Bonsaje
Všechny fotografie: Anna Čípová

Bonsaje

27. 4. 2023

Každý asi ví, že bonsaje jsou miniaturní stromy pěstované v miskách a tvarovány tak, aby navozovaly iluzi starého stromu. Ale co vše musí provádět pěstitel, vám přiblížím. Manžel pěstoval bonsaje čtyřicet roků, a tak si troufnu říct, že vím.

Vše začíná výběrem keramické misky a podmisky, nákupem „nářadí“ (nůžky, kleště, dláta, tvarovací drát) a substrátu. Následuje rozhodnutí, jaký styl bonsaje se zvolí, např. vzpřímený, šikmý, kaskádovitý/ a konečně výběr vhodné dřeviny.

Bonsaje vyžadují dostatek světla, častou zálivku dešťovou nebo odstátou vodou, pravidelné hnojení, přesazování, stříhání, zkracování kořenů a hlavně hodně trpělivosti při tvarování. Na parapetech oken našeho bytu stávaly „zadrátované“ jednotlivé bonsaje několik měsíců i roků.

Součástí Flory Olomouc 2023 byla i mezinárodní výstava bonsají ve dvou pavilonech. Bohužel jsem navštívila pouze jeden z nich. Chodila jsem po pavilonu a vyčkávala na moment, kdy budu moct cvaknout spoušť fotoaparátu. Kolem boxů s bonsajemi proudily totiž davy lidí a stále mi někdo „lezl“ do záběru. Co se mi podařilo zachytit, uvidíte ve fotogalerii.

Přeji všem krásné jarní dny, snad se jich brzy dočkáme.

 

květiny příroda výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Bonsaje jsou krásné. Ráda se na ně dívám.
Eva Mužíková
Krásný koníček.
Dana Kolářová
Moc hezké.
Květuše Pinkasová
Kouzelné bonsaje vždy u mne měly velký obdiv. Vláďa měl nádhernou zálibu a já to vím až dnes. Děkuji Aninko ♥
Zuzana Pivcová
Jsou krásné i na fotografiích a při Tvé poznámce jsem si, Aničko, hned připomněla Vláďu. Několik bonsají znám pouze z trojské botanické zahrady, kde jsou součástí japonské zahrady. Sama bych je však pěstovat neuměla.
Lenka Kočandrlová
Čísla 11 a 6 se mi líbila nejvíc. Na zahradě mám několik přísně stříhaných stromků, např. dub,buk,modřín,borovici....Když příliš vyrostou,tak je uříznu a začnu zase s jinými. Doma se mi bonsaj nikdy neudržela, uschla nebo jsem ji vysadila ven na zahradu.
Hana Rypáčková
Povídala jsem si Vláďou o nich. Mám asi 3 z tlustic a jeden doubek na zahradě..
Anna Čípová
Děkuji za milé komentáře a mám radost, že se fotografie líbí. Majko S., v bytě mám 6 bonsají a venku u paneláku je lípa a jabloň. Jsem zvědavá, jak zvládnu o bonsaje pečovat. Bohužel už jeden "nepřežil".
Soňa Prachfeldová
Aničko, vím, že Vladimír i rozdával bonsaje. Jsou krásné, líbí se mi, ale neměla bych trpělivost na pěstování. Krásně zvěčněno.
Alena Švancarová
Bonsaje se mi také hodně líbí,ale pěstovat bych je neuměla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.