V říši Morfeově
Ilustrační foto: Pixabay

V říši Morfeově

12. 11. 2022

Spánek je dar, což by mohlo potvrdit mnoho seniorů, kteří bez různých bylinných čajů, tinktur nebo léků na nespavost nedokáží usnout. Jak dalece kvalitní je takový uměle navozený spánek neumím posoudit, protože mezi polykače prášků nepatřím, ale pokud mají spánek bez „nočních můr“, je jim přáno.

Spánek lze ovládat, ale se sny je to horší, alespoň já je ovlivnit nedokáži. Mohla bych zde psát o příjemném nebo dobrodružném snění a v očích čtenářů se tak zviditelnit jako veskrze pozitivní jedinec, nebo pustit uzdu fantazii a nějaký ten líbivý sen si vymyslet, ale to by nebylo o mně, protože moje sny jsou převážně démonické, chaotické, zneklidňující. Často patří do třinácté komnaty, mezi nezveřejnitelné.  

Občas věřím, že sny nebo karty a jejich symboly mají svůj význam. V době, kdy byl manžel dlouhodobě vážně nemocný jsem v zoufalství vyhledala kartářku v naději, že se dozvím příznivou zprávu. S neutrálním výrazem ve tváři mi vyložila, že nemoc potrvá ještě sedm měsíců. To zvládneme, pomyslela jsem si s úlevou. Manžel za sedm měsíců nemoci podlehl. Byla to jen náhoda? Nikdy v budoucnu jsem nic podobného nepodnikla a přikláním se k názoru, že vykládání karet je velmi dobrá živnost, stejně jako vyklad snů, psaní horoskopů, prodej všelijakých amuletů a talismanů. Ale, co když se mýlím?

Sny a jejich významem se zabývali lidé od nepaměti. V pradávnu věřili, že sen je seslaný bohy. V řecké mytologii byl bohem snů Morfeus, který se zjevoval lidem ve spánku, uměl na sebe vzít podobu a hlas jakéhokoliv člověka. Mě ve snech většinou navštěvují jeho bratři, Fobétór a Fantasos. Na postavení hvězd zakládal svá proroctví Nostradamus a pravdivost jeho předpovědí byla nesčetněkrát potvrzena. Freud v knize Výklad snů napsal, že sen je říší iluzí. Jak by asi na Freudovo tvrzení reagoval Morfeus?

Jedno čínské přísloví říká, že mladí se živí sněním, staří vzpomínkami. V dnešní vykolejené době se většina seniorů živí hezkými vzpomínkami na staré dobré časy, sní o důstojném stáří v klidu, hmotném zajištění, o souladu s přírodou a věří, že jejich sny se prolnou do reality.

Podzimní soutěžení 2022 sny
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Děkuji za zajímavý článek. Ale u kartářky jsem nikdy nebyla - mám to asi tak trochu jako Soňička*
Jana Kollinová
Děkuji za pozornost, kterou jste věnovali mému příspěvku.
Eva Mužíková
Když jsem byla v devatenácti letech po žloutence v lázních KV, kartářka mi přepověděla, že budu mít jedno dítě. Věřila jsem tomu celých patnáct let a dočkala se. Kdyby se daly mé sny nahrát, asi by se " svět divil" co se mi v té mé palici odehrává.
Soňa Prachfeldová
Nikdy bych si nedala vyložit karty ani číst z ruky. Život mě vede sám.
Jindřich Berka
Lidi žijte dnes!!! Zítra je zítra!!! Nemusíte tu být!!! Nic neodkládejte. Vrhejte se po hlavně. Už zase je den pryč, stál za to? Nestál, protože jsem čekal až mě najde. Já musím hledat, nabízet se. Jindra
Alena Švancarová
Přesně stejný názor na kartářky mám já jako paní Škopánová.A to hned po návštěvě paní Kludské.Je to hodně dávno,dostala jsem se k ní,protože moje spolupracovnice k ní byla objednaná a nechtěla jít sama.Nakonec k ní nešla a já ,když už jsem byla na místě tak jsem ji navštívila.Udělala jsem si ten názor a už nikdy bych ke kartářce nešla.
Olga Škopánová
Myslím, že kartářky jsou pouze dobří psychologové, kteří odhadnou co na koho působí, navíc věští jen obecné zprávy (nemoc, dítě, lásku, rozvod), což se přihodí většině lidí.
Elena Valeriánová
Moje sny jsou spíše ty démonické a nerada se jimi zabývám. A proto ani nepátrám po jejich výkladu. Možná to je chyba, ale raději nevědomí než nějakou nepříjemnou jistotu. Nikdy jsem si nenechala sen vyložit ani u kartářky jsem nebyla. Myslím si, že bych to moc v sobě řešila. Zajímavě jste to napsala, děkuji.
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi zajímavý článek. Občas si tarotové karty vyložím a většinou jejich výklad se mi splnil. S tarotovými kartami pracuji už 40 let a občas jen svým nejlepším přátelům pro zábavu je vyložím. Negativní zprávy jim ale nesděluji. Jen ty příjemné.
Margita Melegova
Jediny sen mi predpovedel muj dalsi zivot, vsechno se vyplnilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.