Předvánoční vzpomínka po 70 letech
Ilustrační foto: Pixabay

Předvánoční vzpomínka po 70 letech

10. 11. 2023

V ranním studiu na Nově měli postavený kalendář na r. 2024 s klasickým obrázkem Josefa Lady s jeho tradičním vánočním motivem dětí na saních a bruslích na náveském rybníčku, s dnes již pro děti téměř neznámou bohatou sněhovou nadílkou.

Nevím proč, ale najednou se mi vrátila vzpomínka na - pro mě ne zrovna veselou a příijemnou příhodu - z předvánoční školní besídky, které tehdy na vesnicích bývaly v sálech místních restaurací. U nás to byla hospoda  "U Šmídů". Každá třída měla na programu něco jiného, ta naše vánoční  básničku, myslím že o 6-7 verších. Já jsem dostal hned ten druhý.

Sál plný k praskunutí, moje maminka v první řadě, čehož záhy určitě litovala. Spolužačka Ivana prvním veršem překrásně zahájila celé pásmo.  Druhý verš byl na mě. Tak jsem spustil: "Nad horami se..." a hotovo, konečná, okno jako hrom, tedy naopak, ticho jako v kostele. Paní učitelka, která stála za námi, jen potichu pokynula vedle stojícímu Honzovi, "Honzo pokračuj". Já úplně propocený jako když se pod peřinou potím s těžkou chřipkou, maminka chudák rudá jako sovětská fangle. Hned, když naše třída sestoupila do sálu, vstala uplakaná, popadla mě a šup domů. A tak jsem přišel o připravené pohoštění, párek s hořčicí, houskou a zelenou limonádu, na což jsem se moc a mot těšil. No,doma mi sice také stejně o hladu nenechali, ale tu dětskou ostudu jsem si v sobě nesl hodně dlouho. A aby jste konečně věděli, co jsem nezvládl, když mi dnes vzbudíte o půlnoci, vysypu vám to jako z rukávu:

Nad horami se vítr zdvih,

a modrou tmou se snáší sníh. 

stmívá se, připozdívá,

jen jedle větvičkami kývá

a sníh si střásá z nich.

škola Vánoce vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Maminky veřejná vystoupení prožívají víc, než jejich děti. Ale čas vše odnese, jak vidno, básnička se vám vryla nesmazatelně do paměti.
Marcela Pivcová
Tréma dovede pořádně "zablokovat" paměť. Mě zradila vícekrát - hlavně při jednom vystoupení na přehrávce v hudební škole. Jako studentka prvního ročníku střední školy jsem měla na závěr hrát Smetanovu Luisinu polku. Dokončila jsem ji s několika dobře slyšitelnými překlepy a nevím, kdo byl tehdy více rozladěn z mého vystoupení - já nebo maminka, která byla mezi posluchači.
Dana Puchalská
Hezký a milý příběh. Já si pamatuju na jedno vystoupení se spolužáky. Hrála jsem v nějakém představení o trosečníkovi a měla jsem pidi roličku. Říkala jsem něco jako - umbakví umbakvo a měla jsem roli domorodce. Vím že se spousta rodičů v sále královsky bavila.
Zuzana Pivcová
Dovedu si to představit. Stalo se mi to jednou při dětském divadelním představení, kdy jsem byla požádána, jestli bych kromě své úlohy nezaskočila ještě za na poslední chvíli onemocnělého kluka. Bylo to v den představení. Tréma vykonala své a na jevišti jsem v kostýmu dřevorubce řekla asi 3 slova a nic. Nápověda šeptala málem už hlasitě a já nic. Byla to pro mě hrozná chvíle. Pak mi něco naskočilo. Dobré bylo, že diváci v té masce nepoznali, že jsem to já, a někteří si říkali, že to ten chlapec nějak popletl.
Marie Faldynová
Tréma je mrcha, taky jsem se jako školačka zasekla na vystoupení při zpěvu jakési písně. Nic příjemného - ale jsou horší věci :-)
Daniela Řeřichová
Děkuji za milou vzpomínku. Já jsem zažila podobnou situaci v první třídě na besídce MDŽ. Tatínek pro mne napsal básničku o mamince a já jsem se na pódiu "zasekla", když jsem viděla tolik lidí. Nějak to dopadlo, ale žádná sláva. :-)
Irena Mertová
No, nikdy není pozdě... :-)
Jan Zelenka
Ne všechny vzpomínky bývají pěkné. Ale tohle zase takový malér nebyl.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.