Tipy na nové knihy aneb co číst za dlouhých podzimních večerů
Ilustrační foto: Pexels

Tipy na nové knihy aneb co číst za dlouhých podzimních večerů

1. 11. 2023

Babí léto je pryč, dny se krátí, nastává ideální čas zasednout v teple domova ke knize. Co číst? Přinášíme vám tipy na celou řadu knižních novinek.

Scarlett Wilková: Desetkrát a dost

Snímek obrazovky 2023-10-30 v 8.55.21.png

Seznamka po padesátce je jako spící sopka – všichni jsou zdánlivě zkušení, klidní a vyrovnaní, ale pod povrchem to vře. Svoje štěstí tam zkouší i novinářka Markéta, pečovatelka Briana a majitelka seznamky Tamara. Všechny se poznají se sympatickým mužem, který ale vždycky po desáté schůzce zmizí. Při pátrání po jeho identitě se ženy seznámí a zjistí, že sdílejí celou řadu zájmů, třeba lásku k cestování. V malebném řeckém městečku Parga na ně pak čeká zajímavé překvapení...

Pohádky pro malé caparty

Pohadky-pro-male-caparty-op.jpg

Nejnovější dětská knížka spisovatelky a novinářky Marcely Kohoutové. Čtenáře zaujala už svojí první knížkou Příhody veverky Madlenky a jejích přátel. Oblíbené byly rovněž knihy Malý velký komik, kterou napsala se svým manželem, hercem Járou Kohoutem a retro příběh autorčiny prababičky Provařená historie. V současnosti je šéfredaktorkou časopisu Naše rodina, kde pohádky z její nové knížky také poprvé uveřejnila.
Ryze české pohádky pro nejmenší děti a všechny čtenáře, kteří neztratili dětskou duši, vznikaly ve stínu egyptských pyramid, kde autorka prožila několik let. Vymyslela je pro svou tehdy narozenou dcerku. Ilustrace k nim vytvořila známá a oblíbená malířka a ilustrátorka Inka Delevová. Svými roztomilými obrázky doprovodila více než stovku knih pro dospělé, mládež i děti. Pohádky pro malé caparty už ale bohužel zůstanou její poslední knížkou, kterou ještě stihla ilustrovat, než nás navždy opustila.

Václav Neckář, Pavel Hénik: Šíleně veselý princ

05448-neckar-potah.jpg

Publikace obsahuje desítky fotografií, které provází poutavé vyprávění. Na spletité cestě životem Václava potkala sláva a fenomenální úspěch, ale také zákazy, šikana a nakonec i těžká nemoc. Na čas sice upadl do zapomnění, ale po letech se znovu vrátil na výsluní a svými písničkami získal srdce posluchačů o tři generace mladší. Kniha je unikátní i tím, že na zážitky s Václavem v rozhovorech zavzpomínali Marta Kubišová, Jan Neckář, Jan Hammer, Michal Horáček, Petr Janda, Michael Prostějovský, Zdeněk Prokeš, Josef Jelínek, Zuzana Zemanová, Josef Kolín, Marcela Michaličková, Dušan Neuwerth, Jaromír Švejdík a Jan Cina.

Petr Šabach: Láska je kurva a jiné povídky

280092.jpg

Neobyčejné dobrodružství nočního hlídače v Národní galerii. Ďábelské pokušení malého Péti v poslední den školy. Zběsilá jízda ve vídeňském nevěstinci. Rodinná slavnost jak vystřižená z černohumorných komedií filmové nové vlny. V krátkých prozaických textech, souborně publikovaných poprvé, se Petr Šabach představuje jako mistr české povídky. Vypravěčské nasazení, smysl pro kouzlo mluveného jazyka i pro poetiku všedního dne jej řadí po bok velikánů žánru, jakými byli Jan Neruda, Jaroslav Hašek či Bohumil Hrabal.

Patrik Hartl: Gazely

patrik-hartl-obalka-gazely.png

Toto je příběh bouřlivého týdne tří nejlepších kamarádek, které kdysi chodily do třídy s Prvokem, Šampónem, Tečkou a Karlem.
Šárka v pondělí oslaví narozeniny, večer ztratí mobil a v úterý se jí kvůli tomu otřese život v základech. Karolína ve středu přivítá doma svého manžela, se kterým rok nežila, a musí se to znovu začít učit. A Helena během pátku konečně uvěří, že by mohla zapomenout na rozvod a znovu se zamilovat. Události těchto všedních dní je vrhnou do takových turbulencí, že ani jedna z nich večer před víkendem netuší, jak bude její život vypadat v neděli. Je to román o radostech, které nejde prožít bez odvahy, o nekonečném boji o rodinnou harmonii a o náctiletých snech, kvůli kterým je třeba riskovat.
 

