Zápisník starého muže: Pomáhat a chránit
Ilustrační foto: Pixabay

Zápisník starého muže: Pomáhat a chránit

15. 4. 2024

Pomáhat a chránit. Slogan, který používá Policie ČR a je k vidění na jejich vozidlech. Nikdy jsem ho příliš nevnímal. Pro řidiče s praxí 60 let a zcela beznehodového průběhu mám pojem Policie spojen spíše s kontrolní a sankční funkcí orgánu státní moci, než jako pomocníka.

Ale přišla mi povinnost zařídit více věcí v blízkém okolí a místo praktické MHD bylo nutné použít auto. Stálo na slunci, pěkně nažhavené a po vyřízení jedné záležitosti bylo nažhavené sluncem znovu. Klimatizace by za krátký čas nestihla odvětrat, tak jsem vyjel s otevřenými okny do centra města. Pod předním sklem jsem nechal kartičku, za poplatek povolující zaparkovat v příslušné čtvrti, pokud tam ovšem nějaké volné místo najdu. Jinak ovšem opomenutí vystavení kartičky za sklo je chápáno jako porušení zákona a sankcionováno pokutou obvykle 300 Kč. V této záležitosti jsou zejména „měšťáci“ velmi aktivní. Platili už skoro všichni moji sousedé a i mně to už postihlo.

Na první zelenou velkou křižovatku u budovy Policie v dopravní špičce jsem ještě neprojel, ale po druhé zelené už to vyšlo. Jenže náhlý závan větru mi tu kartičku vyfoukl otevřeným oknem ven mezi vozidla v dalších pruzích.

Hned za křižovatkou se ženě podařilo vystoupit z auta a jít ji hledat a já zabočil za tu policejní budovu. Dokonce tam našel místo k zastavení poblíž parkujících policejních aut. Nebylo to zrovna nejvhodnější k zaparkování, ale na krátko a při troše dobré vůle by se dalo. Tak jsem vystoupil, popošel mezi policejní auta a uviděl ženu už na druhé straně cesty, jak neúspěšně pátrá, kde by ta kartička mohla být. Velký problém by nastal, jak se dostat mezi ta vozidla v několika pruzích před křižovatkou, pokud bychom ji tam někde spatřili.

Upoutal jsem pozornost policisty v plné výzbroji, který zrovna otevřel služební vozidlo, vypustil z něj horký vzduch a vyčkával na přicházející kolegy. Vysvětlil jsem mu svůj problém, že ta kartička by tam někde měla být. Chápavě pokýval hlavou a se zdviženou paží vstoupil mezi zrovna stojící vozidla. Ta se po změně barev na semaforu vzápětí začala rozjíždět a on procházel mezi nimi. Hledal, zakrátko našel a přinesl mi ji.

Slova díků jsem ještě doplnil sdělením, že jsem nechal vozidlo na ne zrovna vhodném místě a pokud jeho přicházející kolegové si všimli a měli by snad námitky…

Všimli si, ale měli jistě jiné povinnosti než řešit malichernosti a šli si po svých. Podle výstroje asi k nějakému zásahu, možná někoho sankcionovat nebo někomu jinému pomoci, to už nezjistím. Dodatečně lituji, že jsem si nepovšiml ani služebního čísla onoho ochotného policisty, který mi pomohl v nouzi. Tak už zůstane v anonymitě a ani jeho nadřízení se o šlechetném činu nedozvědí.

Leda, že by to někdo přečetl a šířil dál.

 

 

 

 

 

policie řidiči
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Jo, nadáváme na ně, ale teprve v nouzi ke oceníme. Ale oni už jsou na to zvyklí. Je hezké, že jste to zde zveřejnil.
Soňa Prachfeldová
Život tropí všelicos. Dalo by se říct, komická situace, když vylétne kartička oknem, ale v provozu ji hledat, velká odvaha vaší ženy. A také i někteří policajti jsou zlatí. Moc hezké.
Ludmila Černá
Smekám. Před vaší ženou i před policistou. Já bych si asi nechala vystavit novou kartičku. Ale ono to nebude asi zas tak jednoduché. Jinak příhoda jak z veselohry, ale hrát bych v ní nechtěla.
Alena Velková
To je opravdu příhoda typu - To nevymyslíš :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...