Mezigenerační konfrontace na pozadí poslední události v České televizi
Ilustrační foto: Ingimage

Mezigenerační konfrontace na pozadí poslední události v České televizi

3. 10. 2022

Tak mě nakonec přecejen vyhecovala. Moje dcera. Ona natěšená v Brně, já ve své polohovací posteli za Prahou. Včera večer tři minuty po osmé mi od ní přišla zpráva na WhatsApp: Za chvilku nám to začíná…

Ano, mám na mysli Pozadí událostí, zbrusu nový čtyřdílný seriál ČT1, jehož poslední epizoda byla včera odvysílána.

Tím, že jsem od srpna díky zpackanému výletu na elektrokole imobilní, stala se mi televize tak trochu nuceným společníkem každý večer. Přes den píšu nebo čtu, ale především rehabilituju.  A když mě koleno tak moc nebolí, což bohužel zatím není moc často, snažím se v rámci postupného zatěžování zlomeného bérce vymýšlet a praktikovat způsoby, jak za pomocí berlí zvládat některé běžné domácí práce. A to mě vyčerpává natolik, že potom s úlevou spočinu na stoprocentně bezpečné elektroposteli, která je už osmý týden dominantou našeho obýváku.

Mé nedělní televizní večery doposud patřily bezvýhradně Policii Modrava. Sice mě na všech komerčních stanicích otravují reklamy, nicméně krása Šumavy, lidské příběhy a v neposlední řadě i osobní vztah ke všem sympatickým tvůrcům seriálu vítězily.

Když začala Česká televize avizovat ve stejném čase konkurenční novinku, zbystřila jsem. Už jenom autorský tandem Hřebejk – Jarchovský byl pro mě zárukou kvality, natož pak, když jsem v upoutávkách viděla hvězdný herecký tým. A navíc možnost vidět jednotlivé díly pěkně vcelku, bez reklam.

Přesto jsem vyhodnotila, že přetrpím reklamy a zůstanu věrná šumavským hvozdům. Pozadí událostí jsem si potom vždycky v pondělí pustila přes červené tlačítko na iVysílání  a v klidu jsem si tenhle mimořádně zdařilý počin České televize užívala. Jenže ouha! Každý díl posouval příběh dramaticky dál a herecké výkony protagonistů nabíraly takové grády, že jsem včera zaváhala s pořadím. A když mi pár minut před začátkem přišla od dcery vyzývavá esemeska, bylo rozhodnuto.

Mé rozhodnutí přepnout na jedničku mělo totiž jeden bonus navíc…řekla bych… jakousi širší dimenzi Pozadí událostí. Takový impuls od třiačtyřicetileté dcery ke společnému sledování televize na dálku nepřichází každý den. Nemohla jsem přece odolat, když moje holčička chtěla závěrečný díl sdílet se mnou…

A dobře jsem udělala. Nejenže jsem se dozvěděla nečekané rozuzlení, ale měla jsem pocit, že sedíme vedle sebe. Stačily jsme si během sledování stručně popisovat naše reakce, prošpikované výstižnými emotikony, které aplikace WhatsApp nabízí. Tak třeba: Je to on… Hajzl…. Ta rukavice! Vidělas to? Dokonalý… Umírám smíchy… Neskutečný… Fakt bomba! Tak pravdu máš asi ty… Neee, ještě furt nevíme. Ty jooo, tak to nás dostali… Pustím si to znova. Na co se teď budeme těšit? Napíšeš Hřebejkovi? Aspoň fejeton…prosím!

Tak tady ho máš, Klári. Včera jsme si to užily, co? A režisér Jan Hřebejk je fakt borec. To, co s Petrem Jarchovským a Michalem Sýkorou společně vytvořili, je téměř dokonalé. Ve své autentičnosti, humoru, dialozích dotažených do nejjemnějších detailů, a především v hereckých výkonech všech protagonistů. Naprosto famózní Jitku Čadek Čvančarovou v kontrastu s dokonale navenek umírněnou a vnitřně nabitou Marthou Issovou doplňuje skvělá Petra Hřebíčková, které jsem tolik, tolik rozuměla… tedy její postavě maskované spisovatelky. Úžasným objevem je pro mě sexy intelektuální mužský prototyp Jiří Havelka a taky slovenská zpěvačka Katarzia, kterou bych v její šokující herecké kreaci nejradši uškrtila. Ale i všichni ostatní vytvořili naprosto odlišné a perfektní charaktery, včetně vrátného pod úvodními titulky. Všechno, všecičko do detailu promyšlené, současné a srozumitelné navzdory všem absurditám, navíc zasazené do neokoukaného a přitom tak působivého prostředí Olomouce a její Univerzity Palackého. Prostě paráda.

