Naše první porevoluční cesta do Vídně
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Naše první porevoluční cesta do Vídně

25. 11. 2023

Když se v roce 1989 po sametové revoluci otevřely hranice, vedla naše první zahraniční cesta do Vídně. Byla polovina prosince a už ani nevím, kdo vypravil tento zájezdový autobus. Vyjížděli jsme v noci ve tři hodiny, protože jsme se chtěli vyhnout dlouhým kolonám na hraničním přechodu.

Vzpomínám si, jak jsme se dobře oblékli, aby nám nebyla při celodenní pochůzce zima, a ono bylo ten den 14 stupňů C. Žádné fotografie z této cesty nemáme, v té době jsme fotili jen na diáčky. 

Předvánoční Vídeň nás doslova uchvátila. Město bylo plné návštěvníků z Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Vídeňáci se raději zdržovali doma, ale otevřeli pro nás všechny krásné pamětihodnosti, všechna muzea a do všech těchto míst byl vstup volný.

Nezapomenutelná byla návštěva katedrály sv. Štěpána. Na prostranství naproti kostela prodávali nádherné vánoční stromky. Do dneška mi není jasné, kam Vídeňáci ty 4 m vysoké vánoční stromy umístili.

Prohlédli jsme si hradní koplex Hofburg. V jednom z jeho křídel žije rakouský prezident. Nesměli jsme vynechat ani Galerii Albertinu a Habsburskou hrobku. Široké vídeňské bulváry byly nádherně vyzdobeny a osvětleny, kavárničky zvaly k posezení u vídeňské kávy. Přestože byl prosinec, turisté se po městě projížděli v kočárech  taženými koňmi.

Ještě jsme stihli navštívit vánoční trhy na Radničním náměstí a ochutnat výborný vánoční punč. Vyměněné kapesné nám stačilo i na malé dárky pro děti. Nesměly chybět ani vyhlášené Mozartovy koule.  Zážitky a dojmy byly nezapomenutelné, byli jsme opravdu jak se říká - "V Jiříkově vidění".

Do Rakouska jsme se vrátili ještě několikrát, jak do Vídně, tak i do jiných rakouských měst - do Salzburku, Gratzu, Gmundenu a Hallstattu.

Níže přiložené fotografie jsou z naší cesty za uměním Vídeňské filharmonie v létě 2015. Při koncertu v Schonbrunu se mi ztratil manžel, ale nakonec se zase našel - viz můj článek "Jak jsem přišla o deštník a málem i o manžela".

 Park

 Sousoší

 

Vídeňský park

 

Socha

 

 Hoftburg

 

 Interiér katedrály sv. Štěpána

Chrám sv. Štěpána

 

Při jedné z našich dalších návštěv Vídně jsme si prohlédli barvami hýřící Hundertwasserhaus od architekta Friedensreicha Hundertwassera z roku 1985. V tomto komplexu jsou umístěny byty, infocentrum i kavárna, kde mají výbornou kávu a štrůdl.

 

 

Roh domu

 Hunderwasser dům

 

Přesně za deset let od naší první návštěvy Vídně jsme vyrazili i do Rakouských Alp. Bydleli jsme tenkrát vysoko v horách na horské chatě nad Haldstattem. Manžel se skupinou přátel dokonce zdolal i vrchol Dachsteinu.

V Alpách

 

Zatímco manžel zdolával velehory, já jsem si opakovala německá slovíčka s rakouským šampionem v sáňkování.

 V Alpách

 

Rakousko je krásná země plná jezer, hor, nížin i historických památek. A navíc je od nás ze Střední Moravy coby kamenem dohodil. Stojí rozhodně za návštěvu.

 

cestování Podzimní soutěže 2023 vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Milá Maruško* moc děkuji za nádhernou vzpomínku - Vídeň je skutečně nezapomenutelná. Já jsem o své první cestě na západ už psala v roce 2019 v článku: Svatořečení Anežky České v Římě - bylo to v listopadu 1989 - ještě před otevřením hranic.
Dušan Brabec
Moje porevoluční cesta do Vídně proběhla na začátku prosince 1989. Zároveň to byla moje vůbec první cesta do kapitalistické ciziny. Holt v minulém režimu jsem s ním nebyl konformní, tak jsem měl zaracha! Tak nostalgicky vzpomínám, že jsem prošel celou Mariahilfer Strasse, zíral s vyvalenýma očima na to všechno zboží a domů si mimo jiného přivezl dvojče radiomagnetofon. Nyní se tomu musím usmívat, protože od té doby jsem byl ve Vídni mnohokrát a prohlédl si její památky, příští týden tam opět jedu - předvánoční Vídeň má své kouzlo. A po listopadu 1989 jsem se postupně stal ostříleným cestovatelem prakticky po celém světě. Alespoň to mně přinesl listopad.
Soňa Prachfeldová
Krásné vzpomínání. Vídeň je nezapomenutelná. Také bych se tam zase ráda podívala.
Alena Tollarová
Ve Vídni jsem byla jen jednou a bylo to mnohem později po revoluci. V rámci jednodenního zájezdu jsme prošli to nejzajímavější, Moc ráda bych se tam podívala ještě jednou.
Jitka Hašková
Jste bezvadní cestovatelé.
Zuzana Pivcová
Moje první polistopadová cesta byla do Vídně. Ještě dnes po letech se usmívám tomu, jak jsem si na Západ vzala sukni, halenku, kabátek a lodičky, zatímco ostatní jeli klasicky v džínách. Myslela jsem si, že se tak na Západě chodí. Znala jsem návštěvy starších manželských párů kráčejících ve východním Berlíně na nedělní oběd.
Daniela Řeřichová
Marie, tleskám, parádní článek a speciální pozornost si zasluhuje fotečka z výuky cizích jazyků. :-) Vídeň je nám historicky, architektonicky i kulturně velmi blízká. Do rakouské metropole jsme s mužem jezdili často pracovně. Při loňské adventní návštěvě jsem obdivovala, jak se jim daří minimalizovat vizuální smog.
Jan Zelenka
Bohužel jsem ve Vídni nikdy nebyl, ačkoli jsme kolem Vídně často projížděli při našich cestách do Středomoří. Je to krásné město s nádhernými památkami, což vaše fotky jen potvrzují. Obdivuji dílo rakouského avantgardního architekta Hundertwassera. Setkali jsme se s ním zejména v krásných lázních Blumau a trochu i v městečku Zell an See.
Naděžda Špásová
Ve Vídni jsem byla jednou před Vánocemi, město je krásné, ale ty trhy se mi nelíbily. Fotky jsou jako vždy moc pěkné.
Blanka Lazarová
Do Vídně to máme kousek a myslím, že hned po revoluci bylo plné "Brňáků". Jak jinak. Vždyť Brno je předměstí Vídně. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.