Šetřím, šetříš, šetříme
Ilustrační foto: Pixabay

Šetřím, šetříš, šetříme

20. 12. 2022

Tak nevím, jestli šetrnost není geneticky zakodovaná. Mě od malička baví se vším hospodařit co nejlépe, aby to co nejdéle vydrželo a dalo to co největší užitek. Nikdy jsem to nebrala jako problém, spíš jako výzvu si poradit.

V současné situaci nemám velký důchod, ale na to, co potřebujeme, s manželem máme. Vaříme na elektrickém sporáku. Ten i pečící trouba posledních 10 minut vaření hřejou i vypnuté. Že je levnější ohřát vodu na vaření těstovin v rychlovarné konvici než na plotýnce sporáku, asi také ví kdekdo. Provoz chladničky a pračky určitě budeme schopni zaplatit, auto nemáme, kadeřnici mi dělá kamarádka, doplatky za léky nemáme zas tak velké. Máme oba nadváhu, takže máme příležitost jíst odlehčenou stravu. Zatím nevidím příležitost k obavám z toho, že nezvládnem zaplatit, co bude třeba.

Pro ty, kteří mají zájem o levná jídla, mohu napsat pár tipů:

Tvaroh se strouhanou mrkví a cibulkou je levná a zdravá pomazánka. Strouhaný celer a mrkev můžete spojit jednak majonézou, jednak jogurtem a máte další zdravou a levnou pomazánku. Vařené brambory rozmačkané s trochou hořčice a kouskem tuku s nasekanou  cibulkou můžete také použít jako pomazánku, na chlebíčkách nahradí bramborový salát a lze ji i vylepšit salámem, vařeným vejcem, okurkou. Ze sojových kostek a kysaného zelí lze vytvořit hromadu segedínského guláše, mleté maso v sekané lze nastavit ovesnými vločkami v množství větším než malém, vločky se rozpečou a nejsou v sekané znát. Sojový granulát lze uvařit a spojit hustou ovesnou kaší a okořenit jako karbanátky, upéci v troubě nebo osmažit na pánvi. Z vařených brambor a hladké mouky dělám těsto na placky, které peču na sádle na pánvi. Zdravou a levnou polévku mne naučila dcera: uvařené brambory a červenou řepu stačí umixovat a vylepšit kysanou smetanou. 

Jediná energie, kterou nešetřím, je moje vlastní energie. Chodím uklízet místní kino a klub, takže díky smetáku a kyblíku mám zadarmo své vlastní fitcentrum. A procházky v přírodě jsou taky zadarmo. Další pohyb mi zajišťuje nápad splachovat doma wc vodou, která by skončila v kuchyňském dřezu. Místo toho ji zachytím do kyblíku a mám čím splachovat. Ale to asi také dávno dělá spousta lidí. 

Jsem ráda, že i další příspěvky na toto téma jsou od lidí, kteří věří, že si poradíme a zvládneme i zdražování. Strach z budoucnosti každého jen ochromí a připraví o síly ke zvládnutí toho, co je třeba.

Podzimní soutěžení 2022
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Kdo umí, umí a ušetří. Kdo neumí, bude platit. My starší jsme ve výhodě. Většinou umíme.
Jana Šenbergerová
Kdo umí, umí a ušetří. Kdo neumí, bude platit. My starší jsme ve výhodě. Většinou umíme.
Naděžda Špásová
Šetříme jen tak, aby nás to neomezovalo. Máme celkem slušné důchody, nemoct si koupit co chci jsem zažila za mlada. Peníze budou a my ne, do hrobu si je nevezmu.
Miloslava Richterová
Díky, pomazánky dělám často, celer/mrkev, sýr, majolka, jogurt u nás oblíbená, tvarohovou dělám téměř denně. Ze sojových kostek jsem vařila, když byla u nás doma krize největší, přeci jen mi vadí průmyslové zpracování, když už, raději vařím z masa. Jinak mám ráda obyčejná staročeská jídla.
Hana Šimková
Naše děti už budou to šetření těžko zvládat. Ale my staří víme, že už bylo i hůře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.