O křižovatkách života
FOTO: Miloslava Richterová

O křižovatkách života

12. 11. 2024

Knížka Srdcová desítka, vydaná letos nakladatelstvím Motto, je v úvodu přirovnána k bonboniéře s překvapením. Deset našich autorek mělo napsat něco jiného, než je jejich obvyklý žánr. Vznikla mozaika rozmanitých povídek.

Silný a dojemný příběh je hned v první povídce Kde domov můj. Jeho základem je historická událost z roku 1915, kdy tisíce lidí byly nuceny vystěhovat se z Itálie do Čech. Když už si lidé u nás zvykli, museli se zase vrátit do rozbitého domova. V srdci si odnesli vzpomínku na Čechy a nikdy nezapomněli.

Hlavní postavy povídky jsou český kluk a italské děvče, kterému chlapec slíbil, že je po válce vyhledá. Jenže jak mohl odjet, když se táta z války nevrátil a máma s dětmi by tu musela hospodařit sama. Děvče v Itálii doufalo a věřilo. Roky plynuly, život nečekal. Nechci úplně prozradit děj, je smutný.

,,Kdyby se na ně někdo díval shora ze svahu nad jezerem, viděl by na lavičce jen dva bosé stařečky, co se drží za ruce a mlčky sledují hladinu. Tolik by se pletl. Ti dva tam dole sotva odrostli z krátkých kalhot a sukní. Dvě dětské duše, které měly jedna druhé tolik co vyprávět.“

Křižovatky života jsou všude kolem nás a čekají, zda k nim dojdeme. Někdy je mineme, jindy ne. Jsou to naše rozhodnutí, která děláme. Bohužel občas za nás rozhodují jiní lidé.

Myslím, že jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v našem životě je volba partnera, se kterým pak ve dvou sdílíme velkou a podstatnou část života. Přesto, že je to rozhodnutí závažné, činíme ho lehce, srdcem a s odvahou k mládí patřící. Ostatně lásku je možné potkat kdykoliv.

knihy kultura Podzimní soutěž 2024
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Zkusím si ji půjčit v knihovně.
Marie Měchurová
Děkuju za tip na zajímavou knížku a hezké zamyšlení...
Jitka Caklová
Moc hezky napsáno. Nejhorší křižovatky byly ty, na kterých za mě rozhodovali druzí a nebyli to rodiče, manžel, ani v současnosti děti.
Dana Straková
Děkuji za hezký článek a taky za inspiraci. Knihu koupím jako vánoční dárek sestře nebo kamarádce.
Vladislava Dejmková
Zajímavé zamyšlení, trochu se ta nálada pŕenesla i na mě.
Daniela Řeřichová
Krásné, hluboké zamyšlení. Křižovatek jsem v životě zažila hodně, ale naštěstí jsem na to nebyla 47 let sama.
Jana Šenbergerová
Hezký Jste mě svým článkem navnadila. S posledními dvěma odstavečky se plně ztotožňuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.