Hroby padlých
Ilustrační foto: Pixabay

Hroby padlých

12. 9. 2023

Padlého letce identifikovali po téměř 80 letech. A že s poctami bude pohřben doma, četl jsem ve zpravodajské rubrice. 

Do školky jsem procházel poblíž lesíku v němž byly dva hroby. Prosté kopečky z hlíny, dřevěný kříž, povadlá kytička a deska s informaci, že zde jsou pohřbeni 2 němečtí vojáci. Po několika letech jsem tam opět prošel a po hrobech nebyla už žádná stopa, ani ta kytička. Někde skončily jejich ostatky a příbuzní snad mají zprávu, doufám.

V mém rodišti mnoho obyvatel bylo povoláno do německé armády, ačkoliv za Hitlera bojovat nechtěli, ale museli. Po okupaci polskými žoldnéři též i moji předci byli vyhnání ze svých obydlí. Na půl roku, pak přišli osvoboditelé Němci a Poláky vyhnali. A pak přišli noví osvoboditele a vyhnali Němce.

Zajímal jsem se o ty dva hroby německých vojáků a jako dítě se divil, proč tam cizákům někdo dával tu kytičku? „Byli to lidé", prosté vysvětlení, které jsem ani nechápal. Od sousedů z nejbližšího okolí jsem slyšel domněnky, že ti dva tam byli obětováni jako slabý odpor ke krytí ustupující jednotky. Hlavní německé síly zaujaly výhodné obranné postavení asi o 2 km dále a tam také proběhly těžké boje s velkými ztrátami na obou stranách. 

Druhá a převažující domněnka byla, že se jednalo o dezertéry. V tom lesíku se skryli, ale měli smůlu, že narazili na předvoj rychle postupující sovětské armády. Čelní pochodová záštita, tak se to nazývalo za mé vojenské služby. A takováto má jiné úkoly, než brát zajatce. Ostatně, jak můj děda vyprávěl, jako legionář uměl dobře Rusky a s těmi prvními hovořil. Byla to skupina vojáků z tzv. „Nakaz Bat“, to je v překladu rota trestaných vojáků, kteří nějak selhali, byli odsouzení k smrti a to měli jako druhou šanci k přežití.

Ať už ti dva byli hrdinové nebo zbabělci, co na tom. Byli to lidé, pohlceni a semleti událostmi své doby, vtaženi do choutek a ambicí mocných vládců tehdejšího světa. A nic nenasvědčuje tomu, že dnes je tomu jinak.

Tolik bych dodal na adresu diskutujících pod výše zmíněným článkem tam prezentujících své ubohé, nedospělé a naivní myšlenky.

 

Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.