Dana (67 let): Vnoučata jsou děsivě náročná. Nemám na ně dost peněz
Ilustrační foto: Unsplash

Dana (67 let): Vnoučata jsou děsivě náročná. Nemám na ně dost peněz

12. 8. 2023

Jsem trojnásobnou babičkou. Před dvěma roky jsem ovdověla. Žiju skromně, snažím se hospodařit a zároveň si užívat život. Ale na to, abych financovala radosti a zábavu vnoučatům, mi už opravdu nezbývá. Přitom se od prarodičů stále očekává, že to dělat budou.

Spousta mých vrstevníků škudlí na sobě, aby jim zůstaly prostředky, které investují do vnoučat. I když, pozor, nejde o investice, ale z mého pohledu o hloupé utrácení. Mám pocit, že dnešní děti neznají věty typu: To si nemůžeme dovolit, to je příliš drahé, to je zbytečné, na to nemáme….

Já jsem taková slova v dětství slyšela běžně a nemám pocit, že by to na mně zanechalo újmu. Můj syn říká, že kdyby nemohl dětem dopřát vše, co chtějí, měl by pocit selhání. Má zaměstnání, souběžně podniká, připadá mi uhoněný, nervózní, ale neustále s dětmi jezdí do aquaparků, na různé atrakce, na drahé dovolené. Dcera se chová podobně. Vnoučata mají pokojíky zavalené hračkami. Nedávno jsem měla dvě vnučky u sebe doma, bylo vedro, tak jsem navrhla, že půjdeme k vodě. Byly nadšené. Naložila jsem je do auta, dojely jsme k řece, znám tam takové pěkné místo, kam chodím už od mládí. Byly zaražené a pak řekly, že tam být nechtějí. Že na zemi ležet nebudou. A že řeka je určitě špinavá. Že tam nejsou skluzavky a slunečníky. Do řeky fakt nevlezly, na deku si nesedly. Pak měly žízeň. Čaj v termosce nechtěly, že chtějí do restaurace. Je jim dvanáct a třináct let. Když jsem se cestou zpět zastavily v restauraci, začaly si objednávat drahé džusy, zmrzliny. Já opravdu nemám na to, abych dala sto korun za jeden fresh džus. Já si ho nedávám, tak jsem ho odmítla koupit i jim. Bylo vidět, že jsou naprosto zděšené. Kdybych jim měla dopřát za ten den vše, na co si ukázaly, přišel by mě ten výlet na víc než tisícovku, a to nepočítám benzín.

Nikdy dříve bych nic takového neudělala, ale protože takových zážitků bylo víc, řekla jsem synovi i dceři, že pokud vnoučata mají takové nároky, prostě na jejich uspokojování nemám peníze. Prostě nemám na to je neustále někam vozit, kupovat drahé vstupenky na různé atrakce, tam kupovat jídlo, pití, zmrzliny. No tak to jsi měla říct, řekla dcera a vypadala překvapeně a trošku uraženě.

Krátce poté mi syn přivezl vnuka s tím, že mají na víkend pozvané malíře, tak že pro něj bude lepší, když bude u babičky. Tak jsem měla kloučka na víkend. Chtěl jít na pizzu. Řekla jsem, že na to nemám, že sama na pizzu nechodím. Koukala jsem, že v pizzerii kousek od nás už ta placka stojí dvě stovky. Nechci, děkuji, nedám. Kluk byl evidentně naštvaný. Vytáhla jsem z mrazáku nanukáč. Řekl, že je hnusný, že jí jen určitou značku, jakou, už nevím, já ji vůbec neznám, takže je asi tak drahá, že na ni preventivně v krámě můj zrak ani nespočine.
Potíž je v tom, že druhé babičky jsou štědřejší. Nevím, kde na to berou, možná jsou méně sobecké než já a jedí suchý chleba, aby vnoučátka mohla na pizzu, aby jim mohla dopřávat vše, na co si ukážou.

