Sbohem, Invalidovno!

Sbohem, Invalidovno!

3. 9. 2013

Již několikrát jsem se ve svých příspěvcích zmínila o svém pracovišti, Vojenském ústředním archivu, který sídlí několik desítek let v budově bývalé pražské Invalidovny v Karlíně. Bohužel už jen krátce, na jaře příštího roku se přestěhuje do objektu někdejšího vojenského gymnázia do Ruzyně. Další osud kulturní památky, barokní Invalidovny, která donedávna zůstávala veřejnosti uzavřena, je zatím nejistý.

Teď Invalidovna otevírá své prostory návštěvníkům počtvrté a naposled. Když se její vrata otevřela předloni poprvé, stály v parku před ní po celý den nekonečné fronty zájemců. Loňského roku byl kromě standardního Dne otevřených dveří uspořádán ještě jeden návštěvní den, spojený s akcemi Městské části Praha 8 u příležitosti výročí atentátu na Heydricha.

Využijte poslední příležitosti prohlédnout si sice poněkud zašlou a částečně i povodní v roce 2002 poškozenou, avšak přesto unikátní budovu, v níž na vás dýchne historie a nádhera barokní architektury. My s kolegy vás budovou, která např. pro mě byla druhým domovem 23 let, provedeme a seznámíme s její historií i současností.

Den otevřených dveří se koná v sobotu 14. října od 8 - 16 hodin, skupinové prohlídky začínají vždy v celou hodinu. Uvítáme všechny, od miminek v kočárku až po starší a pokročilé! Na shledanou na Invalidovně ještě dříve, než řekneme Sbohem, Invalidovno.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Moc mě mrzí, že došlo z mé strany k chybě v datu, kterou nezaznamenala ani redakce. Jednalo se o září, nikoliv říjen. Akce tedy již za velké účasti návštěvníků proběhla. Omlouvám se, pokud jsem někomu překazila plán.
Olga Štolbová
Zuzko,opravdu bych ráda přišla,ale 14.října je v pondělí.Dáš vědět,co platí?
Miroslav Štorch
Bydlel jsem kdysi v pražské Libni a kolem Invalidovny jsem jezdil na střední školu do Karlína ke kostelu Cyrila a Metoděje. Nikdy jsem ale neměl možnost podívat se dovnitř. Vzpomněl jsem si karlínskou Invalidovnu, když jsem byl u hrobu Napoleona uvnitř v pařížské Invalidovně. Díky za nabídku. Zkusím se tam dostat, i když už v Praze nebydlím.
Jiří Libánský
Budova Invalidovny má unikátní atmosféru a zajímavou historii. Den otevřených dveří v této budově je skvělá akce. Teď o to víc, že zřejmě poslední.
Jana Šenbergerová
Aha. Dík!
Zuzana Pivcová
Dnes je, Jani, tendence dávat dolů garáže, jídelny, kanceláře, ne těžko manipulovatelný spisový materiál. V Karlíně vyrostla po povodni řada hotelů a firemních budov. My se bez přízemí do budovy nevejdeme. Myslím však, že dalším důvodem jsou finance. Armáda na nákladnou rekonstrukci peníze dát nechce, za půl století do budovy investovala minimálně, podmínky tu byly hrozné pro lidi i spisy, hlavně nevytopené, vlhké prostory. Jinak má budova ovšem nezaměnitelné kouzlo.
Jana Šenbergerová
Zuzko, pak ovšem vůbec nechápu, jak mohli v Děčíně nově postavit knihovnu na břehu Labe, kousek od vody.
Olga Štolbová
Díky za pozvání,moc ráda bych přišla,snad do toho nic nepříjde.Už jsem si datum napsala do kalendáře.
Zuzana Pivcová
Hlavní důvod údajně je, že se jedná o tzv. zátopovou oblast. Po povodni 2002 vyšlo nařízení, že instituce tohoto typu - knihovny, archivy, galerie- musí pryč. Dobře vypadá pouze zvenčí díky omítce, dřív byl stav už od pohledu žalostný. Vnitřek však vyžaduje obrovské náklady na rekonstrukci. Snad si s tím, opět říkám bohužel, poradí nový majitel lépe než armáda dosud.
Jana Šenbergerová
Zuzko, docela by mě zajímalo, proč se bude stěhovat. Zvenku vypadá dobře a prostorně. Cítím, že se ti s tímto místem bude těžko loučit...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...