O mužském a ženském mozku
Herečka, ale také vynálezkyně Hedy Lamarr. FOTO: commons.wikimedia, volné dílo

O mužském a ženském mozku

2. 8. 2022

Že mužský a ženský mozek fungují v obyčejném životě jinak, s tím máme asi každý své zkušenosti, i když renomovaní vědci tvrdí, že mozek je jen jeden a žádné rozdělení na mužský nebo ženský neexistuje.

Ženy ho sice v průměru mají menší, ale to ovšem nesvědčí o horší inteligenci či nějaké neschopnosti (tvrdí vědci, ne já !). Odlišné chování a role v určité společnosti totiž nevycházejí z rozdílů v mozkové stavbě, ale jsou výsledkem kultury dané jednotlivými společenstvími, ale i toho, že oba mozky fungují rozdílně. Asi je to tak dobře, aspoň se můžeme doplňovat či se hádat, byla by nuda, kdybychom mysleli všichni stejně.

Chci se dnes věnovat mozku ženskému, a to nejen proto, že bezpečně vím, že nejsem muž. A za druhé proto, že mužský mozek byl dostatečně a neustále chválen už od nepaměti a na nás ženy se jaksi zapomínalo. My byly totiž údajně odsouzeny od počátku věků jen k určitým činnostem v domácnosti a k starosti o děti a donedávna jsme neměly ani volební právo (mluvím teď o společnostech vyspělých). Dnes se připouští, že v dávné minulosti tomu ovšem tak nemuselo být, ženy se účastnily i lovů a bojů, čili rejstřík jejich činností byl pestřejší, než se doposavad myslelo a zdálo.

Jména mnohých žen, které byly třeba také vynálezkyněmi, se skoro ztratila v propadlišti věků, či většina z nich zůstala ve stínu mužů. Ale tyto ženy zasluhují náš největší obdiv a přestože jejich životy byly většinou složité, v mnoha případech nám ulehčily život svými praktickými a velice užitečnými vynálezy. Čili nebyli to povětšinou muži, kteří tyto práce nechtěli snad z lenosti vykonávat, a proto se vybičovali k vynálezům. Oni měli v minulosti dost své práce a myslím, že spoustě z nich bylo tenkrát šumafuk, jak se ženská nadře, neboť dřeli taky. Ne, ty vynálezy, které nám ženám tak usnadnily život, uskutečnily ve většině případů  ženy, aby si svou práci ulehčily. Pochopitelně mnoho dalších vynálezů přísluší mužům, já ovšem teď hovořím o vynálezech žen.

Kupodivu však nešlo jen o vynálezy týkající se domácích prací. Ženy stojí i za vynálezy daleko složitějšími, technickými a dokonce i válečnými. Namátkou:

Josephine Cochrane se zasloužila o vynález myčky na nádobí. Uvedena byla do Síně slávy národních vynálezů v r. 2006, skoro 100 let po své smrti!
Sarah Boone narodila se do otroctví v Severní Karolíně. Vynalezla moderní žehlící prkno.
Florence Parpart - vynálezkyně elektrické lednice a průmyslového zametacího stroje.
A jedna z nejpodivuhodnějších vynálezkyň - krásná holywoodská herečka a nadaná, chytrá ženská - Hedy Lamarr (původem z Vídně). Asi málokdo ví, že to ona studovala a podílela se kromě jiného na technologii bezdrátového přenosu a díky ní dnes můžeme třeba užívat WIFI!

Opravdu díky, Hedy, my u nás doma jsme na ni napojeni skoro pořád! Posmrtně byla Hedy uvedena do Síně slávy vynálezců až v roce 2014.

Vypadá to skoro, že pokud některá z žen v minulosti snad příliš vyčnívala, bylo její jméno téměř vymazáno z dějin vynálezectví a na první místa se vedrali muži. Chytré a vzdělané ženské byly i v hlubší minulosti, např. dcera básníka Lorda Byrona, Ada. Po ní byl pojmenován první programovací jazyk ADA. A co vynálezkyně ústředního topení Alice Parker a mnoho, mnoho dalších...kolik z nich bylo patřičně oceněno? Ve většině případů nedostaly za své vynálezy ani cent.

