsem měla doma, ale nebyl čas je aplikovat, takže jsem promeškala příležitost vyzkoušet uvedený recept. Teď jen doufám, že žádné příště nebude.
Zbyněk Jonáš
Já při spáleninách nemohu dopustit na hladkou mouku. Jakékoliv spálené, nebo opařené místo ihned vložit do hladné mouky, nebo silně posypat a přidržet. Nechat to asi 5 minut. Ani se potom neudělají puchýře, žádná následná bolestivost, tak nějak to odezní do ztracena. Zatím se mi to vždy osvědčilo.
Jiří Libánský
Také už jsem slyšel o různých receptech na spáleniny. Ale Zuzana ty kvasnice má už mnohokrát vyzkoušené. Tak věřím, že to funguje,
Jitka Chodorová
Jsem ráda,že čtu konečně něco,co mi opravdu přijde jako fígl,jinak jsem četla samé věci.které kolují po internetu a každý z nás už měl možnost si je vyzkoušet.Tak díky Zuzko za ty kvasnice,to jsem ještě neslyšela a líbí se mi to.
Marie Novotná
Tak tohle?nás maminka mazala sebranou smetanou,ale kvasnice?ale proč ne.Jak se někde mluví o spáleninách-od sluníčka-tak mi to připomene,jak při návštěvě nebo o prázdninách u bratránků v dětství mi říkali,,ředitelka vápenky"(mám bledou kůži)a já se chtěla opálit,ale vždycky jsem byla spálená,ne opálená.Je to už asi 50 let,ale pořád je slyším-nojo,zase přišla ,,ředitelka vápenky"

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...