Proč se lidé vzájemně osočují
Ilustrační foto: Pixabay

Proč se lidé vzájemně osočují

16. 6. 2023

Vím, že nikdo z nás není ideální. V životě i tady na našem webu se setkáváme s lidmi pozitivními i negativními. Sleduji na našich stránkách osočováníí a někdy vzájemnou nevraživost. Dokonce správce našich stránek pan Raška musel některé jednotlivce usměrňovat.

Každý člověk má právo na svůj názor. Nemusíme s ním souhlasit, ale není to důvod k napadání. Každý má jiné zkušenosti, jiné oči a uši. Já jsem si myslel, že člověk, jak stárne, tak zmoudří a nebude tolik útočit. Zjišťuji bohužel, že je to asi naopak. S přibývajícím věkem naše negativní povahové rysy sílí. Zloba, zášť, závist a další nepěkné vlastnosti se derou více na povrch. Dříve jsme se je snažili potlačovat. Ve stáří tomu dáváme volný průběh.

Je to škoda. Negativní myšlenky ovlivňují i kvalitu našeho života. Položil jsem si otázku: “Proč tomu tak je“? Možná je to tím, že jsme více nemocní, máme více bolesti a víme, že se nacházíme v posledním období našeho života. Své jsme si odžili a třeba ti mladí se toho ani nedožijí. Podle mě bychom se měli navzájem více chválit, povzbuzovat a nikoliv kritizovat, zpochybňovat a útočit. Zpříjemnit si navzájem život. Také poradit a soucítit.

Nejhorší je e-bitva v politice. Tam se bojuje. Hodně z nás je o sobě přesvědčeno, že v této oblasti má patent na rozum. Tak jako skoro každý chlap si myslí, že by mohl koučovat národní mužstvo ve fotbale. Kdo má opačný názor, tak je nepřítel. Například se tady lidé do krve hádali, který je lepší prezidentský kandidát? Přitom si neuvědomují, že hlava státu nemá skoro žádný vliv na jejich život. Kdo ale jim ho ovlivňuje? Především Parlament. Jaké zákony přijímá. Kolik bude DPH na potraviny a další komodity, jak vypadá dostupnost bydlení, zdravotní péče, doprava, rodina a další. Samozřejmě i moc výkonná. To jest Vláda ČR. Jak koná? Jak se staví k zdražování. Kecy v televizi, manipulace politiků? To mě nezajímá. Mě interesuje, jak konají. Hlavně si někde napište do deníčku, co říkali a slibovali loni, potom jim to v příštích volbách můžete spočítat. Nic jiného nám nezbývá!!!! 

lidé politika životní postoj
Hodnocení:
(4.8 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
O politiku se nezajímám, protože už mám málo času k žití a nebudu si ho kazit zbytečnými a marnými diskuzemi. Žiji, jak se dá, moc si nestěžuji a opravdu nechci ztrácet čas s nespokojenými a negativními lidmi. Jestli jste si nevšimli, tak na to je život krátký.
Miloslava Richterová
Ono kromě toho rčení o perlách, je také dobré Zameť si před svým prahem. V diskuzi k článku Jak se člověk stane důležitým v 6:46 nejsou zrovna všechna slova spisovná.
Jana Tulejová
Pane Berko, radši to nedělejte. Postavil byste se jako nějaký soudce, nebo jediný spravedlivý, byl by to nástroj k popouzení. Chtěla jsem jen odpověď od paní Radlické, ovšem její věta " Snažila jsem se být tady na íčku přínosem vzhledem ke svým profesím a zkušenostem" už navozuje jakousi nelibost. Zavání to namyšleností.
Jindřich Berka
Paní Tulejová, doufám, že nikdo mezi námi nenávidí, ale stačí závist, vyzobávaní chybiček, osočování a hlavně nepřejícnosti. Podstata článku ho vůbec nezajímá. On chce toho druhého rozzlobit a útočit. Asi má z toho radost. Pokud chcete, tak já si tu práci udělám a budu to měsíc poctivě ty útoky zapisovat a potom vám výsledek pošlu. Já vím, že lidi nezměním, ale je to třeba pranýřovat. Ani tady se nesmí mlčet. Jindra
Jana Tulejová
Původně jsem se nechtěla zapojit do diskuze, ale kvůli jedné větě musím. Kde jste tady, paní Elo Radlická, potkala nenávist?
Jitka Caklová
"Pokud za svá rozpoložení viníme druhé, pak jsme na špatné cestě."
Jitka Caklová
Kolik lidí už napsalo články s dobrým úmyslem. Kolik těchto lidí, s dobrým úmyslem, umělo reagovat na příspěvky těch, se "špatným" úmyslem? Kolik lidí umí rozlišit, oponentní názor od napadání a urážek? Pokud považuji oponentní za napadení, či urážku, pak mám problém já a oplácím stejnou mincí, občas i mnohem vyšší hodnoty. Pokud ale připustím, že někdo může mít názor odlišný, vyplývající z jeho odlišné zkušenosti, pak se nejedná o překrucování, nýbrž o jiný úhel pohledu. Tím pádem nepotřebuji reagovat a není co řešit. Už dvě pravdy jsou prevít a když jsou tři, čtyři a více...... Tolerance se bohužel stala popelkou.
Jitka Caklová
Na článek plný negací nemůže pan Berka očekávat pozitivní reakce. Zkrátka, "Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá." :-)
Soňa Prachfeldová
Láska vítězí nad lží a nenávistí. Kéž by tomu tak bylo. Každý máme v sobě nějaké povahové vlastnosti a máte pravdu pane Berka, že věkem a možná i obtížemi se prohlubují. Lidstvo už je takové. Dobrých lidí je mezi námi hodně, buďme optimističtí.
Jana Kollinová
Pane Berko, zřejmě jste tentokrát zvolil méně atraktivní téma přitahující negativní komentáře. Bohužel, zde odpověď na otázku "Proč se lidé vzájemně osočují" nenajdete. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.