Zelí srdce rozveselí. Vyrobte si na zimu vlastní zásobárnu vitamínů a probiotik
Ilustrační foto: Ingimage

Zelí srdce rozveselí. Vyrobte si na zimu vlastní zásobárnu vitamínů a probiotik

27. 9. 2022

Kysané zelí je ideální prevencí před vznikem rakoviny jater, plic či tlustého střeva. Během procesu kvašení v něm totiž vznikají takzvané izotiokyanáty, které mají silně protirakovinné účinky. Kysané zelí je navíc doslova napěchováno vitamíny a probiotiky.

Není nic snadnějšího, než si takovou „zásobárnu zdraví“ vyrobit doma. Právě nyní je vhodná doba. Nemusíte mít ani speciální keramický hrnec - zelák. Zelí můžete naložit třeba do zavařovací sklenice. Jak na to?

Nejdříve si musíte pořídit zelí vhodné k nakládání. Ideální je, když si jej necháte hned nakrouhat, to v případě, že budete nakládat větší množství do keramického hrnce. Pokud se spokojíte s menší dávkou a využijete např. pětilitrové zavařovací sklenice, můžete si zelí najemno nakrájet sami. Ve větší míse zelí po nakrájení nasolte a jemně pokmínujte. Na kilogram zelí budete potřebovat 20 g soli - pozor, měla by to být kuchyňská sůl bez jódu! Někdo přidává do zelí také cibuli či nakrájená jablka, ale to nedoporučujeme, je lepší přidat cibuli až do zelí zkysaného, například při přípravě salátu. Nechte zelí v míse dvě až tři hodiny odpočinout, aby pustilo šťávu, poté zelí v dlaních zbavte vody, tedy důkladně vymačkejte a postupně pěchujte do připravené nádoby. Dbejte na to, aby ve vrstvách zelí nezbyla vzduchová bublina.

Pozor, nechejte pod uzávěrem sklenice či keramického hrnce trochu místa, zelí pustí další vodu a v nádobě tak mírně nabyde. Pak už jen sklenici uzavřete víčkem, anebo fólií, kterou upevníte provázkem či gumičkou. Nechejte zelí první dva dny při pokojové teplotě a pozorujte, zda začíná kvasit - bublat. Pak nádobu uložte na chladnější místo s teplotou cca 5 -15 stupňů. Kontrolujte, zda je nad zelím voda, aby k zelí nemohl vzduch. Za 4-5 týdnů už můžete ochutnávat.

zeli.png

 

A na závěr, proč je kysané zelí tak zdravé?

- Obsahuje velké množství vitaminu C, vitamin K, ale také železo, vápník, zinek či hořčík
- Umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu
- Snižuje krevní tlak
- Působí proti onemocnění trávicího traktu
- Působí protizánětlivě
- Podporuje detoxikaci těla i krvetvorbu
- Působí proti různým formám zhoubných onemocnění, ale i degenerativnímu onemocnění mozku.

A jak říkají babičky: zelí srdce rozveselí. Tak dobrou chuť.

recepty Zdravá strava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Vrba
SLÁVA ZELÍ! Zelí nerozveselí jen vaše srdce, ale i střeva, zbystří váš sluch i čich a do vašich příbytků v této těžké době chudé na energie přinese teplo, družbu a srandu a člověčinu. DOBROU CHUŤ!
Marie Měchurová
Já dávám do pětilitrovky nakrájené zelí se strouhanou mrkví, a moc nám to chutná. Základám to několikrát za zimu.
Zuzana Pivcová
Pardon, jsme dostaly
Zuzana Pivcová
Nejlepší kysané domácí zelí jsem dostaly od Honzy. Kupované se s ním nedalo srovnat.
Margita Melegova
Prvni roky v byte jsem si nemohla zvyknout na kupovane zeli, nakladala jsem do sklenic, ted uz kupuji. Jen nechapu proc se nema pouzit normalni sul ktera je jodizovana, driv jsem ji normalne pouzivala pri nakladani zeli, ma to nejake opodstatneni.
Jana Šenbergerová
Také jsme kdysi nakládali zelí. Od doby, kdy se zateplil panelák, se mu v kameňáku přestalo dařit, tak jsem zkusila sklenice, ale i tam se zkazilo. Teď nám také stačí kupované, má dobrou chuť, jen mi vadí, že obsahuje nějakou konzervační látku.
Vladislava Dejmková
Také jsem dŕív zelí nakládala. Teď jen pro dva stačí koupit půlkilový sáček na jednorázovou spotřebu. Mám vytipovaný druh, který se blíží té chuti doma nakládaněho zelíčka.
Elena Valeriánová
Dřív jsme si zelí sami nakládali. Pak jsme začali kupovat v sáčcích a už jsme u toho zůstali. Teď už nakládám jen zeleninu na fermentování. Zítra už budeme koštovat, jak se nám povedla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.