Hroby padlých
Ilustrační foto: Pixabay

Hroby padlých

12. 9. 2023

Padlého letce identifikovali po téměř 80 letech. A že s poctami bude pohřben doma, četl jsem ve zpravodajské rubrice. 

Do školky jsem procházel poblíž lesíku v němž byly dva hroby. Prosté kopečky z hlíny, dřevěný kříž, povadlá kytička a deska s informaci, že zde jsou pohřbeni 2 němečtí vojáci. Po několika letech jsem tam opět prošel a po hrobech nebyla už žádná stopa, ani ta kytička. Někde skončily jejich ostatky a příbuzní snad mají zprávu, doufám.

V mém rodišti mnoho obyvatel bylo povoláno do německé armády, ačkoliv za Hitlera bojovat nechtěli, ale museli. Po okupaci polskými žoldnéři též i moji předci byli vyhnání ze svých obydlí. Na půl roku, pak přišli osvoboditelé Němci a Poláky vyhnali. A pak přišli noví osvoboditele a vyhnali Němce.

Zajímal jsem se o ty dva hroby německých vojáků a jako dítě se divil, proč tam cizákům někdo dával tu kytičku? „Byli to lidé", prosté vysvětlení, které jsem ani nechápal. Od sousedů z nejbližšího okolí jsem slyšel domněnky, že ti dva tam byli obětováni jako slabý odpor ke krytí ustupující jednotky. Hlavní německé síly zaujaly výhodné obranné postavení asi o 2 km dále a tam také proběhly těžké boje s velkými ztrátami na obou stranách. 

Druhá a převažující domněnka byla, že se jednalo o dezertéry. V tom lesíku se skryli, ale měli smůlu, že narazili na předvoj rychle postupující sovětské armády. Čelní pochodová záštita, tak se to nazývalo za mé vojenské služby. A takováto má jiné úkoly, než brát zajatce. Ostatně, jak můj děda vyprávěl, jako legionář uměl dobře Rusky a s těmi prvními hovořil. Byla to skupina vojáků z tzv. „Nakaz Bat“, to je v překladu rota trestaných vojáků, kteří nějak selhali, byli odsouzení k smrti a to měli jako druhou šanci k přežití.

Ať už ti dva byli hrdinové nebo zbabělci, co na tom. Byli to lidé, pohlceni a semleti událostmi své doby, vtaženi do choutek a ambicí mocných vládců tehdejšího světa. A nic nenasvědčuje tomu, že dnes je tomu jinak.

Tolik bych dodal na adresu diskutujících pod výše zmíněným článkem tam prezentujících své ubohé, nedospělé a naivní myšlenky.

 

Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Děkuji za zajímavý příspěvek. Ve Vojenském ústředním archivu, kde jsem léta pracovala, bylo samozřejmě i mnoho průkazního materiálu o tom, že všichni Němci bojovat nechtěli. Např. Říšský válečný soud soudil tzv. odpírače vojenské služby. Pro ty byl většinou trest smrti, ale v některých případech po žádosti o milost byli ti odpírači místo popravy zařazeni do trestních oddílů, většinou někam do přední linie, kde byla naděje na přežití takřka nulová. Řada německých vojáků byla vlastními jednotkami zastřelena jako zrádci ještě na úplném konci války v Schörnerově Armádě Střed, protože už nechtěli bojovat a uprchli. Nejvíce válečných hrobů německých vojáků bylo na území SSSR. Ty byly po válce logicky odstraněny (co je vidět ve filmu Slunečnice, kde hlavní hrdinka Sophia Loren chodí po pláních a hledá hrob své lásky, to skutečně bylo možné jen ve filmu), i když divize SS Das Reich původně ke svým hlášením přidávala kreslené plánky s místem hrobů poblíž nějakých obcí, aby se daly po válce najít. Německá značení hrobů se po válce odstranila, ale vím, že podle různé dokumentace se místy u nás hroby daly najít, např. na Domažlicku. Uvádím to jako fakt a nic neobhajuji. Válka je hrozná vždy, z mnoha stran. Za kuriozní považuji, že jsem asi v roce 1975 narazila na hřbitůvku v příhraniční obci Malonty v jižních Čechách na náhrobek, kde byl připomenut syn německé rodiny, který kdesi na Východě položil svůj život jako voják za Vaterland. Mezi starými hroby původních obyvatel až z 19. stol. tam nějak omylem zůstal nezlikvidován. Omlouvám se za dlouhý komentář.
Jana Kollinová
Přečetla jsem, ztratila se v popisu válečných událostí, pochopila varování posledního odstavce. :-(

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.