Když má někdo les(ž) v sobě
Ilustrační foto: Pixabay

Když má někdo les(ž) v sobě

17. 6. 2023

Mám teď v rámci dlouhodobého pobytu v nemocnici víc času psát, číst i přemýšlet. A tak bych ráda nabídla k diskuzi trochu jiné téma než je u mě zvykem. Téma, které nedávno rozbouřilo poklidné vody téměř všech literárních rubrik a portálů...

Získání důvěry bývá dlouhodobý proces, zatímco její ztráta může být dílem okamžiku, to je známá věc. Proto mě těší, že se už snad konečně po tom nečekaném a hlavně zcela nesmyslném výbuchu negativních nařčení z plagiátorství situace zvolna uklidnila a vítr nenávratně rozfoukal i zbylý „atomový“ prach. Já jsem se ho však nadýchala příliš zhluboka a bohužel ho mám na plicích ještě tolik, že se ho pokusím zbavit těmito řádky.

Především bych chtěla vyjádřit svůj obdiv ke spisovatelce Aleně Mornštajnové. Jak píše, proč píše, jak dlouho a svědomitě se připravuje, a jak upřímně a s láskou o své vášni pro psaní hovoří. To všechno, ve spojení s její skromností navzdory všem oceněním, která si svým talentem vydobyla, zákonitě budí v jejích čtenářích důvěru. A zároveň nadšení, s jakým je každá její nová kniha očekávána. Mám je doma všechny... Ale samozřejmě také vím, že není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem, a byla bych hodně naivní, kdybych si myslela, že můj obdiv a nadšení vůči paní Mornštajnové musí sdílet každý. To jistě ne, i když věřím, že je nás většina...

Ovšem to, co rozpoutala jistá renomovaná literární publicistka svým nabubřelým tvrzením, že poslední spisovatelčin román Les v domě je...cituji: "něco mezi creepypastou a šedou zónou literární výpůjčky", to mě rozlítilo k nepříčetnosti. A zdaleka nejen proto, že jsem nevěděla, co tohle příšerné slovo znamená. Tím víc, když jsem si to zjistila! Tento způsob vyjadřování je totiž přímo hmatatelným důkazem, že z takových zdrojů, jako je jakýsi avantgardní on-line deník, paní Mornštajnová rozhodně svoji inspiraci nečerpá.

Ze všeho nejvíc mě však rozčílilo, že v této pseudo sofistikované kritice (patrně ve snaze odlišit se za každou cenu) zaznívá zcela neprůkazné a dokonce mnohokrát vyvrácené nařčení, že si zkušená spisovatelka vypůjčila = ukradla příběh jiné osoby. Osoby, která před zraky veřejnosti svoji tvář skrývá pod strašidelnou (creepypastovou!) kočičí maskou a svoji identitu v prázdné krabici na hračky.  Podle mého soudu se musí nejspíš obě dámy cítit umělecky nedoceněné, a ve své spřízněnosti, ať už společným působištěm či osobním vztahem, se rozhodly zviditelnit na úkor až příliš oblíbené spisovatelky. A za takovým úmyslem nemůže být nic jiného, než malá, všudypřítomná lidská (nebo jen ženská?) závist…

Jakkoli je mi líto, co komiksová umělkyně v raném dětství prožila, připadá mi – a teď samozřejmě fabuluji – že se dvě kamarádky z jakéhosi alternativního internetového portálu dohodly, že po zádech nekorunované královny českého románu vyšplhají společnými silami rovněž na výsluní popularity. A to se jim – doufejme, že opravdu jen dočasně – bohužel podařilo. Jenom proto, že se jim dávno publikovaný příběh jedné z nich zdál podezřele podobný příběhu nešťastné cácorky z románu Les v domě. A jenom proto ho nechaly rozcupovat na kousky, prozradily děj, pointu i všechna tajemství, která měla zůstat ukryta před čtenářem až do poslední stránky, tak jak to umí právě Alena Mornštajnová. To považuji téměř za zločin...

