Obrázky z cest: Benátky
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Obrázky z cest: Benátky

18. 1. 2024

Fascinace Benátkami, v podobě obrazů italského malíře Canaletta, mě vrátila do doby před 16 lety, kdy jsem Benátky navštívila. Úplně jsem propadla obdivu ke mně dosud neznámému malíři, jménem Giovanni Antonio Canal, a k jeho obrazům.

Na internetu jsem si o něm našla informace a na bazaru si hned objednala knihu o něm a o jeho díle.

Canaletto ( 1697-1768 ) se narodil v Benátkách, jeho otec byl divadelní malíř. Canaletto byl typický představitel benátského ilusionismu 18. století. Vytvořil stovky benátských vedut podle skutečnosti. Topografickou malbu městských vedut přivedl k jejímu vrcholu. Maloval také v Římě a Londýně, např. pro vévodu z Bedfordu, z Buckinghamu, i jiné. Přesnost ve svých malbách vytvořil pomocí Camery Obscura. Zvláštností Canaletta bylo také to, že maloval přírodu v přírodě, zatímco jiní mistři této doby malovali hlavně ve studiu.

Ve 20. letech 18. století se Canalettovým mecenášem stal britský obchodník a sběratel Joseph Smith, který byl v roce 1744 jmenován britským konzulem v Benátské republice. Díky jeho podpoře získal mnoho zákazníků a objednávek.

V roce 1763 byl Canaletto jmenován členem benátské Akademie. 

Jeho obrazy znám jen z internetu a hrozně ráda bych je shlédla ve skutečné velikosti v některé z evropských galerií.

Zvu vás na procházku mými oblíbenými Benátkami. Fotogalerii jsem obohatila několika obrazy tohoto benátského malíře, abyste mohli posoudit, jak jsou jeho malby krásné ve srovnání s mými fotografiemi.

cestování Itálie
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Blani díky za článek i fotky. Benátky jsem navštívila již hodně dávno, ale v paměti ta krása zůstala. I obrazy jsou zajímavé.
Irena Mertová
Benátky jsou krásné... Díky za článek:-)
Marie Měchurová
Blanko, obrazy malíře G. A. Canala a Tvoje fotky Benátek jsou stejně hezké. Ráda jsem si zavzpomínala na návštěvu tohoto krásného historického místa.
Alena Vávrová
Blanko, dík! Nádhera! Nikdy jsem tam bohužel nebyla, ale Benátky jsou úžasné. Některé z těch Canalettových obrazů jsem virtuálně již viděla. Ale doma mám již léta "modrou" reprodukci Jana Zrzavého San Marco v noci.
Jan Zelenka
Benátky jsou úžasné. Škoda jen té záplavy turistů. O Benátkách jsem zde psal v článku Mosty, které vypráví, část 1, ze 24.7.2019- Blanko, díky za hezký článek i fotky.
Blanka Lazarová
Jano, jsem ráda za takového čtenáře, jako vy. Já to taky tak mám. Po mnoha článcích i fotkách si informace dohledávám a tak rozšiřuji své obzory. Baví mě to, stejně být všude nemůžu, tak alespoň virtuálně.
Jana Kollinová
Zajímavý příspěvek díky kterému jsem strávila příjemnou chvíli čtením dalších informací o Canalettovi, jeho tvorbě, životě. Přiznám se, že jsem musela vzkřísit střípky paměti vybavením si významu slova "veduta" a dohledáním dalších významných umělců tohoto malířského směru. Nejznámějšími českými vedutisty byl Václav Hollar a Vincenc Horstadt. Blanko, díky za příjemný odklon od rutiny dopoledne docela obyčejného všedního dne.
Blanka Lazarová
Jitko, díky za informace, mile jsi mě překvapila. Myslím, že bych jeho rukopis už možná taky poznala. Uvidíme, zda ho v Praze někde mají. K Lobkowicům určitě zajdu. :-)
Jitka Hašková
Blanko, díky. Canaleta jsem objevila v naší Národní galerii asi jako 10-ti letá na vycházkách po památkách Prahy. Hodně to na mně zapůsobilo, později také výstava Jana Zrzavého, hlavně jeho dva obrazy San Marco ve dne a San Marco v noci. Chodila jsem často do NG se na Canaleta dívat. Po roce 1990 z NG zmizel a bylo mi řečeno, že byl vrácen původním majitelům. Jeden z jeho obrazů jsem viděl a na Pražském hradě v Lobkovickém paláci. Ten je někdy otevřený pro veřejnost. Několik jeho obrazů jsem viděla v NG v Londýně. Naposledy jsem viděla jednoho "Canaleta" v Černínském paláci při OPEN HOUSE. Obraz nebyl označen jménem autora a služba to nevěděla. Ale jeho styl poznám, viděla jsem i několik jeho obrazů v Melbourne, vždycky jsem si šla přečíst jméno autora, abych zjistila, že jsem se nemýlila. Až budeš v pořádku, doporučuji navštívit Lobkovický palác a výlet do NG v Londýně.
Alena Velková
Blani, super a díky za nové informace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.