Znovuzrození v gobelínu
Foto plakátu: Dušan Brabec

Znovuzrození v gobelínu

13. 4. 2023

Pravý gobelín je ručně tkaný, převážně nástěnný koberec. Ekvivalentní termín je tapiserie. Zhotovuje se na ručním tkalcovském stavu podle barevné předlohy zpravidla v měřítku 1:1. Styl práce na stavu se podobá paličkování.

Zlatým věkem výrobních manufaktur v Holandsku a Belgii bylo 16. až 17. století. Dodnes je zachovaná výroba pravých gobelínů klasickou technikou v Moravské gobelínové manufaktuře sídlící ve Valašském Meziříčí. Navazuje na odkaz první české gobelínové dílny založené na Valašsku roku 1898. Jejím ředitelem je od roku 1993 akademický malíř, grafik a textilní výtvarník Jan Timotej Strýček (narozen 2.12.1949 v Jindřichově Hradci). A právě tvorbu Moravské gobelínové manufaktury představuje výstava o zázraku znovuzrození výtvarné předlohy v gobelínu, umístěná v Císařské konírně Pražského hradu.

Vybrané monumentální gobelíny z let 2007 až 2022, kterých je na výstavě 26, jsou prezentovány společně se svými výtvarnými předlohami, a to nejen malbami od českých umělců Mikuláše Medka, Karla Malicha, Jiřího Sopka a Petra Nikla, ale také linořezy od Josefa Čapka, staršího bratra spisovatele Karla Čapka. Autorem moderně pojatých gobelínů z cyklu Tráva je sám Jan T. Strýček. Vystavené gobelíny návštěvníka jednoznačně ohromí a uchvátí, až se musí posadit, aby si ten zážitek dostatečně vychutnal. Výstava byla zahájena 1.2.2023 a měla skončit 23.4.2023, nicméně již byla prodloužena až do 21.5.2023. Je otevřena denně od 10 do 18 hodin a každé pondělí je přístupná pro osoby 70+ zdarma.

 

03-trava-4-2007-jan-t.-strycek.jpg08-videl-jsem-to-cesta-oko-2014-karel-malich.jpg

09-padici.jpg06-u-stolu-2014-jiri-sopko.jpg

07-den-a-noc-2020-mikulas-medek.jpg

kultura výstavy
Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Také děkuji za tip.
Martina Růžičková
Děkuji za tip na výstavu. Gobelíny staré i novodobé moc obdivuji. Určitě se na výstavu vydám.
Vladislava Dejmková
Zajímavé.
Alena Velková
Tímto článkem jste mě opravdu potěšil. Nevěděla jsem, že existuje gobelínová manufaktura. Našla jsem si jí na netu a je to fakt krása. Kromě Čapka a Medka i například Zbyšek Sion a spousta dalších. Jsem z toho nadšená. Na výstavu určitě zajdu.
Blanka Lazarová
Pěkná upoutávka. Při procházce po Pražském hradě se hodí zastavit. Děkuji. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.