Už chci mít klid. Přibývá lidí, kteří přestali používat sociální sítě
Ilustrace: Freepik

Už chci mít klid. Přibývá lidí, kteří přestali používat sociální sítě

19. 11. 2024

Pořád jen koukají do mobilu. Pokud to někdo říká o mladších generacích, pozor. Přestává to platit. Opojení internetem dosáhlo vrcholu a začíná klesat. Mnozí lidé přestávají používat sociální sítě k vyhledávání zpráv.

Instagram, Facebook, WhatsApp, iMessage, Snapchat, desítky aplikací, desítky způsobů, jak se s někým spojit, jak dát najevo názor, jak někoho zkritizovat. Staly se běžnou součástí životů. Jenže v poslední době na toto téma vzniklo několik výzkumů, z nichž vyplynulo, že nemálo lidí se už cítí být přemírou aktivity na sociálních sítích přehlceno, unaveno. Britská BBC zveřejnila zprávu společnosti Apple, podle které mladí lidé dostávají díky sociálním sítím průměrně jednu novou zprávu každých osm minut. Jejich pozornost je už tak roztříštěna, že se nedokážou soustředit na nic jiného a sami si to začali uvědomovat. Většina účastníků této studie přiznala, že v poslední době  nečte maily, mnohdy proto, že mají své schránky zahlceny těmi, která nejsou nic jiného než obchodní sdělení. Mezi nimi se jim pak nechce hledat ty důležité.

Podle průzkumu společnosti Uswitch zveřejněném BBC až sedmdesát procent lidí ve věku mezi osmnácti a třiceti lety nerado telefonuje, mnozí vůbec telefony nepoužívají k mluvení.

„Nemám na to sílu. Prostě se mi nechce mluvit. Máma a babička to nechápou, nadávají mi, když jim nezvednu telefon. Chtějí si prostě popovídat, jsou na to zvyklé. Ale já se čím dál častěji snažím být offline, vypínám telefon, nekontroluji sociální sítě. Co vím, dělá to tak víc mých kamarádů,“ říká dvaadvacetiletá Dominika. Tvrdí, že od doby, kdy omezila sledování sociálních sítí, cítí se lépe, netrpí úzkostmi.

„Dříve jsem pořád sjížděla sociální sítě a měla je jako hlavní zdroj informací. Přestala jsem se dívat na televizní zprávy. Pak jsem se z toho vyléčila, došlo mi, že jsem čtením hloupých názorů a diskusí promarnila spoustu času. Tak raději teď jdu na procházku, do uší si přitom pustím nějaký zajímavý podcast a doma si poslechnu rádio. A vůbec mi ty hodiny, které jsem trávila sjížděním názorů jiných lidí a diskusemi, které nikam nevedly, nechybí,“ vypráví osmašedesátiletá Dana.

Podobně se k sociálním sítím v poslední době staví lidé napříč věkovým spektrem, zejména ti, kteří je začali doslova hltat během pandemie covidu. Mnozí je považovali za alternativní zdroj informací, nevěřili klasickým médiím, naopak podlehli pocitu, že na sociálních sítích se dozvědí něco víc, cosi co jiní nevědí. Někdy se dostali do fáze, že nebyli schopni rozlišit, co je objektivní zdroj a co něčí názor či dokonce cílená lež. Toto se výrazně mění, mnozí lidé jsou informovanější, naučili se vyhodnocovat, co je zpráva a co názor. A na sociálních sítích už zprávy nehledají.

„Počet lidí, kteří na sociálních sítích vyhledávají zprávy, klesá,“ uvedla Alena Macková z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity s tím, že lidé jsou zprávami už zahlceni a na sociálních sítích se nyní chtějí spíše bavit.

Lidé také méně využívají sociální sítě k diskusím.

„Mezi roky 2020 a 2023 jsem uskutečnili více než sedmdesát hloubkových rozhovorů s aktivními uživateli sociálních sítí v Česku a ty nám poměrně jasně ukazují, jak během pandemie a později během války na Ukrajině postupně klesala ochota lidí zapojovat se do diskusí,“ uvedla Alena Macková.

