Knihovnice Na Skalce v Okrouhlici
Všechny fotografie: Marie Novotná

Knihovnice Na Skalce v Okrouhlici

23. 8. 2022

Krajská knihovna Vysočiny přilákala knihovnice z MIKROREGIONU URBANICKÁ BRÁZDA na komentovanou prohlídku jako ocenění za jejich 15ti letou činnost. V tomto spolku působí i naše íčkařka Dana Kolářová. Požádala mne i Jarku o několik informací a tipů, co ještě navštívit a kde se dobře najíst. Sešly jsme se na obědě.

Knihovnicím se zalíbil můj návrh navštívit malý atelier Na skalce v Okrouhlici, který patří mému kamarádovi, prasynovci malíře J. Zrzavého p. Langpaulovi. Patří mu také mnoho fotografií se strýcem Zrzavým a jiné dokumenty.

Už na nás čekal a zavolal si ještě předsedu spolku Pro záchranu rodného domu malíře Jana Zrzavého, kamaráda p.Šoupala. Uvítání bylo velmi přátelské a informace o jeho spolužití s malířem a vše od narození, vzniku jména Zrzavý až do posledních chvil malíře Zrzavého byly vyčerpávající.

Předseda p.Šoupal vypověděl ženám o práci a aktivitách Spolku, ale i o nespolupráci s obcí a spolupráci s KČT i jinde. Škola, která měla být Spolkem pro záchranu rodného domu J.Zrzavého zachráněna, byla novým starostou obce použita na sklad a vzorkovnu skla zdejší firmě sídlící hned vedle bývalé školy. Všechny protesty, ať písemné či ústní, nebyly vyslyšeny. A proto p.Langpaul začal své i vypůjčené či koupené písemnosti, skicy a obrazy vystavovat u sebe na svém pozemku. Napsal i několik menších knih spojených se Zrzavým. Spolupracuje s mnoha spolky, i zahraničními, a propaguje díla Zrzavého na výstavách po republice. Byl spolu tvůrcem knihy LIPNICKÁ BIBLE, ale i jiných spojených se životem v obci či života Zrzavého.

Byl to hezký den a sektání s Danou a jejími knihovnicemi se vydařilo, všem se líbilo.

Dano, tak zase příště na shledanou.

 

Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.