Nedávno se dcera stavila neočekávaně s holkama, ty šmejdily po kuchyni, po lednici a pořád, že něco chtějí. Já neměla žádné sladkosti, já takové zásoby nedělám. „Babi, ty nemáš čokoládu?“ divily se. „Nemám, já si čokoládu nekupuju.“ „A ty jsi nevěděla, že přijdeme?“

Takže se automaticky očekává, že když přijdou, babička musí mít připravenou čokoládu, ovšem pozor, kvalitní, ne že by přijaly jakoukoli. Několikrát se mi stalo, že jsem jim dala nějakou čokoládovou tyčinku, ony do ní kously a pak ji odložily.

Teď mi vnučka říkala, že jezdí zásadně do hotelů, kde je vířivka. Nevím, co na to říct. Třináctiletá holka mele o tom, že bez vířivky by k moři nejela. „Když jsi u moře, tak na co potřebuješ vířivku?“ ptala jsem se. „Protože vířivka je super,“ řekla.

Mladí nejsou nijak extra bohatí, mají hypotéky, v práci se honí. Mám pocit, že vše, co vydělají, rozfofrují. Je to jejich věc, ale nevím, proč se to očekává i ode mě.

Nevidím nic špatného na tom, když na výlet vezmu termosku s čajem a doma připravené chleby. Holky se tváří, že to je fuj, chleby si stejně nevezmou, čaje se nenapijou a pak si doma stěžujou, že měly hlad a žízeň. Dcera se mě ptala, jestli jsem jim nedala na výletě nic k jídlu. Řekla jsem, že jsme měly chleba se šunkou a se sýrem, ale že ho odmítly. „No jo, to jim moc nejede, měla jsi jim tam něco koupit,“ řekla.

Rozhodla jsem se s tímto problémem svěřit, protože si myslím, že se týká hodně nás babiček a dědečků. A že se o něm nemluví. Mnohdy máme pocit, že je naší povinností činit vnoučata blažená, mnohdy je tak milujeme, že děláme vše, co jim na očích vidíme, ale je to dobře? Neškodíme jim tím vlastně? Není lepší ukázat jim, že lidé žijí různě, že ne každý si může vše dovolit, že ne pro každého je normální utratit za jeden den na výletě dva tisíce? Pro mě jsou dva tisíce velké peníze, já za takovou částku nakoupím jídlo na měsíc a pěkně s ním vyjdu. Nestrádám, nehladovím, jím zdravě. Ale odmítám vnoučatům kupovat nějaké sendviče v bufetu, když jim můžu podobný sendvič udělat doma a vzít s sebou.

A k tomu se u nás v rodině neustále dělají nějaké oslavy, zavedla to snacha, my na to zvyklí nebyli. Teď se slaví narozeniny, svátky, pořád se předávají dárky, kytky, bonboniéry. Nemám na to, abych dávala dárky třem vnoučatům, dceři, synovi, snaše, zeťovi, jejich rodičům a to nejen k Vánocům, ale i k narozeninám a svátkům. Proboha spočítejte si, kolikrát do roka to je, no pořád. Mně přijde  zbytečné to neustálé nakupování drahých kytic, které hned zvadnou. Jednou jsme přišla na oslavu s kytkou kopretin natrhaných na louce, dala je vnučce a ta se dívala dost překvapeně.

Možná jsem sobecká, lakomá, třeba se mi to vymstí a vnoučata mě nebudou mít ráda. Možná bych se měla více uskromnit a dělat vše, co si přejí ony. Jenže mně se nechce.

Docela by mě zajímalo, co si o tom myslí jiní lidé, zda mají podobnou zkušenost, jestli je to problém, který mezi mými vrstevníky rezonuje nebo je to něco, co řeším jen já sama.