 Kateřina Tučková: Vitka

Snímek obrazovky 2023-10-30 v 8.57.24.png

Vitka je příběh o závratném vzestupu mladé talentované ženy, která se dokázala prosadit v oblasti dodnes vyhrazené především mužům. Její život byl fascinující směsicí výjimečného nadání, píle a neústupnosti, ale také svobodomyslnosti, kterou šokovala své okolí. Zemřela v pouhých pětadvaceti letech, válkou odříznutá od domova v jihofrancouzském Montpellieru. V té chvíli však už měla za sebou studia v Brně, Praze a Paříži, složila na čtyřicet oceňovaných skladeb, dirigovala významné evropské orchestry a byla životní i tvůrčí partnerkou Bohuslava Martinů, s jehož ženou Charlottou tvořili proslulý milostný trojúhelník. Či mnohoúhelník, vezmeme-li v úvahu její četné milence, mezi nimiž nechyběli známí představitelé meziválečné avantgardy pobývající toho času v Paříži. Kdyby přežila, byla by jednou z nejslavnějších českých žen.

Martin Moravec: Mezi nebem a pacientem

0430851-20_detail-product-gallery.jpg

Při jeho práci jde o vteřiny. Během nich se musí rozhodnout, vytěsnit emoce a často si i sáhnout na dno. Lékař letecké záchranky Marek Dvořák takové situace zažívá denně a teď i vás vezme do světa, o kterém snil už jako malý kluk. Jak vypadá práce doktora ve vrtulníku? Na které vzlety nikdy nezapomene? Kdy měl při zásahu strach a co už by ve službě nechtěl zažít? Je to vyprávění, při kterém se občas tají dech....

Ian McEwan: Hodiny

Snímek obrazovky 2023-10-30 v 8.45.35.png

V době, kdy svět stále ještě počítá náklady druhé světové války a železná opona se spustila, život jedenáctiletého Rolanda Bainese se obrátí vzhůru nohama. Dva tisíce kilometrů od matčiny ochranitelské náruče, uvězněný v internátní škole, přitahuje svou zranitelností učitelku klavíru slečnu Miriam Cornellovou a zanechává v ní jizvy i vzpomínku na lásku, která nikdy nezmizí. Hodiny jsou intimní i univerzální příběh o lásce, lítosti a neklidném hledání odpovědí.

Alena Chládková: Láska v sedmdesátkách

Snímek obrazovky 2023-11-01 v 13.41.42.png

Doba se změnila, oni dva ne. Skutečně stará láska nerezaví?  Román o osudovém setkání v době normalizace a opětovném hledání naděje na počátku milénia. Láska v sedmdesátkách je nejen milostný příběh dvou mladých lidí, studentů gymnázia Magdy a Viktora. Důležitou kulisu jejich romantického dobrodružství tvoří doba normalizace v sedmdesátých letech dvacátého století v ČSSR. I když zpočátku se projevuje jen nenápadně, nakonec velmi tvrdě zasáhne do života obou hrdinů.

Wendy Holdenová: S odvahou v srdci

Snímek obrazovky 2023-11-01 v 13.35.40.png

V červnu 1941 žije Ella společně s rodinou ve varšavském ghettu, v němž právě vrcholí epidemie tyfu. Němečtí okupanti vězní tisíce lidí v přeplněných domech a těla mrtvých se hromadí na ulicích. Vzápětí přichází zpráva, že Němci napadli Sovětský svaz, a zdá se, že jejich hrůzovládu už nic nezastaví. Tehdy se Elliným rodičům podaří s pomocí přátel, manželů Zuly a Artura Pieńkiewiczových, propašovat dceru z ghetta a Zula přijme dívku do rodiny. Nějakou dobu se jim daří unikat prozrazení, smyčka se však stahuje a cena za obětavost a odvahu je vysoká...

Hana Whitton - Anežka z Kuenringu - první po královně

Snímek obrazovky 2023-11-01 v 13.38.31.png

Když se mladý český kralevic Přemysl Otakar II. ožení s téměř o třicet let starší vévodkyní Markétou Babenberskou, je tento diplomaticky dojednaný sňatek považován za oboustranně výhodnou politickou dohodu. To však platí pouze do chvíle, než začne být jasné, že Markéta budoucímu českému králi nedá dědice. Tehdy se na scéně objeví krásná a vzdělaná Anežka ze starobylého šlechtického rodu Kuenringů. Její vztah s Přemyslem Otakarem II. záhy přeroste v hlubokou lásku, která může ohrozit Markétino dosud výsostné postavení. Na pozadí bouřlivého politického dění v Evropě 13. století se tak rozehrává dramatický příběh milostného trojúhelníku a mocenských bojů...

Amazing Ameziane: Tarantino o Quentinovi

a101n0f0006643_tarantino-o-quentinovi-2d.jpg

Necenzurovaný komiksový výlet do duše slavného režiséra. Dozvíte se o Tarantinově mládí, o jeho filmařských začátcích a režijní filozofii. Komiks nabízí mimo jiné zajímavé detaily z natáčení jeho devíti filmů, které změnily svět kinematografie. 

Karel Pošíval – Markéta Nekolová: Vyjednavač

obálka vyjednavač.jpg

Když slova zachraňují životy. Poznejte zblízka práci policejního vyjednavače a zjistěte, jak mohou různé vyjednávací postupy obohatit i váš život!

