Moje vzpomínky na Vánoce u rodičů
FOTO: Dana Straková

Moje vzpomínky na Vánoce u rodičů

16. 12. 2023

Jako dítě jsem se na Vánoce samozřejmě těšila, ale nějak si z toho moc nepamatuji. Jen takové střípky se mi občas v hlavě zalesknou, třeba to, jak tatínkův otec, děda z Humpolce, vždycky jedl kapra. A dokázal ho jíst tak dlouho, že jsme ho za to snad se sestrou i nenáviděly. Dědu jsme měly rády, ale dvakrát do roka nás dokázal pěkně nazlobit, v létě když jsme u něj trávily prázdniny a potom, když k nám přijel na Vánoce. O prázdninách by to bylo celkem v pohodě, až na ten jeden den, kdy nás donutil očesat rybíz, což nás vůbec nebavilo. Navíc ho pak vždycky odvezl do výkupu a nám za tu celodenní otravnou práci dal každé desetikorunu...

Vánoce s ním byly ale mnohem horší, vždycky to vypadalo, že se snad kvůli jeho pitvání kapra k rozbalení dárků pod stromeček nikdy nedostaneme. A my jsme se na to tolik těšily, i když naše dárky a jejich množství se s tím, co dneska dostávají děti, naprosto nedaly srovnat. Jenomže my jsme obě dvě rády četly a knížky, které jsme dostával,y to vždycky zachránily.

Od maminčiny matky, babičky, co u nás bydlela, jsme pod stromeček pravidelně dostávaly punčocháče a doma pletené čepice. Na rozdíl od těch čepic byly punčocháče aspoň koupené. Celkem teda nic moc, ale ten rok, co se nosily pletené kukly, které, aby hezky držely, tak se vycpávaly šátkem, jsme jí dostaly se sestrou obě dvě i s dlouhatanánskou šálou s třásněmi a hrdě jsme takhle vymóděné odešly s kámoškama na půlnoční. A měly jsme úspěch... Byla to ale dost děsná móda, vzpomínáte si na to?

Moje poslední Vánoce strávené s rodiči byly asi ty, když jsem začala chodit s mým manželem Jardou. Naši ho k nám pozvali na Štědrý den a on byl u večeře úplně hotový z vinných klobás. Vůbec je neznal, u nich doma se nic takového nejedlo, a tak byl po prvním soustě přesvědčen, že jsou zkysané... A myslel prý si, že všichni do rána umřeme, nebo nám bude strašně zle. Klobásový jed na rozdíl od vinných klobás totiž znal. A tak tu klobásu nejedl, protože usoudil, že bude potřeba to přežít, aby nám všem mohl zavolat záchranku.

Musím uznat, že to přesvědčení, že navinulé klobásy se nejedí, protože jsou zdraví škodlivé, mu zůstalo do dneška. No to je jeho problém, já ani kocour Bambucha si to teda nemyslíme, hahaha...

Vánoce vzpomínky
Hodnocení:
(4.7 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.