Já a moře - láska na první pohled
Ilustrační foto: Pixabay

Já a moře - láska na první pohled

30. 4. 2022

Tak jsem se dlouho rozmýšlela, jestli se mám zúčastnit této soutěže. Pak jsem si řekla, že to zkusím, protože já a moře jsme již dlouho kamarádi, je to už neuvěřitelných 25 let, co jsem ho poprvé spatřila na vlastní oči a hned jsem věděla, že to není naposledy. Když jsem před skoro 10 lety přišla na portál i60, tak jsem moje zážitky "od moře" popisovala v různých povídkách a básničkách. Jsem tak trochu vyčerpaná, ale moje láska k moři je tak silná, že by byla škoda se o ní nezmínit, snad i moře mi dá za pravdu. Vím, že už se nikdy osobně nepotkáme, je to škoda, ale nedá se nic dělat.

Tak tedy, poprvé jsem ho spatřila na krásné pláži v Rimini, velice mě očarovalo, a také okouzlilo. Z Rimini jsme pak pokračovali vlakem na jih Itálie, kde jsme trávili další část dovolené. Jónské moře mě trochu zklamalo, mělo jinou barvu než v Rimini, bylo drsnější a také studenější. Celkový pobyt se ale povedl, a já byla celkem spokojená.

Pak přišlo na řadu Chorvatsko, moje srdeční záležitost v mnoha ohledech, to je moře, které mi skutečně sedí, je hřejivé a přátelské. Ohromila mě města i městečka, kamenné domy, příjemní lidé a celková atmosféra. U Jadranu jsme byli 7krát, a není, nač si stěžovat. Můj zdravý muž tam 3krát onemocněl, a tak jsme se museli smířit s tím, že¨moře prostě už neuvidíme. Velká škoda.

Ještě se vrátím k moři Středozemnímu, poprvé to bylo Španělsko, podruhé Turecko, obě země se mi líbily, s mořem to bylo trochu jinak, ve Španělsku voda studená, i špatný vlez do ní. V Turecku to bylo primové, dobrý vlez do vody a voda velice teplá, jen ty velké vlny nám to trochu kazily. Ve Španělsku i v Turecku bylo jinak velice příjemně, ráda na to vzpomínám.

Moje jednička je ale Chorvatsko a jeho Jadran, zamilovaná do moře jsem ale pořád, do toho teplého, ale i do bouřlivého, z kterého mám velký respekt.

Moře, lásko moje,
už se nepotkáme,
důležité ale je,
že se dobře známe...!

 

Chorvatsko Jarní soutěžení 2022 moře
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Moře je nádherné, vzbuzující obdiv i respekt, zažila sis Jitko mnoho pobytů u moře a vzpomínky zůstávají. Něco už nejde zopakovat. Přeji krásné jaro a zdraví Tobě i rodině.
Jitka Chodorová
Omlouvám se za to dvojče, ani nevím , jak se mi to povedlo. Děkuji.
Jitka Chodorová
Jano Š. děkuji za tvůj komentář, vím, že ty jsi jiného ražení, a přesto mě snad i chápeš. Děkuji a měj se krásně.
Jitka Chodorová
Jano Š. děkuji za tvůj komentář, vím, že ty jsi jiného ražení, a přesto mě snad i chápeš. Děkuji a měj se krásně.
Jana Šenbergerová
Jitko, myslím, že jsem četla všechny tvoje články a básně, které voní dálkami a mořem. A přestože, nebo možná protože jediným mořem, které opravdu miluji, je moře života, o tvé lásce k tomu plnému vody a rozmanitého života nejen věřím, ale také mu rozumím. Moc bych ti přála, aby sis v něm mohla svlažit aspoň nožky.
Jitka Chodorová
Děkuji za milé komentáře, moře je moře, moje zážitky od moře popisuji v mých povídkách a básních na mém profilu, koho by to zajímalo, má možnost si to přečíst, ještě jednou všem děkuji.
Daniela Řeřichová
Díky za milé vyznání moři, kdo by jej nemiloval! Duší jsme nejvíc byli v Chorvatsku, dramatičnost jsme zažili hlavně ve Skandinávii a v Brazílii. Zvláštní byly bílé noci v Norsku. Vzpomínky zůstávají stále barevné. :-)
Dana Puchalská
Krásné vyznání - moře je i moje láska..... :-)
Anna Potůčková
Hezký článek a máte krásné vzpomínky
Naděžda Špásová
Jitko, Chorvatsko mi taky učarovalo, možná to příští rok zkusíme. Byli jsme tam dvakrát. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.