Ostatně, i kdyby - jak sama autorka románu uvádí v jednom z rozhovorů - čistě teoreticky vyslechla kdysi ve vlaku zrovna příběh z inkriminovaného autobiografického článku, který si třeba její spolucestující předtím přečetli na internetu nebo o něm rovněž někde slyšeli, tak by paní výtvarnice s krabicí na hračky mohla být vlastně poctěna, že si její smutný zážitek vybrala pro tak dokonalé a mystické zpracování ve svém románu zrovna tato významná spisovatelka… Ale jestliže ji to naopak velmi rozjitřilo, jak tvrdí, měla paní Mornštajnovou slušně oslovit a sdělit jí své podezření sama, bez médií a bez útoků proti ní. A pokud by jí nařčení paní A.M. jednoznačně vyvrátila, měla to zkrátka komiksová umělkyně přijmout a ne se ji snažit usvědčit ze lži... Takové trauma přece nezažila jenom ona, podobných zpovědí je plný internet. Zrovna dnes jsem opět na jednu narazila, a to mě inspirovalo k vyjádření svého názoru zcela veřejně. 

Jenže obě dámy z podivného portálu si tvrdošíjně stojí za svým, aniž by akceptovaly obhajobu spisovatelky, čímž zcela bezostyšně a neprávem oslabují její důvěryhodnost, berou jí chuť psát a vědomě jí tím ubližují. A to je pro mě osobně nepřijatelné.

Vím totiž, jaká je to slast usednout v tichu k počítači, nechat plynout myšlenky a snažit se je co nejlépe zachytit do písmen, slov a vět, a skládat je k sobě tak dlouho, až má člověk pocit, že je to ono. A druhý den si to přečíst a zase v textu něco změnit, přepsat, upravit… Ten tvůrčí proces je čirá radost.

Proto pevně věřím, že si paní Alena Mornštajnová nenechá vzít chuť do dalších plánů, a už vůbec ne radost ze psaní, které naplňuje nejen ji samotnou, ale obohacuje především nás, její čtenáře a hlavně čtenářky. Že se v žádném případě nedá touto nechutnou kauzou odradit od svého osobitého způsobu vyprávění a že se rozhodně nevzdá svého práva na literární licenci a svobodu projevu…

K tomu jí přeju hodně síly, trpělivosti a dalších úspěchů, a všem ostatním jako vždy hezké vztahy v běhu času!

H.Š.