Pokud vám minisérie Pozadí událostí unikla, koukněte na ni dodatečně.

A já si teď pro klid duše pustím přes červené tlačítko Policii Modravu. I s těmi otravnými reklamními předěly.

 

Tak hezké vztahy v běhu času …a kdo může běhat, ať nesedí u televize!

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(4.7 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Přečetla jsem si ,o čem to (Pozadí) má být,a vůbec se mi nechtělo na to dívat.Modrava,ač rušená reklamami,tak má své kouzlo nejen v zobrazení přírody,která tam vnáší poklid,ale hlavně je celkem uvěřitelná všemi hrajícími osobami.Není tam "míhání",přehnaný smích,ani krvavé realistické znázorňování. Je poznat,že to natáčel režisér starší a zkušený,který se nenechal vyprovokovat k nesmyslným modernizacím a přehánění.
Eva Žůrková
V Olomouci jsem na UP studovala před pár desítkami let. Paní Hanka Š. sledovala poslední díl na dálku spolu s dcerou a já jsem už při prvním díle kontaktovala zase svou dceru, která s přítelem, který pracuje na UP, bydlí právě v Olomouci, aby se na minisérii podívali. No, moc je takovéto vykreslení akademického prostředí nenadchlo. Mně se Pozadí událostí líbilo. Kromě většiny herců, kteří byli ve svých rolích "uvěřitelní", to byly právě i záběry z tohoto krásného města.
Marie Měchurová
Mám moc ráda české detektivní seriály, hlavně Případy 1.oddělení. Seriál Pozadí událostí se mi taky líbil, ani chvilku jsem se nenudila. Autoři deklarovali, že to bude nadsázka, a taky jsem tak k němu přistupovala. Herecké obsazení bylo skvělé. Líbil se mi Jiří Havelka, Petra Hřebíčková, Martha Issová i představitelé studentů a studentek. Jen Jitka Čvančarová mi nějak nesedla, podle mě hodně přehrávala. Za mě mají jedničku !!
ivana kosťunová
Mě se seriál nelíbil, lépe řečeno, od Hřebejka bych čekala více. Samotná zápletka nic moc, na to by stačil jeden díl, ale když už tady byly ty peníze z grantu, bylo potřeba udělat díly čtyři. Tak vznikl pokus o jakousi psychologickou sondu do života vysokoškoláků, jejich profesorů, a dokonce ještě vyšetřovatelů. To už je pořádná kláda, a asi by vystačila na seriál typu Ulice. Jenže tady bylo to omezení na 4 díly, takže postava paní děkanky na mě působila spíše jako parodie, lesbické vyšetřovatelce jsem její roli nevěřila, celé myšlenkově nedotažené, prostě jedna velká křeč . Jinak to ale bylo genderově vyvážené, byly tam zastoupené menšiny , no, možná tam mohl být ještě nějaký zahraniční student, nebo romský aktivista. Celek neurazí-nenadchne. Nic ve zlém, netvrdím, že to tak opravdu je, jenom to na mě dělalo ten dojem :))
Svatava Páleníková
Jsem ráda, že jsem si po čase mohla přečíst vaši glosu. Přeji vám brzké uzdravení i motivace pro vaši tvůrčí činnost.
František Pluhař
Jediné s čím s Vámi souhlasím je, že na ostatní televize se nekoukáte kvůli reklamě. Nejste první od které to slyším. Otravnost reklam mě odradila sledovat primu a novu již před 2 lety. Poslední bylo to, že jsem dokoukal seriál "Modrý kód". Mám totiž rád seriály z nemocničního prostředí. A k samotnému seriálu, Čvančarová byla snad od počátku do konce tak vyprsená, že jsem byl přesvědčen, že tu knihovnu shodila exploze jejího hlavohrudí. A Issová byla pouze slabým odvarem policisty a její kolega neměl v týmu pro své přesvědčení co dělat. Nemám výhrady kvůli lidské orientaci, jsou to lidé jako my, ale tady to bylo opravdu neßťastné spojení. Celkově se mě čtyřdílný seriàl nelíbil.....-)
Soňa Prachfeldová
Seriál jsem neviděla. Jsem ráda, že vás zaujal a spolu s dcerou jste jej prožívala v této nelehké pro vás době. Přeji vám paní Hano úspěšné uzdravování.
Helena Štěpánková
Seriál se velmi povedl. Úplně něco jiného, než všechny ostatní detektivky. Vlastně to byla taková společenská psychlogická sonda. A vy jste si ji, jak je vidět, také užily :-)
VANDA Blaškovič
Ráda se podívám. Děkuji!
Jiří Dostal
:-) Skoro jako "kličky na kapesníku", pěkné... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.