 

(Autorka si nepřála uvést celé jméno, ale redakce ho zná... Máte také nějakou životní zkušenost, o kterou byste se rádi podělili s našimi čtenáři? Svůj příběh můžete vložit prostřednictvím čtenářského profilu, anebo poslat mailem na adresu i60@i60.cz.)

 

 

 

Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 45 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Tak tady je nějaká chyba ve výchově. A vychovává i babička,ne že ne. Musí se to vysvětlit,babička přece nemá třeba ty možnosti,co pracující rodiče. Problém je,že doba se pochopitelně mění,my se měli lépe než naši rodiče (třeba) a naši rodiče lépe než ti jejich. Já vysvětluji vnoučatům,že tenhle nanuk jim prostě nekoupím,protože je moc drahý a je to zbytečné.A pokud ho vyžadují,ať si na něj dají z vlastní kasičky,aby viděly,jak ty peníze dokáží rychle ubývat.
Eva Kolářová
Milá Dano, fandím Vám, jen se nenechte zviklat a vydržte. Moje maminka (skoro 87) dává jen pravnoučatům s narozeninám a vánocům, ostatním nic, jen popřeje. Nastavila si to takto do hlavy a je spokojená, celá rodina 2 děti+4 vnoučata s partnery 12+7 pravnoučat. Já jsem ještě benevolentnější (66) a taky přilepšuji OSVČ, dávám dětem 2+2, vnoučatům 3 a partnerovi a 2 rodičům, dohromady 10 osob svátky, narozeniny a vánoce. Partner dává své části rodiny, já své (těch 10). Až to nebudu finančně zvládat, zdělám nějaké prohlášení, hlavně srovnám ve své hlavě. Stejná situace výlety nebo obědy (celá rodina) v restauraci. Na moje narozeniny ano, jinak se vaří doma. Výlety dle možností, ale také nemám ráda zbytečné výdaje za svačiny u stánku nebo pití. Teď jsme brali 2 vnoučata na 5 nocí do Německa, druhá babička i snacha se podivovali, že nestavíme cestou na oběd. Ale snacha dodala svačiny a oběd v KFC byl jen cestou zpět. Prostě si dělám, co uznám já za vhodné. A to jídlo za 2.000 měsíčně chápu, jsme dva a dávám 4.000. prostě jsem zvyklá celý život šetřit, tak nakupuji s hlavou. Vydržte, Dano, nejste sama a mějte plán!!! Ono za chvíli by vnoučata chtěli mobily, televize, boty do fitness, jakmile budou starší, nároky větší.
Jana Zahradníková
Když čtu příspěvky, tak si říkám, jak mám hodné děti a vnoučata. Když jsem zůstala sama, tak jsem snížila radikálně počet dárků a cenu, dospělým dám třeba kafe apod, dětem nyní většinou něco na zub, co můžou , není problém. Mám 8 vnoučat + 6 dospělých, to bych ani neměla za co koupit, co potřebuju. Nežiju nad poměry, něco vypěstuji, ale 2 000,- na měsíc by mi na jídlo nestačily. Záleží na každém, jak si to nastaví, čím víc budete dávat, o to raději vás mít nebudou. Nepotřebuji si nikoho kupovat.
Alena Vlčková
Paní promiňte, ale vy píšete, že za dva tisíce nakoupíte jídlo na celý měsíc a že s tím vyjdete. To vám tedy ale moc nevěřím...
Zuzana Andronikidu
Pokud bych byla babičkou a vnoučata žadonila že chtějí to a tamto řekla bych rodičům ať mi dají finance slušně ale otevřeně. Děti by měly vědět že nemůžou mít vše i můj 2 letý syn ví že nemůže mít vše. Ne že bych mu to nekoupila ale dám mu vybrat bonbóny nebo zmrzlina.
Danka Rotyková
Je to o výchově, ale tím myslím výchovu dospělých dětí, které jsou už rodiči. Jejich děti jsou zhýčkané stejně jako někteří jejich vrstevníci. Nepodlehněte jim, určitě vám v dospělosti dají za pravdu. Pokud ne, nemusí vás to mrzet.
