Největší české zoo je v Chomutově
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Největší české zoo je v Chomutově

11. 8. 2022

Víte, že u nás na severu u města Chomutov se nachází největší zoo v naší zemi? S rozlohou 112 ha drží prvenství největší zoologické zahrady v ČR. Chová se zde více než 160 druhů zvířat, mezi kterými jsou i ohrožené druhy, zařazené do Evropských záchranných programů. Zoo je rozmístěna v ohromném lesoparku, který poskytuje příjemný stín zvířatům i návštěvníkům.

Původní koncepce parku byla vymyšlena už v roce 1932 – tehdy se otevřela v chomutovském parku akvária a terária se skoro stovkou druhů.V roce 1975 pak Walter Markel vybudoval rozsáhlý lesopark a navázal ho na Kamencové jezero. Zpočátku choval nenáročná zvířata jako jeleny a daňky, později se objevily zajímavější druhy jako kočky divoké nebo jeřábi. Úspěch byl, když jako první československá zoo dokázala v Chomutově odchovat pelikány a kormorány. Zoopark je propojen se skanzenem Podkrušnohorské vesnice. Najdete zde plně funkční větrný mlýn holandského typu, hrázděný statek s výbavou, kapličku (19. století) a také stájemi pro 11 koní, které využívá  jezdecký oddíl. 

Lokálka Amálka a Safari Expres projíždí se svými návštěvníky celý areál a žádný rodič či děda s babičkou nemohou odmítnout takovou jízdu dětem. V areálu je mnoho občerstvení, nejrůznější atrakce poskytují povyražení dětem.

Já jsem do zoo vyjela s vnoučaty Kristýnkou a Matýskem. Den opět jak vymalovaný se vydařil, jen některá zvířata raději zůstala ve svých úkrytech, myslím, že jsou z nás lidí poněkud znuděna. I tak to bylo moc hezké. Ve všední den je poněkud méně lidí, tak jsme si lépe mohli vychutnat procházku lesoparkem. Přišli jsme zrovna i na krmení tuleňů a to byl opravdu pěkný zážitek. Kachny všelijakého zbarvení si chodily po pěšinách a dožadovaly se pamlsků. Krmení je k zakoupení a dokonce Maty ochutnal a řekl - je to dobré. Medvědi byli dříve tři, teď tu byl jen jeden a zrovna jsme chytli jeho koupání. Skanzen jsme projeli jen vláčkem s Amálkou, Maty byl už uondaný a nechtěl se tam vracet.

Návštěva zooparku v Chomutově se bude líbit každému, kdo bude mít možnost tam zavítat. Byl to hezký letní prázdninový den.

Můj zážitek v zoo Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.