Co nemám rád
Úvodní foto Jan Zelenka, ilustrace v textu Pixabay.

Co nemám rád

26. 9. 2024

Je toho dost, jako u většiny lidí. Vesměs to jsou ale běžné záležitosti. Hlavně nemám rád extrémy. Velké horko, velkou zimu, velké řeči, kravál, násilí ve filmech a krváky, politické a válečné štváče a války vůbec. A taky koprovou omáčku a alkoholickou klubovou kolegyni.

Asi by toho bylo ještě daleko víc, ale nechci vypadat jak xenofob. Necítím se však být příliš negativním. Vše to, co výše uvádím, až na tu koprovku a alkoholickou kolegyni, nebude mít přece ráda většina normálně uvažujících lidí. Stejné nebo podobné životní hodnoty má uložené ve svém podvědomí určitě valná většina lidí. Občas ujedeme doleva, občas doprava, ale to vždy ve střetu s nějakou neočekávanou událostí, kterou nemáme uloženou ve svém pojetí normálnosti. 

Ale přece jen cítím potřebu tuto myšlenu více rozvést. O to své, konkrétní pojetí normálnosti. Nemám třeba rád slepou víru. Jsem pragmatik a po většinu svého života se zajímám o postupný vývoj historických civilizací, o otázky náboženské a snažím se celý vývoj pochopit a racionálně vysvětlit. Nechci zde ale pojem víra příliš rozvádět, a hlavně bagatelizovat. Více jsem o tomto tématu napsal ve fejetonu „O xenofobii a víře“, který vyšel v mé knize „Kdo říká, že stáří je moudré“ v roce 2021. Z ní jen malá citace:

„Co je to vlastně víra? Víra je ambivalentní pojem. Jak praví, to už okřídlené krédo víry – credo quia absurdum – věřím, protože to není možné. Když rozum ustupuje víře.“

Víra je ovšem pojem, který má daleko obecnější náplň, než jen víru v nějakého Boha. Člověk může věřit v cokoli, třeba i ve zdravý selský rozum. Taková víra je pozitivním faktorem vývoje. Bez takové víry se těžko žije.

Ale vraťme se k tomu, co nemám rád. Určitě je to i občasný nedostatek vhodné inspirace. Mám jistou myšlenku, ale nemám rád, když hlava na té myšlence odmítá spolupracovat. A většinou nepomůže ani můj obvyklý a oblíbený vinný střik.

Závěrem bych chtěl říci, že vše to negativní, co nemám rád, mi nijak neomezuje život. Jednak se tomu negativnímu snažím vyhýbat, a pokud to už musím vnímat, snažím se to co nejrychleji vytěsnit z hlavy.

Je ovšem nutné brát na vědomí ten důležitý fakt, že náš život se neskládá pouze z pozitivních okamžiků, které máme rádi. Proto existují i ty okamžiky špatné, či ještě horší, které nám říkají, abychom si tím více vážili toho dobrého, co nám život přináší a co ještě může přinést.

glosa společnost
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
:-) Nedostatečná funkce Solar plexu :-) :-) a pak, jak mávnutím kouzelného proutku, přijde z "odříkaného bochníku největší krajíc".
Jiří Dostal
:-) :-) Když nestravitelné musí ven... :-) :-)
Anna Potůčková
Tak za sebe můžu říci, že nejvíce nemám ráda LEŽ a pak také Jájinkovství. A co se jídla týká, nemám ráda hlavně špenát a krupici :-). Určitě by se našly i další věci, které nemám ráda. Třeba bodavý hmyz, žížaly, myši apod.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.