Šetřím, šetříš, šetříme
Ilustrační foto: Pixabay

Šetřím, šetříš, šetříme

20. 12. 2022

Tak nevím, jestli šetrnost není geneticky zakodovaná. Mě od malička baví se vším hospodařit co nejlépe, aby to co nejdéle vydrželo a dalo to co největší užitek. Nikdy jsem to nebrala jako problém, spíš jako výzvu si poradit.

V současné situaci nemám velký důchod, ale na to, co potřebujeme, s manželem máme. Vaříme na elektrickém sporáku. Ten i pečící trouba posledních 10 minut vaření hřejou i vypnuté. Že je levnější ohřát vodu na vaření těstovin v rychlovarné konvici než na plotýnce sporáku, asi také ví kdekdo. Provoz chladničky a pračky určitě budeme schopni zaplatit, auto nemáme, kadeřnici mi dělá kamarádka, doplatky za léky nemáme zas tak velké. Máme oba nadváhu, takže máme příležitost jíst odlehčenou stravu. Zatím nevidím příležitost k obavám z toho, že nezvládnem zaplatit, co bude třeba.

Pro ty, kteří mají zájem o levná jídla, mohu napsat pár tipů:

Tvaroh se strouhanou mrkví a cibulkou je levná a zdravá pomazánka. Strouhaný celer a mrkev můžete spojit jednak majonézou, jednak jogurtem a máte další zdravou a levnou pomazánku. Vařené brambory rozmačkané s trochou hořčice a kouskem tuku s nasekanou  cibulkou můžete také použít jako pomazánku, na chlebíčkách nahradí bramborový salát a lze ji i vylepšit salámem, vařeným vejcem, okurkou. Ze sojových kostek a kysaného zelí lze vytvořit hromadu segedínského guláše, mleté maso v sekané lze nastavit ovesnými vločkami v množství větším než malém, vločky se rozpečou a nejsou v sekané znát. Sojový granulát lze uvařit a spojit hustou ovesnou kaší a okořenit jako karbanátky, upéci v troubě nebo osmažit na pánvi. Z vařených brambor a hladké mouky dělám těsto na placky, které peču na sádle na pánvi. Zdravou a levnou polévku mne naučila dcera: uvařené brambory a červenou řepu stačí umixovat a vylepšit kysanou smetanou. 

Jediná energie, kterou nešetřím, je moje vlastní energie. Chodím uklízet místní kino a klub, takže díky smetáku a kyblíku mám zadarmo své vlastní fitcentrum. A procházky v přírodě jsou taky zadarmo. Další pohyb mi zajišťuje nápad splachovat doma wc vodou, která by skončila v kuchyňském dřezu. Místo toho ji zachytím do kyblíku a mám čím splachovat. Ale to asi také dávno dělá spousta lidí. 

Jsem ráda, že i další příspěvky na toto téma jsou od lidí, kteří věří, že si poradíme a zvládneme i zdražování. Strach z budoucnosti každého jen ochromí a připraví o síly ke zvládnutí toho, co je třeba.

Podzimní soutěžení 2022
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...