Tenkrát na Západě: V zeleném Irsku
Všechny fotografie: Z osobního archivu Dany Kolářové

Tenkrát na Západě: V zeleném Irsku

21. 11. 2023

Při návštěvě tohoto ostrova jsem poznala, že Irsko není jen zelené, bramborové či plné hudby, ale také - deštivé. Déšť v jakékoli podobě byl součástí každého dne. Od mrholení přes déšť, průtrž mračen až po jemný deštík ve slunci, který vytvoří nádherné duhy s jasně zářícími barvami.

Kde jinde v takových chvílích hledá azyl knihovnice než v knihovně, kterou najde i v zahraničí takříkajíc "po čuchu". Ano, knihovny mě zajímaly vždy, doma, na východě i poprvé na západě. Zvu vás na prohlídku irských knihoven pohledem individuálního turisty, který se díky rodinnému zázemí nemusel obávat jazykové bariéry.

Čím a kde začít? Na úvod mohu jen konstatovat, že společným znakem navštívených knihoven je nejen nedostatek místa, ale také zvláštnost míst, kde sídlí. Nejdříve se podíváme do hotelové knihovničky bez knihovnice v Tralee. Hotelový host jen nahlásí v recepci příchod do malých, leč útulných salonků zařízených jako půjčovna a čítárna, a odchod z nich. Výběr je různorodý, od ženských románů až po encyklopedie. Další navštívená knihovna v Kinsale odpovídá svým typem obecním knihovnám u nás a najdeme ji v kostelíku. Prostředí je sice zajímavé, leč poněkud chladné! 

Městečko Clonakilty má 2 000 obyvatel a knihovnu, která sídlí od roku 1986 ve mlýně. Nejhezčím místem je čítárna, sice běžně zařízená, ale s výhledem na mlýnské kolo a vodní náhon, jehož zurčení čtenáře neruší, ale příjemně uklidňuje. Zajímavé jsou i pojízdné knihovny. Jejich provoz a organizaci zajišťují městské knihovny. Potkaly jsme jich opravdu hodně a na různých místech - na náměstí, parkovišti i u vesnické hospody. Autobusy jsou velké, bílé, s černým nápisem Library. Nabídka není sice vyčerpávající, ale čtenáři si mohou konkrétní titul objednat. Více podrobností jsme nestihly zjistit, ale zaujalo nás, že posádkou, a tedy i knihovníky, jsou muži!

Město Cork má centrální městskou knihovnu, která řídí městské pobočky, mobilní knihovny po městě a pobočku, která provozuje mobilní knihovny v kraji. Vznik knihovny se váže k roku 1892. Cork jako první přijal zákon o veřejných knihovnách z roku 1855 a otevřel první, velmi populární, veřejně přístupný dům na čtení, z královského institutu. V roce 1905 byla založena nová knihovna, která však vyhořela v roce 1920. Obnovený fond knihovny se v roce 1930 přestěhoval do současné budovy jako Městská knihovna Cork. Je krásná! I když je umístěna v historické budově, je prostorná, světlá, tajuplná, a přitom moderní. V této knihovně jsem si opravdu přála, aby déšť nepřestával a my nemusely pokračovat v cestě.

Zážitků bylo jistě víc, setkání s oceánem a delfíny, jízda lodí, krásná příroda, v neposlední řadě příjemní lidé, přesto návštěva knihoven zanechala dojmy největší.

cestování Podzimní soutěže 2023 vzpomínky
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Děkuji vám za komentíky a zájem.
Marie Macková
Hodně zajímavý je tento článek. Z cestopisných povídání mám moc ráda vše, co se týká běžného života.
Marie Seitlová
Danuš, zajímavý článek. V Irsku jsem byla, ale žádnou knihovnu jsem nepotkala. Zato když nepršelo, tak do hodiny začlo. Je třeba mít nepromokavou bundu.
Daniela Řeřichová
Danko, gratuluji k velmi cennému článku. Hned se pozná, že autorem je člověk, jemuž se knihovnická práce stala posláním. V Irsku jsem bohužel nebyla a potěší mě další informace o této zajímavé zemi a její kultuře.
Dana Kolářová
Ani, já zase nerada tvořím, nemám na to trpělivost ale ráda se podívám na tvorbu druhých. Je dobře, že každého baví něco jiného.
Anna Potůčková
Přiznám se, že nechodím do knihoven u nás, natož pak v cizině kam nejezdím vůbec. Ale doma mám spoustu knih, mnohé jsou z různých soutěží a spoustu jich nemám ani ještě přečtených kvůli svým jiným koníčkům. Článek je ale zajímavý, to ano.
Alena Velková
Zajímavý příspěvek. Mě vlastně nikdy nenapadlo zajít v cizině do knihovny, budu to muset napravit.
Hana Rypáčková
To musel být krásný zážitek, knihovny navštěvuji a porovnávám moc ráda. Hezké fotky ..
Blanka Lazarová
Pěkné zastavení v irských knihovnách. Znám ho jen virtuálně, ale i tak mě uchvátilo, obzvlášť natočeno shora. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.