Mnozí lidé začali uvědomovat to, co výstižně popsala ředitelka neziskové organizace Replug me Jana Klusáková. Ta říká: „Na sociální sítě si jdeme pro relax a odcházím zničeni. Jdeme si tam pro sociální kontakty a odcházíme osamoceni.“ Spolupracovala se skupinou mladých lidí, kteří se pokusili své vrstevníky upozorňovat na nástrahy života na sociálních sítích, na fakt, že na nich trávili čím dál více času. Tvůrci kampaně tvrdí, že snaha udržet krok s obrovským množstvím informací, které se k nám nyní dostávají z internetu, vede k úzkostem, k nejistotě, k psychickým problémům.

Zdá se, že opojení vším, co virtuální svět nabízí, dosáhlo vrcholu.

Mnohé přestalo bavit vést na něm diskuse, které nikam nevedou, číst názory, které nejsou hodnotné ani zajímavé a naučili se využívat internet ke vzdělávání, vyhledávání praktických informací, k nakupování a k zábavě.

Takže, až uvidíme někoho zírat do mobilu, nekritizujme ho. Nikdy totiž nevíme, co tam vlastně hledá. A když vnouček nezvedne mobil nebo neodpoví na email, nelekejme se – prostě se odpojil.

sociální sítě technologie životní styl
Hodnocení:
(5.2 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladislava Dejmková
Používám FB, Messenger i WhatsApp, ale i Teams a Zoom. Umožňuje mi to kontakt s rodinou, oba synové žijí daleko ode mě, kontakt s přáteli v zahraničí, ale i pracovní kontakty. Nepŕipadám si závislá, používám je tehdy, když je potŕebuji nebo někdo potřebuje mě. Mám to podobně jako Daniela.
Vlasta Nykodýmová
Ráda čtu íčko, ale ráda čtu i diskusi.
Blanka Lazarová
Facebook nemám a nechci. Stačí mi íčko a WhatsApp. Stejně nejradši volám. Ale různé aplikace mi hodně pomáhají. Jen člověk nesmí být jejich otrokem. :-)
Lenka Kočandrlová
Jedině,že přes FB messenger se bavíme s cizinou,jinak mám jen tlačítkový telefon,který vypnu každý den okolo 19 hod a zapnu,až ráno třebas v 8. Nejlepší je si číst knihy,ty pobaví,poučí,naštvou, vystraší - ale můžeme je klidně a okamžitě hodit do kouta,kde neotravují a jsou potichu.
Jitka Caklová
:-) Ano, každý podle svého. Já jsem obyčejná holka z vesnice, mám tlačítkový mobil a vyhovuje mi komunikace "ala Keliška" s neobyčejně lidským přístupem. Udržuji se pohybem, zábavou i odpočinkem. Co mi neschází, to si nepořizuji i když je to stále nabízeno. :-)
Jana Kollinová
Ano, je na každém jak využije nových informačních technologií. Někomu poskytují podstatné informace rodinní příslušníci, někomu Keliška v ulici. Já nejsem na sociálních sítích závislá, ale jsou nezanedbatelným zdrojem informací.
Daniela Řeřichová
Je to jako se vším. Sociální sítě mohou být dobrý sluha i zlý pán, podle toho, jak se s nimi zachází. K práci i soukromě potřebuji Facebook, díky WhatsAppu jsem v kontaktu s širokou rodinou i přáteli z celého světa, mám nainstalované různé aplikace, které hojně využívám, neboť mi šetří čas. Jsem hodně aktivní, dokud mi to chodí a myslí, tak žiji naplno. Každému vyhovuje něco jiného, každý má možnost žít podle svých představ, a to je dobře.
Olga Škopánová
Záleží jen na lidech zdali jim sociální sítě budou sloužit, nebo je ovládat.
Jitka Caklová
:-) :-) Dano, to jako že Vám také lezu na nervy? Pokud ano, tak s tím opravdu nic nenadělám :-) :-)
Marie Měchurová
Na facebook nedám dopustit. Jsem členka různých skupin o zahrádce, o kočkách o fotografování. Účastním se různých soutěží, prodávám nepotřebné věci. V neposlední řadě hledám tímto způsobem řemeslníky. Našla jsem je na úpravu koupelny, vloni na zhotovení plotu. Jsem ráda, že ho mám...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.