Marie Macková
Jejda, vnoučatům je 12 a 13, což je velmi kritický věk. Jistě jste se o ně starala i dřív. Vnoučata už na prstech obou rukou nespočítáme. Je pravda, že jsme dva, tak jsou dva důchody. Když jsme s nimi (ne najednou) počítáme s tím, že to nějakou kačku navíc bude chtít, ale zase ne všechno, na co ukážou. Svačinu k vodě by si přece mohli vymyslet (a nést) sami včetně nápoje, který se dá pořídit levněji než v restauraci a nemusel by to být čaj z termosky. (Co sis v sámošce vybral, to pij). Já bych na čaj asi taky neměla úplně chuť. Doba se opravdu mění. Pizzu si můžou s Vámi upéct. Děti s babičkami pečou rády. Mám vnoučata menší, možná na pečení ti menší líp slyší. Udělám obyčejné kynuté těsto a dám jim ho jako modelínu. Co si vytvarujete, to Vám upeču. Posypte si to čím chcete - kakao, skořice, cukr, sůl kmín, mák.....To jsou pak hody. Když odejdou, uklidím tu spoušť a zřítím se na kanape. Ale je to nádhera.
jaroslav Šiška
Největší problém je vymyslet, co jim koupit k Vánocům. Ne že bych na to neměl, ale oni už všechno mají a já se v těch nových hejblatech moc nevyznám, asi bych se nezavděčil. Knihy se moc nečtou. Škoda.
Eva Kopecká
Je babička a babička. Ta naše zůstala v bytě, kde nás kdysi žilo pět. Co tam je sama bez dědy, je to asi znát. To sama poplatit. Zřejmě i proto zrušila dárky ke všem příležitostem. Já šla do penze o nějakých dvacet let později. Byt mám menší , ale u nás se prostě úplně jinak hospodaří. Navíc pár let před důchodem jsem měla pěkný plat. Babička si stěžuje na nedoplatky. Já mám pořád přeplatky. A vnouče mám jen jedno, to je znát taky. Babička má ke všemu vždy dost připomínek. Jakmile jsem byla v penzi, hned se ptala, kolik mi vyměřili. Já se nikdy nezeptala, nic mi do toho není. Že naši neměli nic našetřeno, předpokládám. Já ale taky ne, po rozvodu chtěl muž totiž vyplatit. No hospodaření se odvíjí řekla bych hodně od toho, kde a jak člověk bydlí...
Marie Pudichová
Když si tak pročítám komentáře, tak jsem si vzpomněla, jak jsme pořádali 2 - 3 denní turistické pobyty v přírodě. Je to už téměř 25 let. Tenkrát to nebylo tak náročné, jak je to dnes. I když to bylo pod hlavičkou organizace, odpovědnost za celý projekt jsem měla já. Mnohdy i starost o jídlo. Když nás bylo více, tak byla s námi kuchařka. Dcera měla na starost hygienu dětí a syn s kamarádem připravovali různé akce a soutěže. Jídlo bylo sponzorováno, zdravé, ale skromné. Byly tam i děti ze skromných poměrů, s těmi nikdy problémy nebyly! Horší to bylo s těmi, kteří dostávali vysoké kapesné a odmítávali pít čaj, kterého bylo vždy dostatek a nad jednoduchým jídlem ohrnovali nos. Kupovali si jídlo, hlavně pití za své peníze a dávali nám najevo, svou převahu. (Naštěstí těch bylo málo) Nebylo to jednoduché se s tím vyrovnat. Ale zvládli jsem to. Dnes už jsou všichni dospělí, potkávám se s nimi a můžu bilancovat. Ty skromnější, jsou na tom dobře a stejně vedou své děti tak, jak byli vedeni oni. Zato ti, co jich chrastily bankovky v kapse, mají problémy a nemalé. Rodiče si zoufají…

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...