Glosa Hany Švejnohové knihy životní postoj
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Mě tento spor také nechává v klidu. Podle mě to není závist, ale konkurence a s ohledem na minulost konkurenční boje měly v mnoha případech daleko horší následky. Měla jsem výhodu, že jsem vyráběla výborné zákusky, které široko daleko neměly konkurenci.
Jarmila Komberec Jakubcová
Několik knih od spisovatelky A.M. jsem četla a měla ji i v lázních. Příběhy jsou zajímavé, dobře čtivé a odkud brala paní spisovatelka náměty je mi jedno. Ale znám i řadu dalších dobrých autorů zajímavých příběhů.
Jana Tulejová
Knihu jsem přečetla na jedno posezení, je skvěle napsaná. Kritiky na knihy si přečtu, ale nikdy na ně nedám, stejné to mám i s kritiky filmů a seriálů. Ten spor mne nechává chladnou, říkám si že "závist je sviňa".
Olga Škopánová
Paní Švejnohová nikdo vám neurčuje co máte číst a co se vám má líbit. Kritika nějakého díla nemusí být vždy příjemná, ale kritik není od toho, aby dílo pouze chválil a tak bychom to také měli brát. Konec konců nejobjektivnějším kritikem každého díla je pouze čas, který spravedlivě oddělí to kvalitní od nekvalitního.
Jana Šenbergerová
Nemohu posuzovat, co jsem nečetla, ale jsem schopná posoudit, co je v mezích obyčejné slušnosti a co už je hodně za hranou. Všechno už tu někdy bylo. Dokonce prý každý z nás má nejméně sedm dvojníků, tak proč by nemohla být podrobná různá díla. Vesmír je plný našich myšlenek. Děkuji, paní Švejnohová.
Hana Švejnohová
Zdá se, že při tak obrovském množství stále nových autorů a jejich knih bylo zřejmě nutné zasáhnout... Dost bylo nežádoucí úspěšnosti jedné nenápadné spisovatelky, šest úspěšných titulů za sebou stačilo, je na čase, aby se stal literární hvězdou někdo další... Velmi trefně to níže napsala paní Lenka Kočandrlová... děkuji.
Radana Chybová
Hanu jsem přečetla na vřelé doporučení kamarádky. Hodně jsem od toho očekávala,ale moc se mi to nelíbilo, protože postavy i děj v knize strašně šustily papírem. Paní Klíčová celkem trefně přirovnala tvorbu paní Morštajnové k práci umělé inteligence. Nového (myslím kreativního) v tom nic není,zato je cítit touha zavděčit se čtenáři. Byla- li by paní Morštajnová lepší spisovatelkou, možná by se v jejím lesním příběhu nikdo nepoznal a k aféře by vůbec nedošlo.
Hana Švejnohová
Na svůj názor máte právo, Olgo... Právě jsem se vrátila z rehabilitace a mám velkou radost (aspoň pokud to v této nehezké a zbytečné souvislosti lze nazvat radostí), že se i většina z vás přiklání k mému úhlu pohledu. V našem věku patří dobrá knížka skoro k nejčastěji zmiňovaným kratochvílím, ale nikdo, ani vystudovaná, leč naprosto neomalená literární kritička mi přece nebude svým nezáživným elaborátem určovat, co mám považovat za dobrou lieraturu a co ne!!! Přečetla jsem si na Alarmu její níže avizovaný poslední článek na téma A.M. a musela jsem se jít projít svižným krokem o berlích, abych se uklidnila, s nadějí, že mi její arogance nezpomalí proces hojení... Literaturu přece vnímáme stejně jako hudbu nebo výtvarné umění, bez ohledu na to, kde ke svému dílu vzal jeho autor inspiraci, a je mi úplně jedno, jestli podobnou krajinu namaloval Jambor nebo Úprka... Umění, a to i slovesné, je přece hlavně o emocích, jak na nás působí, jak ho vnímáme, a podle toho se rozhodujeme, od koho si doma pověsíme obraz nebo který spisovatel se v naší knihovně objevuje nejčastěji. A jestliže paní "krabice na hračky" jednou svěřila své tajemství takové instituci jakou je internet, tak i kdyby ho nakrásně uchopil a zpracoval jakýmkoli způsobem kdokoli, proč to probůh považuje za takovou svatokrádež, to vážně nechápu. Ale to už se opakuju... Mně zkrátka celá tato kauza připadá od obou jejích protagonistek z Alarmu zcela nepatřičná, nestoudná a zlomyslná (a to jsem velmi opatrná ve výrazech!) vůči paní Mornštajnové nejen z etického hlediska, ale také proto, že doslova obnažily a vystavily na pranýř její knihu dříve, než si svoji pověst stačila vybudovat sama. Mimochodem - ani mně se nelíbí všechny knihy Aleny Mornštajnové úplně stejně, ale Hana a Les v domě patří rozhodně k těm, které mě oslovily nejvíce. Děkuji vám za vaše názory 
Olga Škopánová
I já jsem četla rozhovor s paní Morštajnovou a nebylo tam nic víc než ublíženecké fňukání.
Jitka Hašková
Četla jsem o tom rozhovor s paní Morštajnovou v Magazínu MF. Je to pravda co píšete. Bohužel hulvátství je v Čechách na pochodu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.