Park Holubička a padesátiny Krištofa Kintery
Krištof Kintera. FOTO: Jan Slavík

Park Holubička a padesátiny Krištofa Kintery

18. 11. 2023

Že je to divné a nesouvisející spojení? Není, ba naopak. Malý městský park Holubička vzniklý ve 20. letech 20. století na místě zbořené vojenské pekárny, který se nachází u Starých Zámeckých schodů na Malé Straně v Praze na rohu ulic Valdštejnská a Klárov poblíž stanice metra A Malostranská a který je nazvaný podle sochy dívky s holubicí z roku 1958 od Václava Šimka, se od října 2022 stal branou do sochařského mikroměsta umělce Krištofa Kintery. 8.11.2022 v něm byla oficiálně odhalena instalace sedmi betonových miniatur existujících, zbouraných či utopických pražských brutalistních staveb z druhé poloviny 20. století, např. již zbouraný Hotel Praha, Ústřední telekomunikační budova na Žižkově (před zbouráním), obchodní dům Kotva, Žižkovská vysílací věž, Emauzský klášter Na Slovanech atd.

01-hotel-praha.jpg

 

02-ustredni-telekomunikacni-budova.jpg

03-obchodni-dum-kotva.jpg

04-zizkovska-vysilaci-vez.jpg

05-emauzsky-klaster-na-slovanech.jpg

Všechny modely jsou rozbité. Ale nemůže za to vandal. Jsou poničené cíleně, čímž chtěl autor upozornit na křehkost brutalistní architektury vybudované v období vlády KSČ. Park je volně přístupný a modely staveb si lze prohlédnout i v současnosti, po setmění jsou navíc osvětleny (viz model Hotelu Praha).

 

Krištof Kintera, český sochař a výtvarník, se narodil 20.září 1973. Studoval na Akademii výtvarných umění v Praze, mimo jiné v ateliéru Milana Knížáka. Třikrát byl nominován na Cenu Jindřicha Chalupeckého, ale nikdy ji nezískal. Nad pražským klubem Roxy inicioval a vlastníma rukama vybudoval experimentální prostor NoD (viz www.nod.roxy.cz). V roce 2012 měl ve výstavním prostoru Galerie hlavního města Prahy v Městské knihovně v Praze samostatnou výstavu Výsledky analýzy. Jeho průlomová výstava se ale odehrála v roce 2014 v Museum Tinguely ve švýcarské Basileji. V roce 2017 následovala zásadní česká výstava v Galerii Rudolfinum s názvem Nervous Trees, kterou vidělo 162 tisíc lidí, a v roce 2023 další samostatná výstava How can I help you v Centru současného umění DOX v Praze Holešovicích (viz plakáty a ukázky z výstav).

07-galerie-rudolfinum-plakat-k-vystave.jpg

 

08-demon-rustu.jpg

09-vsichni-chceme-byt-uklizeni.jpg

10-nervous-trees.jpg

11-instalace.jpg

12-dox-plakat-k-vystave.jpg

13-how-can-i-help-you.png

Jinak jeho jednotlivá díla obohacují nejrůznější výstavy, např. v roce 2022 dílo Siliconum Urbanum v Domě Radost (dříve Dům odborových svazů na Žižkově) na výstavě Art Prague Sculpture či skulptura v Muzeu Montanelli v Nerudově ulici na Malé Straně na výstavě Florálie, a v tomto roce na prodejní výstavě J&T Banka Art Index Pop-up v pražské Invalidovně dílo Apotheka, jehož cena byla 400 tisíc Kč (viz obrázky spolu s plakáty výstav). Aktuálně si šlo prohlédnout do 18.11. jeho dílo Emotion Reducer na předaukční výstavě v galerii European Arts na rohu Dlážděné ulice a Senovážného náměstí s vyvolávací cenou 85 tisíc Kč (díla všech umělců určená do aukce jsou zobrazena na odkazu www.europeanarts.cz). Vlastní aukce se uskuteční 19.11.2023 od 13 hodin v Obecním domě v Praze.

14-art-prague-sculpture-plakat-k-vystave.jpg

15-siliconum-urbanum.jpg

16-mumo-floralie-plakat-k-vystave.jpg

17-instalace-kintery.jpg

18-invalidovna-plakat-pop-up.jpg

19-apotheka.jpg

20-emotion-reducer.jpg

Jen pro zajímavost: podle databáze Art+ je Kintera nejprodávanějším současným českým umělcem na českých aukcích za poslední dekádu. Sběratelé v letech 2011 a 2020 koupili sto padesát jeho děl za více než 12,5 milionu korun.

Kromě parku Holubička má Kintera ještě další expozice ve veřejném prostoru, např. v Praze 7 na křižovatce třídy Dukelských hrdinů a nábřeží Kapitána Jaroše cyklistická instalace Kolo do nebe k uctění památky Jana Bouchala, který zahynul právě na kole po srážce s automobilem, či v parku Folimanka pod pražským Nuselským dílo Memento mori v podobě pouliční lampy obrácené vzhůru, což má připomínat stovky lidí, kteří si na tomto místě v průběhu let dobrovolně vzali život. Z mimopražských instalací je to např. v Litomyšli sedm metrů vysoká klečící dřevěná figura spínající ruce k nebi či instalace Public Jukebox na louce u lesa v sedlčanské krajině nedaleko vesnice Hrachov, kde lze pustit na sto skladeb, písní i mluveného slova.

21-kolo-do-nebe.jpg

 22 Memento mori

23-litomysl.jpg

24-public-jukebox.jpg

Tímto příspěvkem jsem chtěl připomenout soudobého českého umělce vybočujícího z průměru (podobně jsem dříve upozornil na podobného umělce Davida Černého – viz www.i60.cz/clanek/detail/32313/musoleum-muzeum-del-davida-cerneho). Pro zájemce ještě uvádím, že práce a instalace Krištofa Kintery jsou soustředěny na odkazech www.kristofkintera.com/recent-works.htm a www.artlist.cz/kristof-kintera-187/. Zároveň jsem chtěl upozornit na některé méně známé pražské galerie, do nichž mají většinou senioři vstupy zdarma, a na veřejné instalace, které můžete obdivovat při procházkách nejen Prahou.

 

Zdroj fotografií:

Dušan Brabec
https://kristofkintera.com

 

kultura umění výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.