Podzimní Zoo Praha
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Podzimní Zoo Praha

17. 11. 2023

Zoologická zahrada v Praze je dost častým cílem mých výletů. Není to jen kvůli tomu, že je naší největší zoologickou zahradou s největším počtem druhů zvířat, ale také kvůli její dostupnosti.

Rychlík mě doveze do Prahy-Holešovic a hned u nádraží je zastávka autobusu k zoologické zahradě. Suma sumárum, za hodinu a půl stojím u pokladny. Vstupné sice podražilo, ale pro důchodce zůstalo na ceně 150,- Kč, což unese snad každý a s ohledem na to, jaké náklady zoologická zahrada má, to není mnoho.

Zoologická zahrada má své kouzlo v každém ročním období a možná si vzpomenete, že toto není první článek, který o zoo píšu. Máme tedy listopad a za zvířátky jsem byla dokonce dvakrát v jednom týdnu. Kdo chodí do zoologických zahrad, tak samozřejmě ví, že žádná návštěva není a ani nemůže být stejná. Je to totiž živý organismus, ve kterém to ve dne v noci pulzuje, kolotá a mění se za pochodu každičkou chvilenkou.

Ráda se toulám rozlehlým areálem, tu krok zrychlím, tu se zastavím a přikládám k oku hledáček fotoaparátu a snažím se zachytit obyvatele výběhů, klecí, terárií... Občas se přihodí, že živý objekt zapózuje, většinou tomu tak není a moje rozmazané pokusy končí v koši.

Líbí se mi způsob pozorování zvířat, kdy za sebou zavřu dvířka a ocitám se přímo ve výběhu nebo voliéře. Tak je tomu u několika druhů ptáků a také u klokanů. Mezi tygry bych se rozhodně procházet nechtěla.

V nezvykle teplém listopadu je zoologická zahrada barevná a pro toulání jako stvořená. U pelikánů proběhl letos druhý tok a starají se o mládě. Věděli jste, že je černé? A čím je zvláštní vombat? Pozorovala jsem, jak želvička nastoupila na záda gaviála a zastavila se až mezi jeho očima. Podařilo se mi konečně na okamžik zahlédnout luskouní matku s mládětem, ďábla medvědovitého a právě tříleté mládě orangutana. Surikatám se miminka narodila v létě a teď se k sobě v jednom chumlu tulí navzájem. Zato gorily jsem prakticky neviděla, o pandě červené nemluvě a hroch ukázal jen vrchní část hlavy s nozdrami, očima a oušky.

Do zoo právě přibyly kapybary a já mám další důvod, proč se tam brzy vydat znovu. Třeba přitom uvidím i vlka, hyenu, nosály, lachtany a další... Máte chuť se projít se mnou?

Do stovky 2023 příroda ZOO
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Skvělé fotky!
Jitka Hašková
Álo, díky za procházku po ZOO, jako bych tam byla s Tebou. Až se rozhodneš tam jet znovu, dej vědět, ráda se k tobě přidám.
Jana Šenbergerová
Mám ráda tvé výlety do zoo. Při pohledu na jednotlivé snímky zvířat mám pocit, že ona s tebou vědomě spolupracují. Díky.
Marie Novotná
Dobrý nápad na setkání. Letos ? Možná až v příštím roce. Tvoje fotky a tvoje ( i ostatních ) společnost mne vždy lákají. Děkuji za pozvání i fotečky.
Marie Seitlová
Krásné fotky zvířat, návštěva zoo je vždy zajímavá. Děkuji.
Vladislava Dejmková
Aleno, krásné fotky, pokochala jsem se is vnoučaty.
Blanka Lazarová
Díky za virtuální procházku. Ty reálné zatím musí počkat. Ale už se na ně těším. Článek i fotky opět pěkné. Díky. :-)
Anna Potůčková
Procházky v ZOO mám také moc ráda. Letos už to nebude ale na jaře navštívím nejkrásnější ZOO u nás v Lešné u Zlína. Určitě návštěvu této ZOO doporučuji nejen Tobě ale všem, kdo by ji vidět chtěli. My ji máme 60 minut jízdy autobusem od nás, autem tak za 40 minut.
Jarmila Fialová
A od 70 let to máme za 1Kč.
Elena Valeriánová
Tvoje fotogalerie je procházka v obrazech. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.