Knihovnice Na Skalce v Okrouhlici
Všechny fotografie: Marie Novotná

Knihovnice Na Skalce v Okrouhlici

23. 8. 2022

Krajská knihovna Vysočiny přilákala knihovnice z MIKROREGIONU URBANICKÁ BRÁZDA na komentovanou prohlídku jako ocenění za jejich 15ti letou činnost. V tomto spolku působí i naše íčkařka Dana Kolářová. Požádala mne i Jarku o několik informací a tipů, co ještě navštívit a kde se dobře najíst. Sešly jsme se na obědě.

Knihovnicím se zalíbil můj návrh navštívit malý atelier Na skalce v Okrouhlici, který patří mému kamarádovi, prasynovci malíře J. Zrzavého p. Langpaulovi. Patří mu také mnoho fotografií se strýcem Zrzavým a jiné dokumenty.

Už na nás čekal a zavolal si ještě předsedu spolku Pro záchranu rodného domu malíře Jana Zrzavého, kamaráda p.Šoupala. Uvítání bylo velmi přátelské a informace o jeho spolužití s malířem a vše od narození, vzniku jména Zrzavý až do posledních chvil malíře Zrzavého byly vyčerpávající.

Předseda p.Šoupal vypověděl ženám o práci a aktivitách Spolku, ale i o nespolupráci s obcí a spolupráci s KČT i jinde. Škola, která měla být Spolkem pro záchranu rodného domu J.Zrzavého zachráněna, byla novým starostou obce použita na sklad a vzorkovnu skla zdejší firmě sídlící hned vedle bývalé školy. Všechny protesty, ať písemné či ústní, nebyly vyslyšeny. A proto p.Langpaul začal své i vypůjčené či koupené písemnosti, skicy a obrazy vystavovat u sebe na svém pozemku. Napsal i několik menších knih spojených se Zrzavým. Spolupracuje s mnoha spolky, i zahraničními, a propaguje díla Zrzavého na výstavách po republice. Byl spolu tvůrcem knihy LIPNICKÁ BIBLE, ale i jiných spojených se životem v obci či života Zrzavého.

Byl to hezký den a sektání s Danou a jejími knihovnicemi se vydařilo, všem se líbilo.

Dano, tak zase příště na shledanou.

 

Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Maruško, byl to moc zajímavý výlet. Potěšilo mě, že jsem byla Tebou i Danou na tuto prohlídku expozice přizvána. Cením si iniciativy i odborné a náročné práce pana Langpaula a pana Šoupala, kteří se snaží se svým Spolkem zachraňovat odkaz díla Jana Zrzavého v nezáviděníhodných podmínkách. Tobě musím také ještě poděkovat za chutné sladké překvapení pro všechny účastnice výletu.
Eva Mužíková
Maruško díky za informaci....
Soňa Prachfeldová
Maruško moc hezké setkání a zajímavá návštěva na Skalce. Takoví lidé, kteří venují svuj čas významným osobnostem, zaslouží úctu a podporu samosprávy. Zřejmě starosta a spol nemá vztah ke kultuře a umění a to je špatně.
Dana Kolářová
Ano Maruško, byl to hezký den a setkání se vydařilo ke všeobecné spokojenosti. Ještě jednou děkuji za doprovod a těším se, že se brzy uvidíme. Tak zase příště Maruško a Jarko.
Daniela Řeřichová
Marie, děkuji za zajímavý článek . Stejně jako Jitka považuji za smutné, když místní samospráva bojkotuje takový smysluplný projekt. Ještě že existují lidé, kteří věnují čas a energii zachování odkazu našich významných osobností.
Anna Potůčková
Hezká akce pro knihovnice a setkání se jistě uskutečnilo s Danou v přátelském duchu.
Jana Šenbergerová
Maruško, díky za informaci o zajímavé akci. Tímto zároveň zdravím děvčata z íčka, která se jí zúčastnila.
Jitka Hašková
Díky za zajímavé informace a fotky. To je neuvěřitelné jací dokáží být volení představitelé kulturní ignoranti. Výstavy Jana Zrzavého v Praze patřily k mým nejoblíbenějším výstavám. Mrzelo mě, že obří obraz Kleopatry byl prodán do zahraničí a není Národní galerii.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.