Lenka (56 let): Nevěřila jsem, že existují šedesátiletí mamánci. Z nadějného vztahu jsem nakonec raději vycouvala
Ilustrační foto: Pexels

Lenka (56 let): Nevěřila jsem, že existují šedesátiletí mamánci. Z nadějného vztahu jsem nakonec raději vycouvala

25. 8. 2022

Když jsem se po třicetiletém manželství rozvedla, kamarádky mi neustále říkaly, že si mám zkusit někoho najít. Podlehla jsem jejich naléhání a když mě jedna pozvala na akci jejich firmy, dala jsem se tam do řeči se sympatickým mužem.

Pár měsíců s ním mě utvrdilo v tom, že už nikoho hledat nebudu a samotné je mi lépe.

Měla jsem totiž štěstí či smůlu – to ať si každý posoudí sám. Natrefila jsem na pozoruhodný živočišný druh, na šedesátiletého mamánka. Vypadal dobře, byl sečtělý, hezky jsem se s ním pobavila o literatuře. Jsem knihovnice a svět knih je můj život, takže, přiznávám, to, že četl a měl všeobecný kulturní přehled, byly jasné body na víc. Pro mě to bylo rozhodně důležitější, než že měl trochu bříško a byl menší než já. V tomto věku se už rozhodně víc dívám na to, co má mužský v hlavě, než jak vypadá. Ostatně, já mám taky o pár kilo víc, než je zdrávo.

Když mě po několika schůzkách pozval domů, docela jsem se těšila a brala jsem to jako krok k možnému pěknému vztahu.

Dostavila jsem se v daný čas na danou adresu. Překvapilo mě, že mi otevřela stará paní. Až jsem se lekla, že zvoním u špatné vilky. Nepůsobila moc přátelsky, jen se obrátila a zavolala: „Péťo, tak už je tady.“ Nepodala mi ruku, nenechala mě, abych se představila, prostě se zase zanořila do temné chodbičky. Petr vyšel po notné chvíli, kdy jsem trochu potupně čekala u dveří. Nevypadal, že má radost, tak jsem se zeptala, jestli je vše v pořádku. „Co by nebylo v pořádku?“ zeptal se. Atmosféra byla divná. Dali jsme si kávu, chtěl otevřít láhev vína, ale já odmítla a vypařila jsem se. Za dva dny volal, omlouval se, říkal, že maminka se necítila dobře a že on byl z toho nervózní, že bychom návštěvu mohli zopakovat.

Vypravila jsem se s kytkou a bonboniérou pro maminku. Znovu otevřela ona. Když jsem jí to chtěla předat, řekla, že má cukrovku a kytek plnou zahradu. Rozesmála jsem se. Mám ráda, když jsou lidé trochu cyničtí. Vlastně to mám raději, než kdyby mi říkala, že jsem sluníčko a chtěla se objímat. Pak si ale kytku i bonbony převzala a usmála se, takže jsem myslela, že ledy jsou prolomeny. Ovšem Petr byl stejně nervózní jako minule. Když jsem se pak sešli v kavárně, byl  jiný člověk. Tam byl uvolněný, zábavný. Doma se vždy choval, jako by ho právě píchla vosa.

Začali jsme se scházet u mě. Bylo to fajn. Náš vztah přerostl do intimní fáze, ale Petr nikdy nezůstal přes noc. Trochu mi to vadilo, připadalo mi to divné. Říkal, že maminka nemůže být v baráku samotná, že to na ni působí depresivně. Ptala jsem se, jak to řeší, když někam jede na dovolenou, na vícedenní výlet. Vylezlo z něj, že nikam nejezdí. Přitom jeho máma je zcela pohyblivá, v dobré kondici, chodí na nákup, sedává na zahradě.

Z Petra se vyklubal mamánek. Mně se to na jedné straně líbilo. Každá máma by si přála, aby se o ni děti staraly, až bude stará. Takový chlap má u mě plusové body. Jenže co s mužem, který s vámi odmítne jet na dva dny na hory, protože jeho maminka nemůže být v noci sama.

Přitom měl sestru, bratra. Ti žili nedaleko. Oni by s ní přece mohli být nebo by si ji mohli vzít k sobě. Přicházel za mnou v úterky a čtvrtky. Nikdy jindy. Vždy v šest večer a v devět odcházel. No po čase mi to začalo vadit. Kdykoli jsem navrhla, že něco podnikneme o víkendu, zamluvil to, bylo vidět, že nechce. Víkendy trávil s maminkou. Je jí osmdesát tři let a vůbec nejde o paní odkázanou na jeho pomoc. Jednou jela v sobotu na výlet s klubem seniorů, tak hned volal, že by přišel ke mně na celou sobotu.

Vrcholem bylo, když jsem jednou upekla bábovku a vypravila se k nim, protože jsme byli domluvení, že mu donesu nějaké knížky. Zaparkovala jsem před barákem, vyndala tašky, dotáhla vše na zahradu, on tam seděl s maminkou a ani mi nepomohl. „K tomu jsem zaslechla, jak ta bába říká: ‚Co to sem táhne? Doufám, že se tu nestěhuje.‘ A on na to tiše řekl: ‚Neboj, to se nikdy nestane.‘ Já to fakt slyšela.“

Práskla jsem tam s těmi knížkami a bábovkou a už jsme se nikdy neviděli. Ještě měl tu drzost mi několikrát volat. Už jsem mu to nezvedla.

