Dánsko v roce 1989
Všechny fotografie: Hana Rypáčková

Dánsko v roce 1989

27. 10. 2023

Zaujala mne podzimní soutěž na téma Poprvé na Západě.

V srpnu 1989 jsem s manželem vycestovala na vandr na vytoužené severní ostrovy Dánska. Měli jsme průkaz Klubu mladých cestovatelů v kategorii senior, jízdenky ČSD s platností 2 měsíce (Kadaň  Odense Nyborg  Helsinborg) a zpět v ceně 2 128 Kčs. Celý týden jsme pobývali v hlavním městě Dánského království, Kadani. Spali jsme ve sleep inn, ve společné noclehárně ve sportovní hale, kde jsme měli kóji pro dva chráněnou jen plentou. Setkali jsme se tam s lidmi z celého světa , kteří jako my chtěli za málo peněz poznat svět. Ráno po snídani jsme ubytování opouštěli a večer se vraceli přespat plni dojmů a zážitků. Ukázali jsme ubytovací průkaz, dostali  razítko do průkazu i na ruku a do dlaně condom. Zrovna probíhala akce proti AIDS.

Byli jsme ale šťastni a nadšeni. Procházeli jsme se moderním velkoměstem s romantickými starými uličkami a kolem kanálů, vše tak barevné, čisté a upravené. Spousta zeleně, parky a zahrady zámků  Rosenborg, Amaliesborg a Christiansborg. Byli jsme jak u vytržení. Navštívili jsme galerie a muzea i zábavný park Tivoli. Obdivovali jsme cyklistiku Dánů, jak jezdí do práce na kole společensky oblečeni, kola byla všude kolen kanálů a nezamčená ! Zvláštním zážitkem byly obchody. Nejen ty na obchodní třídě Stroget, kde bylo nejvíc živo, předváděli zde umělci lidovou hudbu, moderní i vážnou. Až oči přecházely ze všeho zboží ve výkladních skříních. I v malých uličkách to náramně vonělo z krámků se sýry, pečivem i z řeznictví. Vše tak čerstvé! Na pobídku prodavače jsme ochutnávali malé kousky na párátku, nebo ovoce na tržištích. Prošli jsme přístav a kousek od něj je největší atrakce Kodaně socha Malé mořské víly, kterou zrovna obtěžovali Japonci. Po týdnu jsme opustili město a cestovali po ostrovech hlavně nočními spoji  a někdy přespali v objednaných wanderhomech. Poznali jsme Hamletův zámek Kronborg, královský zámek Fredensborg, katedrálu v Roskilde, město Hanse Christiana Ardensena Odense a pro nás nejkrásnější zámek Egeskov na Fynu.

Tak trochu jsme věděli, jak to vypadá za ostnatým drátem, že jsou obchody plné zboží, domy opravené, ale přesto jsme byli překvapeni čistotou a pořádkem při cestování. Sledovali jsme práce při opravě domu, ochranu před prachem a rychlý úklid.. Nejvíc jsme si cenili úsměvů a vstřícnosti lidí, kteří brali jako samozřejmost, že nám ochotně pomohou. Obrátili jsme se na naši ambasádu hned první den, když jsem zjistili, že v noclehárně nejsou přikrývky. Ing. Jan Kadlec nám ochotně a rychle dovezl spací pytle. Vstříc nám vycházeli i v galeriích a muzeích, kde nám často odpouštěli vstupné. Při návratu jsme si ovšem vychutnali hraniční kontrolu, svlékání a rozhrabávání zavazadel. Ale to brzy skončilo. Tak začalo naše cestování do severních zemí. Ale tento dobrodružný vandr nám byl ze všech cest nejmilejší.

cestování Podzimní soutěže 2023 vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Hani až dnes jsem si našla chvíli času na přečtení Tvého článku. Hezké zážitky máš a tím pádem i vzpomínky. Se zájmem jsem si prohlédla i Tvé retrofotografie. Slušelo Ti to na nich.
Marie Seitlová
Hani pěkný zážitek, byli to jiné než u nás. Já jsem se dostala do Itálie a zírala jsem. V obchodech voňavo, příjemné prodavačky i lidé na ulicích. Máš krásné vzpomínky.
Eva Mužíková
Hani děkuji že jsi se rozhodla podělit se s námi o tento zážitek.
Zuzana Pivcová
Do Dánska se oženil jeden můj bývalý spolužák ze střední školy. Já jsem tam nikdy nebyla. Narozdíl od řady jiných evropských států, tak na severu nikde.
Jan Zelenka
Hanko, moc pěkné. Takové zážitky ti můžeme jen závidět. Já se na Západ dostal až později.
Naděžda Špásová
Hanko, ty jsi byla fešanda, já byla poprvé na Západě až po revoluci, ale zato víckrát.
Michaela Přibová
Tak tomu říkám skvělej vandr, chtěla bych to realizovat se sestrou po Itálii. Takový " On the road". Děkuji.
Marie Měchurová
Hani, tak to musel být opravdu jeden zážitek za druhým. Taky si vedeme o skoro každém výjezdě albumy nebo fotoknihy. Byla jsi šikovné děvče (i teď jsi). Pozdravuj Elišku.
Alena Velková
Krásná vzpomínka. Vzpomínám, že s takovou jízdenkou ČSD jsem kdysi jela do Jugoslávie.
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi zajímavé vyprávění o dobrodružném cestování.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.