Husův vrch
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Husův vrch

14. 4. 2023

Nad Hostomicemi u Bíliny se tyčí nenápadný vrch, vršíček zvaný Husův vrch. Pátrala jsem, zda název souvisí s historií s Janem Husem, ale nikoli. Prý pojmenování je třeba hledat v přírodě.

Husův vrch je národní přírodní památka, kterou si oblíbili i vědci. Tento kopec vulkanického původu je cenným zdrojem dat z pradávné minulosti naší planety a proto je v zájmu geologů, či archeologů.

Víc než původ pojmenování vrchu mě zajímal hlaváček jarní, který v tuto dobu rozkvétá na svazích vrchu a září oslnivou žlutí. Tak jako každým rokem jsem se vydala shlédnout rozkvetlou krásu. A opravdu zářila již na úpatí vrchu. Právě oblast našeho Českého středohoří je pro tento nádherný kvítek jak stvořená. Na prosluněných stráních s dostatkem světla se hlaváčkovi jarnímu nejlépe daří. 

Když se vystoupá až na vrcholek, otevře se nádherné panorama krajiny severních Čech. Nas dosah je město Bílina, krásně se nad ním tyčí Bořeň a pravda také elektrárna Ledvice a průmysl, který je okolo. Městys Hostomice je z výšky krásný, daleko hezčí, než když se jím prochází. Nezaměnitelná krajina severních Čech se nám otevře jako na dlani. A když vše ozáří sluníčko, člověk si opět uvědomí, co krás nám nabízí matka příroda.

Tato lokalita je snadno dostupná i výstup na Husův vrch není nijak náročný. Odměna nemine nikoho v podobě krásných výhledů.

 

 

cestování Do stovky 2023 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 33 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Soni, pěkný článek z výletu. Ráda se dívám na fotky z Tvého milovaného kraje.
Soňa Prachfeldová
Děkuji za milé komentíky
Pavlína Vavříková
Pěkná pozvánka do vašho jistě milovaného místa.
Margita Melegova
Z fotek na mne dychlo jaro, uzivate si i s tou chlupatou kulickou, trochu zavidim.
Marie Měchurová
Hezká pozvánka na hezký výlet. Už se těšíme....
Soňa Prachfeldová
Děkuji moc za vaše milé komentiky.
Jana Jurečková
Soni, fotky jsou krásné. Překvapila mě modrá obloha, ale je skutečná, vypadá jak namalovaná. Hlaváček jarní je jak z pohádky. Já bydlím 15 km od Olomouce. Nejblíž máme les zvaný Království. Loni jsem tam natrhala medvědí česnek, ale jen malou kytičku. Letos jsem našla medvědí česnek u řeky Moravy. Květinky jsem zatím neviděla. Probouzející příroda je krásná. Už se těším, že přestane pršet. Díky za výlet.
Elena Valeriánová
Hlaváček jsem u nás nikde neobjevila, ale vím, že ve Středohoří se mu daří. Tak jsem ráda za fotky, které nám hlaváček rozzáří.
Miloslava Richterová
Soničko, moc hezké, děkuji.
Jan Zelenka
Je fajn, že na takové výlety stále máš. Za hlaváčkem jsme kdysi chodívali pod třebenický Košťálov. Bývala to chráněná rostlina. Nevím, jak je to teď.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.