Kamarádka, která o našem vztahu věděla, protože vznikl na akci, kde byla, mi pak přiznala, že se o Petrovi v práci říká, že je zvláštní. Ale také se jí líbilo, jak pěkně se stará o mámu, jak hezký s ní má vztah. Říkala, že ho v zaměstnání za to všichni obdivují.

Obdivuhodné to možná je, ale ne z pozice partnerky, která si uvědomí, že nikdy nebude v jeho životě mít rovnocenné postavení s jeho mámou. Natož aby pro takového chlapa byla nejdůležitější v životě. Bylo to pro mě zklamání, ponížení. Nevěřila jsem, že bych si ještě nějakého muže v tomto věku pustila do života, ale on mi připadal tak hodný, obětavý, slušný. Jenže i takové obdivuhodné vlastnosti se nakonec mohou ukázat být otravné. Zanechalo to ve mně hořkost, zklamání, nenapadlo mě, že existují i šedesátiletí mamánci.

(Jména v textu jsou na přání pisatelky změněna).

 

 

 

Můj příběh vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindřich Berka
Dobrý den, paní Štěpánková, nemusí se jednat pouze o intimní vztah. Ano tělo chátrá a muži mají problémy s erekcí, ale mohou spolu zajít do divadla, na hudební vystoupení, na procházku, na túru, na dovolenou, na houby. Nebo si jen tak povídat. Třeba i pohladit, obejmout či políbit. Pro mě a hlavně pro ženy z článku vyplývá jasně mamánky nikdy! To si měla paní uvědomit, když do toho šla. Jindra
Danuše D'Engeli
Jakýkoliv vztah je podle mého názoru obrušování ega. Jsme především odlišní.Kazdy z nás má právo na osobní svobodu.A muž a žena jsou diametrálně odlišní.Tolerance a úcta by měly být na prvním místě.Pote se vztahy vždy vydaří.
Hana Štěpánková
Je určitý věk (neříkám přesné číslo, protože sama nevím), kdy intimní vztah už není vhodné navazovat. Tělo je zchátralé, životní zkušenosti vedou k určitým stereotypům a není radno něco lámat přes koleno.
Jindřich Berka
Dobrý den, možná tomu exmaželovi nesahal ani na paty. Po 30 letech já bych se už nerozváděl. Pokud by byla nějaká velmi podstatná změna. Za tím stojím. Nevím proč ženy, které se rozvedou si najdou mamánky nebo svobodné chlapy? Ty neví o životě nic. Paní je ještě mladá, takže neztratit víru a hledat. kdo chce, tak najde. Ve dvou je to veselejší. Pořád je to lepší hladit chlapa než zvíře. Čím jsem starší, tím si své ženy vážím. Dívám se kolem a srovnávám. Dělal jsem chyby, ale snažím se. Chyby opakuje jen hlupák. Jindra
Jitka Caklová
Jaký si to kdo udělá, takový to má a je to opravdu každého věc. Určitě nezáleží na tom, pokud nejsem účastna, co si o tom myslím, říkám, nebo píši já, když mi do toho nic není. Když se vrátím k článku, být na místě Lenky, tak po první zkušenosti (5. odst. Dostavila jsem se.....), bych na další návštěvu nešla a ještě k tomu s kytkou a bonboniérou a ještě na další s bábovkou a ještě s donáškou knih, které si snad od paní Lenky mohl odnést sám. Kytkou se nic nezkazí, tu bych přinesla na první (seznamovací) návštěvu. A jinak, neznám matku která by nechránila své dítě, ať je jaké je a v tomto věku obzvláště :-) :-)
Eva Kopecká
Omlouvám se, Ona něco dělá a on jí říká, jak to má dělat. A proč s ním žije? Bojí se, že by samostatné bydlení neutáhla. Mezi námi, kdo se rád cítí osamělý. Ovšem když si na misku vah dám skákání kolem pana tvorstva, který nehne prstem, do všeho mi mluví, nemám pro sebe prostor, vztah s ním a celá domácnost mě unavuje a vyčerpává, co chybí ženské samotné? Uvaří si, kdy chce a co chce, nemusí se nikomu podřizovat. Upřímně jsem se začala, když mi kolegyně záviděla vztah s bohatým mužem a nepochopila jeho konec.
Eva Kopecká
Taky mám pocit, že u některých partnerka rovná se hospodyně. Vesměs u starších, ale občas i u poměrně mladých. Znám velice sympatickou mladé vypadající důchodkyni, která žije s pánem, jenž za ní rozhoduje asi ve všem. Umím si představit, jak to doma vedou. Ona něco km
Jitka Caklová
Vztahy mezi muži a ženami jsou velice košatým tématem, naprosto nevyčerpatelným. Někteří "postarší" muži si neumí představit, že stejně stará žena by mohla mít zájem o sex a vycouvají dřív než nějaký vztah vznikne a najdou si mladší. A nebo naopak představit si to umí a proto si hledají starší, aby jim měl kdo uvařit, poklidit........, jen aby nebyli sami. Myslím si, že to samé platí i u žen. Každý jsme zkrátka nějaký a nemá smysl nezlomné lámat přes koleno, zbytečně by bolelo :-)
Eva Kopecká
To možná asi nejspíš ano....
Jitka Caklová
Dle mého názoru to dobře jasně a hlavně stručně napsal pan Vrba 00:57. Víc k tomu nemám co dodat, jedině snad s úsměvem, "Starého vola tahat nenaučíš." :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.