Naše první porevoluční cesta do Vídně
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Naše první porevoluční cesta do Vídně

25. 11. 2023

Když se v roce 1989 po sametové revoluci otevřely hranice, vedla naše první zahraniční cesta do Vídně. Byla polovina prosince a už ani nevím, kdo vypravil tento zájezdový autobus. Vyjížděli jsme v noci ve tři hodiny, protože jsme se chtěli vyhnout dlouhým kolonám na hraničním přechodu.

Vzpomínám si, jak jsme se dobře oblékli, aby nám nebyla při celodenní pochůzce zima, a ono bylo ten den 14 stupňů C. Žádné fotografie z této cesty nemáme, v té době jsme fotili jen na diáčky. 

Předvánoční Vídeň nás doslova uchvátila. Město bylo plné návštěvníků z Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Vídeňáci se raději zdržovali doma, ale otevřeli pro nás všechny krásné pamětihodnosti, všechna muzea a do všech těchto míst byl vstup volný.

Nezapomenutelná byla návštěva katedrály sv. Štěpána. Na prostranství naproti kostela prodávali nádherné vánoční stromky. Do dneška mi není jasné, kam Vídeňáci ty 4 m vysoké vánoční stromy umístili.

Prohlédli jsme si hradní koplex Hofburg. V jednom z jeho křídel žije rakouský prezident. Nesměli jsme vynechat ani Galerii Albertinu a Habsburskou hrobku. Široké vídeňské bulváry byly nádherně vyzdobeny a osvětleny, kavárničky zvaly k posezení u vídeňské kávy. Přestože byl prosinec, turisté se po městě projížděli v kočárech  taženými koňmi.

Ještě jsme stihli navštívit vánoční trhy na Radničním náměstí a ochutnat výborný vánoční punč. Vyměněné kapesné nám stačilo i na malé dárky pro děti. Nesměly chybět ani vyhlášené Mozartovy koule.  Zážitky a dojmy byly nezapomenutelné, byli jsme opravdu jak se říká - "V Jiříkově vidění".

Do Rakouska jsme se vrátili ještě několikrát, jak do Vídně, tak i do jiných rakouských měst - do Salzburku, Gratzu, Gmundenu a Hallstattu.

Níže přiložené fotografie jsou z naší cesty za uměním Vídeňské filharmonie v létě 2015. Při koncertu v Schonbrunu se mi ztratil manžel, ale nakonec se zase našel - viz můj článek "Jak jsem přišla o deštník a málem i o manžela".

 Park

 Sousoší

 

Vídeňský park

 

Socha

 

 Hoftburg

 

 Interiér katedrály sv. Štěpána

Chrám sv. Štěpána

 

Při jedné z našich dalších návštěv Vídně jsme si prohlédli barvami hýřící Hundertwasserhaus od architekta Friedensreicha Hundertwassera z roku 1985. V tomto komplexu jsou umístěny byty, infocentrum i kavárna, kde mají výbornou kávu a štrůdl.

 

 

Roh domu

 Hunderwasser dům

 

Přesně za deset let od naší první návštěvy Vídně jsme vyrazili i do Rakouských Alp. Bydleli jsme tenkrát vysoko v horách na horské chatě nad Haldstattem. Manžel se skupinou přátel dokonce zdolal i vrchol Dachsteinu.

V Alpách

 

Zatímco manžel zdolával velehory, já jsem si opakovala německá slovíčka s rakouským šampionem v sáňkování.

 V Alpách

 

Rakousko je krásná země plná jezer, hor, nížin i historických památek. A navíc je od nás ze Střední Moravy coby kamenem dohodil. Stojí rozhodně za návštěvu.

 

cestování Podzimní soutěže 2023 vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.