GLOSA: O Zoubkové víle
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

GLOSA: O Zoubkové víle

31. 10. 2024

Už jste někdy slyšeli o Zoubkové víle? Neslyšeli? Je to tak, když vypadne lidskému mláďátku první mléčný zoubek, ono si ho schová pod polštář a ráno se podívá, co mu zoubková víla nadělí. Našemu prvňáčkovi vypadl první zoubek, a tak si ho s nadšením schoval pod polštář.

Ráno se dychtivě podíval pod ten svůj polštářek a ejhle, objevily se mu tam dvě stokoruny. Byl nadšený a hned schoval do kasičky, aby měl na vánoční dárky. Důležitě mi sdělil, že ho ve spánku navštívila zoubková víla a co mu přinesla. A také mi přinesl do úschovy svůj zoubek. Vypadal jako perlička, bílý, malinký. Vzala jsem zoubek do úschovy a dala na místo, kde jsem si jistá, že bych ho našla. Snad. Večer si vnouček ke mně přišel pro zoubek, že si ho dá opět pod polštář, protože potřebuje naplnit kasičku. A ráno, opět našel penízky, dala jsem mu tam sto korun a on mi opět s důvěrou svěřil svůj první mléčný zub. Protože by takhle chodil každý den, tak jsem mu řekla, že zoubková víla má mnoho dětí, ke kterým chodí, že by to nestíhala a že chodí nejvýše dvakrát. Pochopil. Ta dětská víra v zázraky je tak nádherná. Dítě je tak otevřené a důvěřivé a vidí i to, co my dospělí jsme už dávno přestali vidět. A je to škoda. Pro nás. 

Představte si, že můžete  položit pod svůj polštář vaše přáníčko a přát si. Přát si něco, po čem toužíme, ale zároveň si říkáme: "To už se nestane. Zázraky se nedějí a co bych asi ještě teď ve svém životě mohl změnit a čeho bych mohl ještě dosáhnout?"

Naše zuby bychom asi už pod polštář nedali, to by nefungovalo. Ale můžeme si pod polštář uschovat imaginární přáníčko a usínat s nadějí, že nikdy není všem dnům konec. Třeba takové krásné přání, že budeme lépe chápat přání a potřeby v rodině, dokážeme naslouchat svým přátelům, nebo třeba i cizím lidem, se kterými nemusíme ve všem souznít. Že se nebudeme zbytečně mračit a nebudeme propadat  steskům a lamentaci. To nám nepomůže. Přání, že zítra bude opět nový den a budeme se těšit, čím hezkým nás překvapí. 

Přátelé, nechť vám dobré víly nadělí pod polštář to, co si přejete, ať ráno vstanete svěží a připraveni na nový další den ve vašem životě. I zázraky se občas dějí. Přeji vám hezký, zdravý podzim. ♥

společnost vnoučata životní postoj
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Ano slyšela a u nás byla tato víle už několikrát. A pokaždé dětem dala pod polštář nějakou tu bankovku. Moc hezký článek Soni, plný naděje, plný optimismu .....
Marie Měchurová
Soni, Ty nikdy nezklameš, líbí se mi Tvůj optimistický přístup k životu. Tak ať Ti Zoubková víla splní tajná přání...
Hana Rypáčková
Hezké..Zoubkoá víla u nás podarovala jen jednou.A u prvního vypadlého..
Hana Práglová
Soni. Skvělé. Kéž by Zoubková, nebo i jiná víla fungovala. To by bylo krásné na světě. :)
Elena Valeriánová
Soni, děkuji za laskavá slova a pohlazení po duši.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.