I my v naší zemi se můžeme pyšnit celou řadou vynikajících žen, které nezůstaly v přeneseném slova smyslu jen u výchovy dětí a „škopku“. Nemohu jmenovat žádnou, protože jich je tolik, a to ve všech oblastech, které byly dříve vyhrazeny jen a jen mužům, že by bylo nespravedlivé jmenovat jen některé.

Tak a teď očekávám vaše připomínky:

-  ty ženy „měly mužský mozek“ a ne že ne (na tom by něco mohlo být, a to díky hormonům při vývoji, ale i přídělu slušné inteligence)

-  přátelily se s nějakým mužem, který stojí v pozadí jejich vynálezů a možná, že mu vynález „ukradly“ (i na tom může něco být, některé z nich s muži spolupracovaly při vývoji svých vynálezů. To ovšem neznamená, že jim vynález ukradly, byla to prostě spolupráce, tak jako je tomu i dnes a některé vynálezy byly patentovány na jména obou tvůrců)

-  jsem zaujatá proti mužům a mermomocí vám chci vnutit představu, že ženské toho vynalezly víc a nechci připustit oblíbenou tézi „Dlouhé vlasy, krátký rozum.“ A když ještě k tomu mnohé z vynálezkyň byly fakt pohledné, no to je hrůza, no řekněte, ty přece nemohly nic vynalézt! 

 

Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Řezáčová
Jo jo, bez žen by nebylo nic ... Co nestihly vynalézt, tak na to si porodily muže, které piplaly, a ti pak, do dospělosti vypiplaní, z dlouhé chvíle taky leccos vymysleli :-)
Jitka Caklová
Mozek je jen jeden, je pouze rozdělen na dvě hemisféry, levou a pravou. "Pravá hemisféra je odpovědná za vnímání prostoru a forem, levá za řeč a myšlení. Muži se tedy orientují pravou hemisférou a učí se novým věcem a řeší potíže levou hemisférou. Ženy, ať už jde o učení se, řešení problémů, mluvení, orientaci v prostoru, používají obě mozkové hemisféry." Řekla bych, že vynálezectví se vzděláním nemá mnoho společného. Mnohé vynálezy vznikaly a vznikají v praxi, aby si lidé usnadnili práci, ať už "u lopaty", "u ponku", nebo "u škopku".
Jiří Dostal
:-) Pěkné, vždyť i Písmo svaté je sprosté macho, když třeba v Kazateli čteme "Poznal jsem věc hořčejší nad smrt, ženu, jejíž srdce tenata a ruce její okovy; kdo se Bohu líbí, bývá od ní osvobozen, avšak hříšník bývá od ní jat." A Támar? Škoda mluvit, vyškolila prostitucí Judův rod v kmenovém právu, a což teprve "Pane, vy jste vdova" :-)
Petr Dvořák
Ženský mozek a mužský mozek jsou jiné, na tom pracovala evoluce miliony let stejně tak jako na stavbě těla. Ve vývoji byly postupně vylučovány varianty, které se neosvědčily. Dnešní neomarxisté, kteří paradoxně odmítají vývoj a existenci variant a spíš inklinují ke kreacionismu a chtěli by mít všechny zglajchšaltované do jednotného šiku, bez pohlaví, bez rasového rozlišení, Leyenová roky decimovala Bundeswehr vymýšlením maskáčů pro těhotné tankistky atd. atd., na tom nic nezmění. Jak se říká: Svět je domov muže a domov je svět ženy. Z technických vynálezů, které občas objevily ženy, bych nedělal dalekosáhlé závěry. Prostě se jedná o výjimky, které potvrzují pravidlo. Jestliže se některá žena necítí být ženou a jestliže se některý muž necítí být mužem, již při početí nebo někde v prenatálním vývoji došlo k chybě. Je mi jich vlastně líto, protože v životě o hodně přišli.
Zdenka Soukupová
Hezké, Jano. Mně se bohužel nepodařilo něco úžasného vymyslet a už to asi nestihnu. Přesto držím palce všem vědátorkám a vynálezkyním. ☼
Martin Vrba
Hedy Lamarrová byla velmi inteligentní žena se zájmem o techniku - s tím by se dalo souhlasit. Ale, že by s podporou svého bohatého přítele, majitele letecké továrny Howarda Hughese SAMA navrhla lepší konstrukci křídel letadel, tak o tom bych už silně pochyboval. Kdyby měl továrnu jen na pleťové krémy - tak bych tomu uvěřil, že na tom dělala sama po nocích ve sklepě. :) Ale je tak krásná, že já bych se nechal kvůli ní upsat i peklu, a tak spíše věřím tomu, že na ni nechal její "sponzor"přepsat patent pravého vynálezce i ze strategických důvodů a nazvat to jen džentlmensky "PODPOROU". Já vím, že v tomto oboru - v konstrukci křídel (i v celém letectví) předstihli Němci celý svět za II. světové války o desítku let. Podle jejich výpočtů se dodnes postupuje v konstrukci. K návrhu skutečného tvaru křídla bylo a je potřeba stovky výpočtů a mnoho zkoušek v aerodynamickém tunelu a nevěřím, že by tak krásná žena tolik času chtěla trávila výpočty a "v tunelu". A to, že jejím nejznámějším vynálezem byl systém pro tajnou komunikaci, princip tzv. rozprostřeného spektra s přeskakováním kmitočtů (anglicky Frequency Hopping Spread Spectrum; FHSS) tak tomu věřím ještě méně, spíše se jednalo o "tunel na špiony", jak neprozradit skutečného vynálezce v oboru, aby nemohl být ten pravý unesen nebo zavražděn, Takové vynálezce si každý stát drží v utajení co nejdéle nebo ho "přidělí" tomu nejméně informovanému. Něco podobného děláme i s tím, že ministryní obrany jmenujeme k tomu nejméně povolanou osobu. Jednou jsme měli ministra obrany, který málem sám sestřelil dopravní letadlo s celou posádkou svou vlastní zbraní, ve kterém letěl. V Německu to provedli dokonale - jmenovali Ursulu von der Leyenovou, ta málem odstřelila celé letectvo - jen málo strojů bylo za ní bojeschopných. U nás jsme to provedli jen polovičatě - správně se vzdala megalomanských projektů s Janou Černochovou (ale splňuje z rasového pohledu) Kolik toho dnes víme například o pravých konstruktérech tak zvaných supersonických zbraní? Já vám to prozradím bez mučení, je to Naděžda Nikolájevna Dimitrovová. :)
Oldřich Čepelka
Tenhle článek určitě napsal muž! Protože k němu není co dodat :-)
Martin Vrba
O ženách, které svými vynálezy pohnuly světem netřeba hledět jen do minulosti, ta současně nejproslulejší "vědkyně" je švédská bojovnice za ochranu klimatu Greta Thunbergová. Ač ve věku 11 let dostala deprese a přestala mluvit a později jí byly diagnostikovány Aspergerův syndrom, obsedantně kompulzivní porucha a selektivní mutismus, tak se rozhodla z toho udělat přednosti, přestat chodit do školy a rozmluvila se natolik, že napadla celý svět politiků a vědců na půdě OSN (i s charakteristickým kukučem), že nedělají nic pro záchranu planety a obvinila je, že to oni jí zkazili život. Jo - dneska vám stačí vědomosti ze 3. třídy (vyšší vzdělání skoro škodí) a když se vám dostane pořádné propagace, můžete pohnout i planetou bez vzdělání . To Archimedes ve spojitosti s pákou pronesl: „Dejte mi pevný bod a já pohnu Zemí.“ A dnes? Dnes se možná dočkáme, že pomocí PÁK SOCIÁLNÍCH INŽENÝRŮ se dopracujeme k poznání, že Archimedes byla ve skutečnosti žena a tmavé pleti a slušelo by se, kdyby to pro svět objevila nějaká žena - a světe nediv se - také tmavé pleti (to není náhoda). :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.