Ze zápisníku starého muže: U lékaře
Ilustrační foto: Pixabay

Ze zápisníku starého muže: U lékaře

3. 11. 2024

Bolelo to hodně a nakonec se ukázalo, že zákrok v ústní dutině vyžaduje provedení na dentální chirurgii. Následovalo objednání se, nějaký čas čekání, život na prášcích a pak přišel den D a hodina H.

V čekárně specializovaného pracoviště zubního střediska u Karoliny byli celkem dva pacienti. Po nějaké době vyšla sestra, vzala si dokumentaci a kartu pojišťovny a zmizela za dveřmi.

Pacienti zabrání do svých problémů ukázněně čekají, až pak přichází nějaká VIP a rázně vstupuje do ordinace. Ozývá se přátelský hovor, potom přicházejí a vstupují další osoby v lékařském oděvu a přidávají se k hovoru. Ale než odborná konzultace, je to více smích a veselí a také je slyšet cinkání „nádobí“. V čekárně přibývá netrpělivých pacientů objednaných na čas, který ovšem už dávno minul.

Napětí v čekárně se stupňuje, ale i soucit s těžkým případem, který tam mají, když už se tam sešli všichni lékaři z celého poschodí. V sousedních ordinacích je zamčeno a ticho, asi to bude skutečně velmi závažný případ. Pacienti však dál ukázněně čekají a podivují se, cože je tam je tak veselého, že mluví jeden přes druhého. Většinou však sdílejí představu bolesti s tím trpícím pacientem, který je zřejmě tam uvnitř.

Ovšem ne tak všichni. Našla se sobecká, až 3. v pořadí, netrpělivá, arogantní žena, nedbalá zákazu klepání na dveře a zaklepala. Zvuky zevnitř dočasně zeslábly, čekající pacienti ocenili odvahu nebo možná odsoudili drzost při tak hrubém porušeni zákazu. Ale dlouho se nic nedělo, tak odvážně a tentokrát rázně zabušila na dveře.

Nastalo dramatické ticho. Po chvíli vyšla sestra, asi pokárat toho drzého odvážlivce. Pro jistotu se vybavila rouškou přes obličej. Ráno ji neměla, tak čekající pacienti spekulovali, že ke svačině mohla mít asi nějaké aromatické jídlo a z hleduplnosti k ostatním nechtěla svým dechem obtěžovat okolí.

„Dejte mi zpět moje doklady a hned!“ Takovým požadavkem zaskočila sestru, která už chtěla dát najevo, kdo tu velí. Statečná žena si vzala svoje doklady a překvapivě zbaběle odešla. Proč? Tak odvážná, snad nedostala strach z bolesti nebo že by se jen zalekla "veselého" lékaře? Nebo pouze nechtěla uznat, že hodinka sem, hodinka tam, to není zas tak moc čekání. Vždyť lékaři jsou také jen lidé, třeba špatně placení, hodně vytížení a systém jim ani nic víc neumožňuje.

Že prý pojišťovna jim více nezaplatí. To mi řekl hodný pán doktor, který mi jeden den před výjezdem do ciziny pomohl v nouzi a nikde ten výkon nevykazoval.

Zdá se mi to nebo systém je soběstačný a ani nepotřebuje více pacientů?

Že prý za "B" je přesnější.

Můj příběh zuby
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Pane Zdeňku, u některých soukromých zařízení jsem poděkování právě za výběr jejich služeb četla. Ovšem u státního zařízení by nejspíš muselo stát: Poděkujte nám, že jsme vás vůbec přijali.
Zdeněk Folvarčný
Doplním příběh o pokračování. Pacientka odešla a pak nahodile kontaktovala jednoho dentistu. Ujal se ji a byl to "PAN DENTISTA", ochotný a zručný. Pomohl, vyřešil problém k maximální spokojenosti. Jenom škoda, že už tam není, byl to starší pán na zástup a asi už nepracuje. A ještě z ciziny: "Děkujeme vám, že jste si vybrali právě naše zdravotní zařízení!" To zaznělo při odchodu v nedělní poledne po důkladném vyšetření a následném bezplatném ošetření drobného úrazu v jedné ze tři nemocnic v cizím velkoměstě. Jak rád bych se dožil podobného poděkování za návštěvu hrazenou moji pojišťovnou také i u nás doma.
Zuzana Pivcová
Zažila jsem lékaře, který ošetřené pacienty pouštěl ven vedlejšími dveřmi, ale nové do ordinace nevolal. Lidé v čekárně zbytečně nadávali na pacienta vevnitř, který ve skutečnosti už byl dobrou čtvrthodinu pryč.
Štefan Haviar
Tak se dostáváme do situace, jaká je v USA. Každý ví, že Valdemar Matuška po útěku do USA se vracel domů, tedy do Česka léčit. Vyplatilo se mu to, protože náklady na banální zákroky jsou v USA nepředstavitelné. V minulých dnech jsem zaslechl v ČRo informaci, že operace slepého střeva tam přijde na 2 miliony Kč, tedy to bez hypotéky nelze zvládnout samozřejmě pro obyčejného občana!
Lenka Kočandrlová
Jen se sebezapřením jdu k doktorovi,a to jen abych dostala papír na řízení auta.Kdyby toho nebylo,neviděli by mě tam nikdy. Nic mi není,abych vymetala ordinace a zabírala místo těm potřebným. Ze všeho nejvíc trpím,když jsem objednaná třeba půl roku někam, jsem tam raději deset minut předem, sedím v lepším případě a čekám a čekám a čekám....Nic se neděje,můj termín je pryč,uvnitř je slyšet hovory, nikdo nejde ven,ale dovnitř stále někoho volají - mě ne, a já mám tlak 250, vnitřně zuřím,že sestra třeba nevyjde a neřekne Nezlobte se,máme zpoždění,kdo je objednán na X hodinu,bude na řadě až za Y minut,děkuji. Když už se chci po hodině na ně zvysoka vy.... a odejít,tak konečně mne zavolají a pak se diví,že na ně nedělám cukrbliky.....Jo a ještě člověk vypadne jak cukrář asi tak za 20 min...ani ne,zatímco jiní tam kysají málem hodinu .
ivana kosťunová
Zažila jsem podobnou situaci kdysi u své obvodní lékařky. Odešla jsem také, a to definitivně- našla jsem si jinou lékařku a nikdy jsem nelitovala.
Jana Šenbergerová
Jakékoliv srocení lékařů, navíc zubařů, u nás nehrozí. Široko daleko je jich míň než málo. To je důvod, proč by mě ani nenapadlo opustit čekárnu, byť bych tam musela strávit i několik hodin. A byla chych moc ráda, kdybych se ke kýženému ošetření pročekala. Váš článek mě pobavil, i když je víc smutný než veselý.
Dušan Brabec
Jó zuby jsou svinstvo... Hlavně si je nesmí člověk nechat nezdůvodně vytrhávat, aby pak platil desítky tisíc za nové umělé coby dobrý byznys pro zubaře. Bohužel člověk neví, kde je pravda - zda je trhání opravdu třeba nebo jde jen o byznys zubaře?!?
VANDA Blaškovič
Odešla bych v této situaci také, pokud by zákrok nebyl akutní a spěchala bych.
Eva Mužíková
Bohužel pravdivý příběh ze života. Ale styl podání mne i pobavil.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden

V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.