 

Richard W. Bulliet a kol.: Země a její národy I.: Do roku 1550

A101V0F18497_Zeme-a-jeji-narody-1-sv-2d.jpg

Moderní průvodce světovými dějinami ve výpravném provedení. Dějiny světa nejsou jen dějinami Evropy – v této zevrubné publikaci to dokládá kolektiv renomovaných historiků.

Lucie Bechynková: Neodpovídej

Neodpovídej.jpg

Debutový detektivní román od zakladatelky podcastového fenoménu Opravdové zločiny. Ve spletitých pavučinách virtuálního světa se pohybuje přitažlivý muž, který vstupuje do života mladých žen.

Aleksander Kaczorowski: Hrabal: Sladká apokalypsa

OBALKA_Hrabal_TITULKA.jpg

Biografie slavného českého spisovatele od oceňovaného polského bohemisty. Díky osobní známosti obou autorů je navíc příběh doplněn historkami doslova z první ruky.

Arnošt Goldflam: Strašidelná Šumava

Strašidelná Šumava.jpg

Podivné strašidelné příběhy z ponurých šumavských hvozdů. Šumava je kraj nejen krásný, ale také tajemný – a někdy i hrůzný. Vyprávění, ze kterých bude příjemně mrazit dětem i rodičům.

David Miřejovský: Amerika na mušce

Amerika na mušce.jpg

Ožehavá témata americké současnosti v hledáčku reportéra ČT  Poznejte americkou realitu očima žurnalisty, který se dostane i do míst, kam běžný turista nezavítá!

Tomáš Etzler: Novinářem v Číně 2

A101V0F0002575_Novinarem-v-Cine-2-2d.jpg

Další várka syrových příběhů ze života známého novináře v Číně. Nahlédněte do života běžných Číňanů i života zahraničního novináře, který přinášel zpravodajství z totalitní země. Vyšehrad, cena 499 Kč

 

Jiří Krampol, Patrik Rozehnal: VYLOMENINY Jiřího Krampola

Vylomeniny potah lic.jpg

Jiří Krampol je vulkán českého humoru. Dokáže ze sebe chrlit veselé příběhy, vtipy a humorné vzpomínky na své herecké kolegy. Každého chce potěšit a pobavit. Říká, že život má být švanda. Zároveň vám přiblíží své dětské a studentské vylomeniny, první herecké zkušenosti nebo sportovní úspěchy a zavzpomíná na natáčení slavných filmů, seriálů a zábavných pořadů.
https://www.radioteka.cz/detail/crobook-876481-jiri-krampol-patrik-rozehnal-vylomeniny-jiriho-krampola

 

Audioknihy

Audiokniha Agatha Christie: Nedokončený portrét

SS027249-CZ.jpg

Oblíbená spisovatelka vydala pod pseudonymem Mary Westmacott literární obraz části svého života. Na postavě Celie z románu Nedokončený portrét líčí své bezstarostné dětství a dospívání, silné pouto s matkou, sňatek, narození dcery, rozpad manželství, psychické zhroucení i pokus o sebevraždu. Čte Jan Vlasák.
https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-884354-agatha-christie-nedokonceny-portret

Audiokniha Leo Rosten: Pan Kaplan má stále třídu rád

SS027100-CZ.jpg

Miroslav Donutil (Hyman Kaplan), Ladislav Lakomý (prof. Parkhil) a další v seriálu o půvabně humorných jazykových a jiných potížích žáků Večerní přípravné školy pro dospělé v New Yorku.
https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-872475-leo-rosten-pan-kaplan-ma-stale-tridu-ra

Audiokniha Arthur Conan Doyle: Pes baskervillský

SS027089-CZ.jpg

Martin Finger jako Sherlock Holmes a Petr Lněnička jako doktor Watson ve slavném detektivním příběhu o děsivém psu, který pronásleduje rod Baskervillů.Kdo po záhadné smrti sira Charlese usiluje o život jeho mladého dědice? Je to opravdu démonický pes potulující se po vřesovištích?
Nejznámější anglická detektivka s prvky gotického románu.
https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-872055-arthur-conan-doyle-pes-baskervillsky

Audiokniha Tereza Brdečková: O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha

SS027178-CZ.jpg

Tři generace žen Jana Wericha: manželka Zdenka, dcera Jana a vnučka Zdenka, řečená Fanča. Tři chytré, schopné a vtipné souputnice byly pro Wericha tím nejcennějším, co na světě měl – vedle jeho publika. Tereza Brdečková spolu s Fančou provázejí čtenáře třígeneračním příběhem o životním údělu žen a současně o hlubokých vnitřních rozporech umělců v Československu. Zdrojem byly i dosud nepublikovaná rodinná korespondence a Werichovy soukromé deníky. Účinkují: Alena Sasínová-Polarzcyk, Magdaléna Holcová, Norbert Lichý.
https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-877670-tereza-brdeckova-o-jane-a-zdenkach-kolem-jana-wericha

 

Fotografie obálek knih poskytla jednotlivá nakladatelství

 

 

 

knihy kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.