Moje nehezká společnice Poliomyelitida
FOTO: Zuzana Šišková

Moje nehezká společnice Poliomyelitida

25. 9. 2023

Nepotřebuji společnici, přesto ji mám. Úpornou vlezlou společnici, které se nelze zbavit. Manipuluje s mým životem dlouhá léta. Je nehezká. Dalo by se říct ošklivá, a přesto sebevědomá.

Nezbylo mi nic jiného, než ji přijmout do svého života a nenápadně redukovat její vliv. Snad proto, že mě více méně donutila přijmout ji ve svém životě, vnímám všechno okolo její problémové existence velmi ostře.

V poslední době vnímám nejostřeji to, že je najednou kolem mě příliš mnoho lidí, kteří laškují s její přítomností ve svých životech, aniž tuší, koho nevědomě a nesmyslně chtějí za společnici.

Mou, téměř celoživotní, společnicí je Poliomyelitida. Nebo také infekční přenosná obrna s fatálními následky pro pohybový aparát po jejím prodělání. Ne, nechtěla jsem jí za společnici, ale ona mě ano. Stejně jako navštívila desetitisíce lidí přede mnou. V době, kdy bez omezení hledala kde se zabydlet.

Naštěstí její nezvanou rozpínavost zbrzdili v šedesátých letech virologové J.E.Salk a A.B.Sabin vývojem vakcíny. A také osvícenost československých lékařů, kteří přistoupili k plošnému očkování proti poliomyelitidě. Věřte nevěřte, v té době jsme byli osvícení a uznávaní v oblasti boje proti různým infekčním onemocněním. Hmm, nerozumím tomu. To znamená, že když v dnešní době máme téměř neomezeně informací, jsme více neinformovaní, neosvícení? Nebo snad, nedej bože, už neumíme použit naše mozky v celé jejich možnosti použití?

Jak jinak si mám vysvětlit, že je takové množství rodičů, které odmítají nechat své děti očkovat a argumentem, proč neočkovat své děti, pro ně jsou nedostatečně podložené, manipulativně sestavené výzkumy z internetu. Osvědčené praktiky s jasně doloženými výsledky pro ně nic neznamenají.

Vysvětluji si to tím, že vůbec netuší, co je společnice Poliomyelitida vůbec zač. A nejen ona. Netuší, co vše všechny nezvané společnice mohou způsobit. Dobrá, pokusím se představit Vám tu svou společnici, která mě navštívila v roce 1956, kdy jí v návštěvách napříč světem ještě nic nebránilo. Položila do té doby zdravé dítě na lopatky tím, že mu ochrnuly nohy, trup a částečně ruce. Že to dítě bylo nuceno strávit svůj dětský život v léčebnách, kde se snažili napravit fatální následky nezvané návštěvy a stejně se z velké části nepodařilo funkce vrátit v původní síle, a to po zbytek života.

Tak to je má nezvaná společnice Poliomyelitida, které se stejně ale nepovedlo vzít mi radost a touhu po životě.

Ráda bych jí však touto cestou uštědřila políček. Pěkně s rozmachem, aby jí to zabolelo. Maminky, dnešní i budoucí, můžete mi pomoct. Přestaňte řešit nepodložené nesmysly a nechte své děti očkovat. Uvědomujete si vůbec, že rozhodujete za své děti, které však budou jednou neočkovaní dospělí? A že dospělí každé infekční onemocnění prodělávají daleko dramatičtěji, než děti? Proč vy sami využíváte komfortu proočkovanosti, který vám dopřáli vaši zodpovědní rodiče a svým dětem připravujete nejistotu, že se se zákeřným onemocněním fatálně někdy potkají? A co víc, ohrožujete tím i jedince, kteří opravdu z různých příčin očkovaní být nemohou.

Hodně položených otázek. Nečekám, že na ně odpovíte. Stačí, když si na ně odpovíte sami sobě a použijete při tom zdravý rozum a své svědomí.

 

Zuzana Šišková

Člověk, který se již šedesát sedm let potýká s následky po prodělané poliomyelitidě a jen bezmocně se dívá na hazard některých dnešních rodičů. Člověk, který celý svůj profesní život pracoval ve virologické laboratoři a ví, co umí zarděnky u budoucích maminek, co umí příušnice u budoucích otců…

Hodnocení:
(5.2 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Moc pěkně napsáno.
Zdenka Jírová
Napsala jste to výborně. Měla jsem spolužáka s prodělaným onemocněním , kterou popisujete. Bez berlí se neobešel celý život. Nechápu , proč se dnešní rodiče zásadně chovají odmítavě jak k očkování, tak k dalším stoletím ověřeným radám starších a zkušenějších? Dříve se propagovala osvěta mezi lidmi, dnes u lékaře jsou maximálně v čekárně letáky propagující nějaké "zaručené" tablety proti čemukoliv. Kde bychom byli, kdyby se hromadně neočkovali děti ve školách proti obrně, TBC, neštovicím ap.? Nad tím se nikdo veřejně nezamýšlí, ale vláda zasedá kvůli možností sňatku mezi stejno pohlavními jedinci nebo o tom, kolik pohlaví uznáme?
Soňa Prachfeldová
Kéž by ti odpírači pochopili, že zodpovídají za zdraví svých potomků. Potom už je pozdě.
zuzana šišková
Chápu některé skeptické reakce, že se příspěvek nedostane k oslovené skupině rodičů. Plíživě se však zvětšuje skupina rodičů odmítajících očkovat své děti a měla by se úměrně zvýšit i osvěta jak moc je to špatně. Bohužel smysluplnou osvětu vnímám z oficiálních zdrojů pouze mizivě. Proto jsem se alespoň malinko pokusila rozčeřit stojaté vody vlastním příběhem. Když příběh probudí alespoň jednoho z oslovených rodičů, i to je úspěch. A když si jej přečte třeba někdo z kompetentních lidí, kteří mohou udělat víc, bude i to úspěch. Ale nemlčet k narůstajícímu problému!
Blanka Lazarová
Paní Zuzano, bohužel se obávám, že mnozí mladí rodiče ani tyto informace (ev. argumenty) nechtějí slyšet. A taky se v záplavě informací a dezinformací často přikloní k tomu, co vyhodnotí bez pořádného prostudování, ověření u lékaře apod. Připojí se ke kamarádkám stejně smýšlejícím a dokonce brojí proti jakémukoliv očkování. Je to smutné.
Petr Adámek
S článkem to vlastně nesouvisí, ale copak si asi autorka pomyslela o všeobecné občanské informovanosti, když se objevil prací prášek nazvaný POLIO?!
Zdenka Soukupová
Zuzano, velice pravdivý článek. Taky nechápu rodiče, kteří nechtějí očkování svých dětí proti takovým těžkým nemocem, které nezůstanou bez následků. Přeju Vám, ať Vás ta společnice omezuje co nejméně.
Květa Řičánková
Ráno jsem četla článek na Seznamu.cz ale už zmizel
Jana Kollinová
Velmi důležitý článek, který si zaslouží širší zveřejňování než jen na i60. Paní Zuzano, posílejte svoji výzvu do medií opakovaně, určitě si ji mladé maminky přečtou, zamyslí se a přehodnotí svůj odmítaný postoj k očkování proti poliomyelitidě.
Alena Velková
Naprosto s vámi souhlasím. Minimálně spalničky, tetanus a obrnu by mělo mít každé dítě. Nicméně některé rodiče nepřesvědčíte...tuto zkušenost mám i z vlastní rodiny.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.