Bílé Karpaty - rozhledna Velký Lopeník - Chata Velký Lopeník
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Bílé Karpaty - rozhledna Velký Lopeník - Chata Velký Lopeník

25. 4. 2023

Konečně se dostavilo očekávané jaro, a my jsme se vydali na další turistický výlet, tentokrát do zapomenutého koutu naší krásné vlasti, do Bílých Karpat. Vzali jsme s sebou i tři naše vnuky.

Autobus nás vyvezl na Mikulčin vrch - Vápenice ve výšce 799 m. Odtud jsme pochodovali po zelené značce přes Lopenické sedlo na Kobylec a následně na 4 km vzdálený kopec Velký Lopeník, na jehož vrcholu stojí dřevěná rozhledna, která byla postavená v roce 2005. Je vysoká 22 m a má 101 schodů. Samotný vrchol Velkého Lopeníku vysoký 911 m se nachází na hranicích České a Slovenské republiky 13 km od Uherského Brodu. 

Rozhledy do okolí jsou úchvatné, zvlášť, když je takové blankytné nebe, na jaké jsme měli štěstí my. Obloha byla posázena kroužícími rogaly. Kluci jich napočítali 13. Když jsme se dost pokochali pohledem do kraje a posilnili se dobrou svačinou, vyrazili jsme zpět asi 2 km stejnou cestou. Potom jsme u Malého Lopeníku odbočili na žlutou značku a po ní jsem sešli k chatě Velký Lopeník, která nám nebyla neznámá. Před pár lety jsme tam strávili příjemnou týdenní dovolenou. Na teploměru bylo přes 20 stupnů C a bylo potřeba doplnit tekutiny. Pivo bylo dobře vychlazené a vnukům chutnala dobrá kofola. Bazén na koupání byl ještě zazimovaný, ale kluci si v okolí chaty našli zábavu. Pasoucího se osla a jezírko plné ryb. 

Bílé Karpaty jsou hezké v každé roční době. Příroda nebyla ještě úplně probuzená, ale tráva už se zelenala a barevné kytky dotvářely atmosféru. Výlet se moc vydařil a klukům přibyly do deníčků další turistické vizitky a hlavně hezké vzpomínky. Zatím je to s námi baví, a to je dobře. 

 

cestování Do stovky 2023 příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.