Největší české zoo je v Chomutově
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Největší české zoo je v Chomutově

11. 8. 2022

Víte, že u nás na severu u města Chomutov se nachází největší zoo v naší zemi? S rozlohou 112 ha drží prvenství největší zoologické zahrady v ČR. Chová se zde více než 160 druhů zvířat, mezi kterými jsou i ohrožené druhy, zařazené do Evropských záchranných programů. Zoo je rozmístěna v ohromném lesoparku, který poskytuje příjemný stín zvířatům i návštěvníkům.

Původní koncepce parku byla vymyšlena už v roce 1932 – tehdy se otevřela v chomutovském parku akvária a terária se skoro stovkou druhů.V roce 1975 pak Walter Markel vybudoval rozsáhlý lesopark a navázal ho na Kamencové jezero. Zpočátku choval nenáročná zvířata jako jeleny a daňky, později se objevily zajímavější druhy jako kočky divoké nebo jeřábi. Úspěch byl, když jako první československá zoo dokázala v Chomutově odchovat pelikány a kormorány. Zoopark je propojen se skanzenem Podkrušnohorské vesnice. Najdete zde plně funkční větrný mlýn holandského typu, hrázděný statek s výbavou, kapličku (19. století) a také stájemi pro 11 koní, které využívá  jezdecký oddíl. 

Lokálka Amálka a Safari Expres projíždí se svými návštěvníky celý areál a žádný rodič či děda s babičkou nemohou odmítnout takovou jízdu dětem. V areálu je mnoho občerstvení, nejrůznější atrakce poskytují povyražení dětem.

Já jsem do zoo vyjela s vnoučaty Kristýnkou a Matýskem. Den opět jak vymalovaný se vydařil, jen některá zvířata raději zůstala ve svých úkrytech, myslím, že jsou z nás lidí poněkud znuděna. I tak to bylo moc hezké. Ve všední den je poněkud méně lidí, tak jsme si lépe mohli vychutnat procházku lesoparkem. Přišli jsme zrovna i na krmení tuleňů a to byl opravdu pěkný zážitek. Kachny všelijakého zbarvení si chodily po pěšinách a dožadovaly se pamlsků. Krmení je k zakoupení a dokonce Maty ochutnal a řekl - je to dobré. Medvědi byli dříve tři, teď tu byl jen jeden a zrovna jsme chytli jeho koupání. Skanzen jsme projeli jen vláčkem s Amálkou, Maty byl už uondaný a nechtěl se tam vracet.

Návštěva zooparku v Chomutově se bude líbit každému, kdo bude mít možnost tam zavítat. Byl to hezký letní prázdninový den.

Můj zážitek v zoo Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Děvčata moc díky za komentiky.
Zuzana Pivcová
Soňo, donedávna jsem myslela, že největší zoo je v Praze. Tuto informaci jsem se dověděla v kvízu.
Martina Růžičková
V chomutovské zoo jsem také ještě nebyla, jen jsem o ní četla. Je to dobrý tip na výlet. Prima fotky! :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
V Chomutově jsem nikdy nebyla a že je tam i ZOO je zajímavá informace. Hezké fotky.
Libuše Křapová
Mám ráda zoologické zahrady:-) My zde máme nejblíž Zlín a Hodonín. Soňo, díky za zprostředkovanou návštěvu a krásné fotky :-)
Soňa Prachfeldová
Děkuji moc za nahlédnutí.
Eva Mužíková
Další zajímavý typ na výlet, také jsem netušila že je to největší zoo u nás. Hezká fotodokumentace Soni.
Alena Tollarová
Soni, v chomutovském zooparku jsem byla mnohokrát. Jezdili jsme tam sami a později s vnoučaty. Svezli jsme se na safari. Vnučka byla zblázněná do vlka, ke kterému vedla podzemní chodba a mohla ho pozorovat průhledným krytem přímo ve výběhu. Vlk už tam ale není. Děti rády běhaly v kaskádách tekoucího potůčku podle chodníku, ale myslím, že už je to tam taky jiné. Po posledních dvou návštěvách nerada musím přiznat, že už mě to tam nějak netáhne a to jsem ani nevěděla, že medvěd už je taky jenom jeden. Místo na procházky je to ale pěkné.
Alena Švancarová
Tady u nás se říká,že v CHomutově je moc hezká ZOO zahrada.Slyšela jsem to už před časem.
Daniela Řeřichová
Hezký článek a fotografie. Zoopark a Kamencové jezero znám, jezdím do Chomutova často za příbuznými. Můj strýc coby hipolog měl na starosti výběr koní do zakládaného parku v 70. letech. Upřímně řečeno, při poslední návštěvě loni jsem byla dost zklamaná, moc zvířat na koukání nebylo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.