JSP Art Gallery – nově otevřená galerie na pražské Malé Straně
Malíř, teolog, filosof, pedagog a kurátora Jaroslaw Sebastian Pastuszak

JSP Art Gallery – nově otevřená galerie na pražské Malé Straně

22. 10. 2023

Od 18.10.2023 je pro veřejnost otevřena nová galerie v romantickém prostředí Malé Strany na adrese Lázeňská 4, hned vedle kostela Panny Marie pod řetězem řádu maltézských rytířů.

Její název JSP Art Galerie vychází z počátečních písmen zkušeného galeristy, malíře, teologa, filosofa, pedagoga a kurátora Jaroslawa Sebastiana Pastuszaka (viz úvodní foto).

Narodil se v roce 1971 v polském Szczebrzeszynu. V letech 1992-1997 absolvoval studium teologie na Cyrilometodějské teologické fakultě University Palackého v Olomouci a v letech 1999-2005 tam pokračoval postgraduálním studiem v oboru praktické teologie. V letech 1993–1996 na této universitě absolvoval rovněž individuální studium kresby a malby. Ve své umělecké tvorbě se koncentruje na abstraktní malbu. V posledních letech jsou to především cykly, které nazval Struktury světla. Vystavuje u nás i v zahraničí. Ukázka z jeho tvorby je na obrázcích 1 a 2 (modrá s použitím zlaté barvy).

S provozováním galerijní činnosti má rovněž zkušenosti. Začínal na území Střední Moravy Galerií Zet v jeho bydlišti ve Velké Bystřici. Galerie sídlí v tzv. západním křídle velkobystřického zámku. Na odkazu www.galeriezet.cz je fotogalerie všech pořádaných výstav od září 2010. Dále je to Galerie Hřivnáč v Opavě v 1. patře na adrese Ostrožná 10, která má otevřeno úterý – pátek 10.00 – 17.00 hod a sobota 10.00 – 15.00 hod. Na odkazu www.galeriehrivnac.cz je opět fotogalerie všech výstav pořádaných od února 2014.

Otevřením JSP Art Gallery tedy nyní pronikl s pořádáním výstav i do Prahy. Internetová stránka www.jspartgallery.cz je již založena, ale teprve se bude plnit pořádanými výstavami. Slavnostní zahajovací vernisáž k otevření galerie a první výstavě pod názvem Šepot těla se uskutečnila 17.10.2023 (obrázek 3). Prostor je to reprezentativní a vystavená díla s lehkým erotickým podtextem jsou zajímavá. Připojeny jsou ukázky děl Viktora Pivovarova „Marionety“ (obrázek 4), Jiřího Davida „Příboj“ (obrázek 5), který je mimochodem autorem známého "Havlova" neonového Srdce nad Hradem z roku 2002, Magdalény Roztočilové „Kost“ (obrázek 6) a Josefíny Jonášové „EnthusiASIA“ a „Deux mademoiselles“ (obrázky 7 a 8).  Posledně jmenované dílo je umístěno na stole ze staršího šicího stroje s pohyblivou rukou ženy vlevo, která v ní drží peříčko, kterým hladí ňadro ženy vpravo.

Výstava potrvá do 18.12.2023 a pokud vyrazíte na procházku na Malou Stranu, můžete její prohlídku spojit např. s prohlídkou již zmíněného kostela Panny Marie pod řetězem (dne 6.11.2023 se v něm koná od 17 hodin koncert s volným vstupem v rámci cyklu „Varhanní nešpory Maltézských rytířů“), na Maltézském náměstí kouknout na lavičku Václava Havla či vedle restaurace U Malířů zavzpomínat na již neexistující restaurant U Vladaře, shlédnout Lennovu zeď na Velkopřevorském náměstí (bohužel aktuálně hodně „počmáranou“) a skončit třeba v chrámu Panny Marie Vítězné a svatého Antonína Paduánského, v němž je umístěna malá dřevěná soška Pražského jezulátka. A zdalipak víte, že tento chrám patří Řádu bosých karmelitánů stejně jako Fortna na Hradčanském náměstí, o které jsem zde psal již dříve (viz www.i60.cz/clanek/detail/32383/fortna-okouzlujici-misto-nejen-pro-rozjimani).

kultura umění výstavy
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...