Nataša Gollová. Nejdříve ji milovali, pak ji nadávali
Nataša Gollová roli Lojzičky v Mahenově hře "Ulička odvahy". FOTO: ČTK

Nataša Gollová. Nejdříve ji milovali, pak ji nadávali

31. 1. 2024

V dětství byla obklopena luxusem, v dospělosti obdivem, pak opovržením, kritikou, bídou a alkoholem. Zemřela osamělá, bez rodiny, bez přátel. Ale přesto zůstává nesmrtelná a její filmy se líbí stále, a to i novým generacím.

Diváci ji milovali, protože sice byla krásná, ale jinak než její tehdejší stejně slavné kolegyně Adina Mandlová, Lída Baarová, Hana Vítová a další. Zatímco ony byly krásné, až z nich šel trochu strach, Nataša byla půvabný, veselý diblík. Původně se jmenovala Hodáčová, pocházela z velmi bohaté a vzdělané rodiny. Jako umělecké jméno si vybrala příjmení svého dědečka historika Jaroslava Golla. Říká se, že ze všech předválečných českých filmových hvězd byla nejvzdělanější a nejinteligentnější, ovládala několik jazyků, studovala v Anglii. Herectví ji tak lákalo, že ho studovala soukromě. Po pár malých roličkách ji režisér Miroslav Cikán svěřil příležitost ve snímku Příklady táhnou. Všiml si ji režisér Martin Frič a pak už se zrodila hvězda. Když natočila film Eva tropí hlouposti, nebyl snad nikdo, kdo by ji neznal, dívky chtěly vypadat jako ona a muži chtěli ženu jako je ona.

Následovaly další filmy, jenže ty se natáčely v domě války. A to byla doba pro české herečky krutá. Jestliže se nechtěly stáhnout do ústraní a natáčely, obnášelo to více či méně četná setkání s nacistickými pohlaváry při společenských akcích i nabídky na natáčení v Německu.

profimedia-0670407377.jpg
Nataša Gollová a Karel Höger ve filmu "Okouzlená" z roku 1942.
FOTO: ČTK

Nataša Gollová v té době neměla jednoduchý ani osobní život. Její manžel herec František Vnouček dával přednost mužům, jenže v té době bylo zvykem homosexualitu tajit, tak se oženil. Nataša Gollová se cítila být podvedená a tak nebylo divu, že si našla někoho jiného. Byl to Němec Willy Söhnel, který sice byl v německé straně NSDAP a za protektorátu měl v Praze na starost dozor nad filmaři a snímky, které tehdy vznikaly, na straně druhé se potrvrdilo, že mnoha lidem pomohl a před nacisty je zachraňoval. Nicméně ani tento vztah nebyl idylický, protože Nataša Gollová nebyla jeho jedinou známostí.

A pak skončila válka. Začalo účtování. Každý si začal všímat, co kdo během okupace dělal, jak se choval, s kým se stýkal. A partner nacista se neodpouštěl. Oblíbená krásná Nataša najednou byla nazývána kolaborantkou. Lidé ji nadávali, když šla po ulici. Nakonec jí pomohlo aspoň to, že působila jako dobrovolnice v Terezíně a pomáhala tam zvládnout epidemii tyfu, přičemž se sama nakazila a byla dlouho v nemocnici.

 

profimedia-0667701152.jpg
Nataša Gollová, herečka. Na snímku v roce 1933 před nástupem
do angažmá v olomouckém divadle.

 

Narozdíl od Lídy Baarové či Adiny Mandlové nebyla souzena, ale přestala dostávat práci. Až v roce 1947 se jí podařilo dostat příležitost v Jihočeském divadla, poté si vzala jeho ředitele. A opět malér. Zjistila, že manžel pije poněkud více než je společensky únosné. Vrátila se do Prahy. Přimluvil se za ni Jan Werich a tak dostala roli Sirael ve filmu Císařův pekař a pekařův císař. Začala znovu hrát v divadle, občas přišla role ve filmu, ale její sláva se už nevrátila.

Mladší lidé si ji pamatují z filmu Drahé tety a já z roku 1974, kdy hrála veselou potrhlou tetičku. Jenže v té době už dávno nebyla bezstarostnou kráskou, která ve filmech popíjí a tančí. Trápilo ji revma, nohy ji otékaly tak, že musela skončit s divadlem. A také pila. V alkoholu zřejmě hledala útěchu a zapomnění, protože neměla děti ani moc přátel. Zemřela ji maminka, známý, kterého ubytovala, ji nakonec podvedl tak, že přišla o byt. Bylo jí sedmdesát šest let, když zemřela v domově pro seniory.

Její příběh sice může na leckoho působit smutně, ale v takovém případě je fajn podívat se na některý z jejích filmů. A hned přijde úsměv. Byla tak milá, krásná, legrační a šarmantní zároveň. Tak si ji pamatujme takhle, ne jako nemocnou osamělou paní.

 

Byly krásné, talentované, úspěšné. Všichni je obdivovali. Přesto se však jejich životy nedají označit za bezstarostné a zábavné. Mnohdy spíše naopak. Seriál „Ty, které jsme milovali“ popisuje příběhy idolů, o nichž se už v mladé generaci moc neví.

 

 

 

 

 

herecké legendy osobnosti Ty, které jsme milovali
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Měla jsem jí ráda, byla to paní herečka.
Jitka Hašková
Děkuji za vzpomínku na Natašu Gollovou. Její komedie jsou nezapomenutelné, např. Ev a tropí hlouposti a jiné. Četla jsem obě knížky, které o ní napsal pan Cibulka.
Věra Ježková
Jedna z mých nejoblíbenějších hereček. Vedle Hany Vítové, které byla hodně podobná moje maminka. V nadpise je chyba: má být … pak jí nadávali.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.